АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання струмів, що грунтуються на гальваномагнітних ефектах

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  3. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  4. Вимірювання великих струмів
  5. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  6. Вимірювання високих напруг електромеханічними приладами
  7. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  8. Вимірювання високих постійних і змінних напруг
  9. Вимірювання електропровідності розчину
  10. Вимірювання енергії однофазного змінного струму. Індукційні лічильники електроенергії
  11. ВИМІРЮВАННЯ ЗРОСТУ НОВОНАРОДЖЕНИМ І ГРУДНИМ ДІТЯМ
  12. Вимірювання індукції

Такі вимірювання здійснюються за допомогою перетворювачів Холла (ПХ). Ці методи грунтуються на застосуванні ПХ для вимірювання параметрів магнітного поля, що створюється вимірюваним струмом, і використанні залежності між струмом і магнітним полем, яка визначається законом повного струму:

. (2.8)

Якщо контур інтегрування не проходить через намагнічуване середовище, то можна користуватись рівнянням:

. (2.9)

На практиці вимірювання струмів за допомогою ПХ зводиться до визначення магнітної індукції в скінченному числі або навіть в одній точці магнітного поля, що створюється вимірюваним струмом.

Для вимірювань великих струмів використовують прилади з немагнітним та з феромагнітним інтегруючими контурами.

Прилади з немагнітним інтегруючим контуром. Прилади з немагнітним інтегруючим контуром складаються з ряду ПХ, що оточують шину зі струмом (рис. 2.7). Для цього випадку справджується наближене рівняння:

, (2.10)

де Ві – магнітна індукція в місці розташування і -го ПХ; αі ­– кут між вектором магнітної індукції і віссю направленості і -го ПХ; Δ l – відстані між сусідніми ПХ.

Якщо всі ПХ мають однакову чутливість SB, то сума їх вихідних напруг пропорційна до вимірювального струму:

. (2.11)

Сумування вихідних сигналів n ПХ дозволяє зменшити температурний дрейф сумарної залишкової напруги, а також збільшити в разів відношення корисного сигналу до шуму при дії випадкових некорельованих завад.

Прилади з немагнітним інтегруючим контуром вирізняються простотою конструкції і незначною масою. Їх виготовляють у вигляді вимірювальних кліщів для вимірювання струму без розриву струмопроводу, в тому числі у високовольтних мережах. Для зменшення похибки таких приладів слід використовувати більшу кількість ПХ. Ці прилади особливо ефективні при вимірюваннях і осцилографуванні високочастотних і імпульсних струмів, оскільки ПХ практично безінерційні.

Прилади з феромагнітним інтегруючим контуром. Використання феромагнітного інтегруючого контура дозволяє підвищити чутливість і зменшити похибки від впливу зовнішніх магнітних полів і несиметричного розподілу вимірюваного струму. Зазвичай магнітопровід має астатичну конструкцію з парною кількістю повітряних зазорів, в яких розміщуються ПХ (рис. 2.8).

Якщо магнітопровід складається з n феромагнітних участків і має m зазорів, то, спираючись на закон повного струму, можемо скласти наближене рівняння

, (2.12)

де HFeі і Hδk – відповідно середнє значення напруженості магнітного поля в і ‑му феромагнітному участку і k -му зазорі; lFeі і lδk – відповідно довжина і -го

феромагнітного участку і k -го зазору.

Перемноживши всі члени на μ 0, для випадку коли всі зазори однакові (lδk =lδ) і використовуються ПХ однієї чутливості SВ, отримаємо:


З цього виразу видно, що сумарна напруга ПХ пропорційна до вимірюваного струму, якщо

В промислових приладах це співвідношення не перевищує 0,01 при струмах І ≥ 15 кА.

Похибка таких приладів в основному визначається гістерезисом та нелінійністю основної кривої намагнічування магнітопроводу і при вимірюванні струмів до 150 кА становить 0,2…0,5%. Основним недоліком є велика маса магнітопроводу і габарити.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)