АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИСНОВКИ. Тлумачення правових норм є необхідною складовою ефективного правового регулювання; ця діяльність опосередкована державною волею і здійснюється уповноваженими

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. ВИСНОВКИ
  3. ВИСНОВКИ
  4. Висновки
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. ВИСНОВКИ
  9. ВИСНОВКИ
  10. ВИСНОВКИ
  11. ВИСНОВКИ

Тлумачення правових норм є необхідною складовою ефективного правового регулювання; ця діяльність опосередкована державною волею і здійснюється уповноваженими на те компетентними державними органами. Безпосереднім об'єктом інтерпретації правових текстів виступають юридичні норми, а предметом – зв'язки юридичних норм із реальними обставинами та умовами їх дії. Метою тлумачення правових норм є зумовлене інтересами громадянського суспільства підвищення точності, визначеності й ефективності правового регулювання. Тлумачення є важливою частиною людської діяльності. Від того, наскільки правильно і глибоко вона зрозуміє сутність, головні закони й ознаки соціуму, власні здібності, особливості та місце в ньому, залежать усі наступні види її діяльності, їх зміст, якість й ефективність. Більше того, роз'яснення цією людиною з'ясованих нею ґрунтовних змістовних положень суспільства й місця особистості в ньому в багатьох випадках зумовлюють світогляд і діяльність інших осіб.

Тлумачення норм права спрямоване на з'ясування за допомогою певних засобів дійсної волі законодавця, вираженої в нормах права, та її роз'яснення іншим особам. Поняття тлумачення включає також результати діяльності щодо з'ясування і роз'яснення змісту правових норм. Тлумачення правових норм має важливе значення в правовій дійсності будь-якого суспільства. Саме воно в багатьох випадках зумовлює правильну й однакову реалізацію правових приписів, їх ефективність у суспільстві та, як наслідок, стан законності у державі.

Тлумачення норм права включає дві складові частини: з'ясування дійсного змісту правових та його наступне роз'яснення третім суб'єктам. У свою чергу, з'ясування і роз'яснення норм права можна також умовно поділити на дві частини: по-перше, це певний інтелектуально-вольовий процес, спрямований на пізнання суб'єктом дійсного змісту норм права і його роз'яснення іншим особам; по-друге, це результати, до яких приходить суб'єкт тлумачення в процесі з'ясування та роз'яснення правових норм. Таким чином, результатом тлумачення є висновки, умовиводи, яких дійшов суб'єкт у процесі з'ясування норми права, що адекватні її дійсному змісту та відповідають певним критеріям. При тлумаченні норм права з метою їх роз'яснення іншим особам результат з'ясування отримує зовнішній вираз в акті тлумачення.

Тлумачення правових норм є ефективним і єдиним засобом правильного й глибокого пізнання дійсного змісту правових норм. У правовій дійсності тлумачення має місце у правовій діяльності та правовому регулюванні. Результатом з'ясування є висновки, до яких дійшов суб'єкт у процесі з'ясування норми права за допомогою всієї сукупності способів тлумачення, адекватних дійсному змісту норми права, які відповідають критеріям істинності й правильності результату тлумачення. Цей результат завжди має бути адекватним дійсному змісту, який уклав законодавець у правову норму при її виданні. Класифікувати можна лише висновки про дійсний зміст норми, отримані з застосуванням усієї сукупності способів з'ясування порівняно з висновками, що випливають тільки з мовного тлумачення цієї норми. Вони бувають адекватними, розширеними та обмеженими.

Критерієм адекватності отриманого результату з'ясування змісту волі законодавця, яка виражена в нормі права, є загальнолюдська практика, безпосередньо або в сукупності опосередкованих форм — юридична практика, логічна правильність, досвід мовного спілкування тощо. Юридичною наукою і практикою напрацьовано цілу систему прийомів і правил тлумачення, в яких відбито особливості норм права та переломлені вимоги загальнонаукових методів пізнання в розрізі їхнього застосування до з'ясування змісту правових норм:. Фактично прийоми і правила тлумачен­ня також є опосередкованою формою людської практики і відповідно критерієм адекватності результатів тлумачення.

Роз'яснення норм права полягає в розгорненому, обґрунтованому роз'ясненні іншим особам дійсного змісту правових норм, яке отримує зовнішній вираз в акті тлумачення. Роз'яснення норм права, яке надає суб'єкт тлумачення, поділяється на офіційне і неофіційне. Офіційне тлумачення норм права - це процес роз'яснення дійсного змісту норм права третім особам, який здійснюється уповноваженим на це суб'єктом і має обов'язковий характер. Неофіційне тлумачення може здійснюватися будь-яким суб'єктом і не має юридичної сили.

Відносини тлумачення норм права і державної політики ґрунтуються на засадах взаємного зв'язку і взаємовпливу: Динамізм і рухливість державної політики за сприяння інших суспільних чинників зумовлюють динамічні тенденції в тлумаченні правових норм. Виконуючи при цьому не властиві йому функції, тлумачення є тим інструментом, за допомогою якого держава коригує, змінює регулювання суспільних відносин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)