АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція ЖЦТ: суть та дискусії

Читайте также:
  1. IV етап – концепція поліхудожнього розвитку учнів Б.П.Юсова.
  2. Діалектика як концепція розвитку.
  3. Економічна концепція Прудона.
  4. Кардиналістська концепція корисності.
  5. Концепція ведення переговорів при врегулюванні конфліктів у сфері ділових відносин
  6. Концепція громадянського суспільства
  7. Концепція дисципліни
  8. Концепція культури цільового управління: зміст і чинники формування
  9. Концепція маркетингової інформаційної системи.
  10. Концепція національного самовизначення та державного суверенітету
  11. Концепція політичної системи Д. Істона

КЖЦТ, розроб. Левітом - теорет. модель періоду перебув-я Т на ринку, проте її широко викор-ть у практиці М. За доп. КЖЦТ відображ-ся процес розробки Т, його збут, одерж-ня прибутку, поведінки конкурентів, стратегії М-гу фірми від моменту зародж-я ідеї про створення Т до зняття його з ринку. Керуючись К, маркетолог може прогнозувати потреби і запити споживачів, а також передбачати зміни конкуренції і кон'юктури ринку і відповідно до них розр-ти М план. КЖЦТ допомагає управляти асортиментом прод-ії, що виготовл-ся і досягати при цьому opt поєднання підп-вом нових Т, уже «зрілих» і таких, що розвиваються. Ця К може бути пристосована до виду і типу прод-ії, і до тогр-ї марки. Згідно з К, Т у процесі свого ринкового життя проходить кілька послідовних етапів, а потім його витискають з ринку інші, досконаліші Т. Етапи ЖЦ: 1)розробка; 2)впровадж-я; 3)зрост-я; 4)зрілість; 5)спад. Проте, для багатьох Т ЖЦ може сильно відрізнятись через сезонність, примхи моди, зміни захоплень.

Конкурентність продукції в М.

КС - його здатність привертати увагу споживачів з-поміж інших груп аналогічних Т, які пропон-я на ринку підпр-ми-конкурентами. Осн-ою умовою КС Т є макс-ція пит-го споживчого ефекту: КС=спож.еф./ціна спож-ння=>max. КС має відносний хар-ер, тобто завжди визнач-я відносно чогось: конкретних ринків (груп спож-чів); прод-ії конкурентів; конкретного часового періоду. Елементи КС:а)цінова КС; б) якість прод-ії; в) КС систем збуту, реклами, сервісу. Оцінка КС Т може здійсн-ь експертним методом, опитув-ям спож-чів, а також порівняльною оцінкою гол. параметрів Т (технічних, комерц., організац. і екон.). Рівень КС оцін-ь за доп-ою системи одиничних, групових і інтеграліих показників.

 

 

Взаємозв-ок між конкурентосп-ю (К) продукції, ціною реаліз-ії і варт-тю спож-ня товару

К товару-його здатність привертати увагу споживачів з-поміж інших груп аналог-их товарів, які пропон-я на ринку підпр-ми-конкурентами. Споживач завжди намаг-я отримати макс-ий споживчий ефект у розрахунку на одиницю його витрат. Тому концептуальною умовою К є максимізація питомого споживчого ефекту. Ціна спожив-я склад-я із відпускної ціни товару і вартості його спожив-я (усіх витрат, які несе споживач під час викор-я товару). К=споживчий (корисний) ефект/ціна спожив-я =>max.При однаковому споживчому ефекті із збільш-ям ціни та вартості споживання К товару зменш-я. К має відносний характер і завжди визнач-я відносно чогось: -конкретних ринків (груп споживачів);- продукції конкурентів; -конкретного часового періоду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)