АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Іван Котляревський - класицизм

Читайте также:
  1. Iван Петрович Котляревський (1769-1838) і його школа
  2. Класицизм, романтизм, реалізм - провідні художні течії в культурі XIX ст.

«Енеїда» - бурлескно-травестійна поема 1798

Ознаменувала початок нової української літератури

· Трою знищено è Еней тікає, щоб заснувати Рим.

· Карфаген. Еней+ Дідона èЕней їде è Дідона спалює себе.

· Сицилія. Цар Ацест добре приймає Енея. Жінки палять флот, Боги припиняють пожежу.

· Кумська земля. Еней шукає дорогу до пекла за допомогою ворожки Сивіли.

· Пропливають повз острів Цирцеї (людиèтварини)

· Острів Латина. Дружина Амата, донька Лавинія заручена з Турном èВІЙНА

· Еней іде по допомогу до аркадян (цар - Евандр), повертається з військом та принцом Паллантом (помре на війні).

· Амата вішається

· Аркадянці та Еней перемагають Турна

 

«Наталка Полтавка» - соціально-побутова п'єса, малоросійська опера (авт.)1819

Перший драматичний твір нової української літератури

Наталка Полтавка з матір'ю Терпеливою, братом Миколою (хоче податись у козаки) та батьком заможно живуть у Полтаві, вирішили прихистити та виховати парубка Петра. Батько пропиває всі гроші, виганяє Петра, сам згодом помирає.

Терпелива та Наталка переїжджають у село. Возний Тетерваковський («теє-то як його») хоче одружитися з Наталкою, у чому йому допомагає виборний Макогоненко. Несподівано приїздить Петро, а возний відступається від дівчини та благословляє Петра і Наталку.

 

Григорій Квітка-Основ'яненко (Квітка Григорій Федорович) - сентименталізм

«Засновник нової української прози» - Шевченко

«Маруся» - сентиментально-реалістична повість (перша українська) 1832

 

Наум Дрот і Настя тяжко працювали, були набожні, молились, щоб була дитина. Народилася Маруся: гарна, правильна, набожна, не гуляла з хлопцями.

Часто на весіллях була дружкою, а на одному з них зустріла Василя та закохалась (взаємно). Батько не дозволяв їм одружитись, бо Василя у будь-який момент могли забрати у рекрути. Василь іде на заробітки, аби найняти хлопця замість себе до армії, а за цей час навчися читати, писати, співати. Пан, бачачи його старання, допомагає оплатити наймита.

Наум приймає Василя, але той змушений знову йти на заробітки. Маруся важко переносить розставання, а у останній розмові передчуває, пророкує свою смерть. Скоро до повернення Василя Маруся потрапляє під сильну зливу, через що тяжко захворіла, а згодом і померла. У той же день повернувся Василь, ледь не скоїв самогубство з горя, але натомість несподівано щез із села. Через 3 роки люди зустріли його в Києві у Печерському монастирі, де він став ченцем та дияконом, скоро після цього хлопець помирає.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)