АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тарас Шевченко

Читайте также:
  1. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  2. Глава вторая. Тарас Петренко
  3. ЛЕГЕНДАРНЫЙ ТАРАСЮК
  4. Руководители: Тарасенкова Татьяна Ильинична,
  5. ТАРАС БУЛЬБА

Рання творчість – 1838-1843 - романтизм

Період «Трьох літ» - 1843-1847 - реалізм

Період арешту і заслання – 1847-1857

«Катерина» - соціально-побутова поема 1838

Присвячено Жуковському

Поема починається зверненням автора із порадою не кохатися українським дівчатам з москалями

Катерина закохалася у москаля Івана, який потім їде у Туреччину. По селу ходить недобра слава про Катерину, яка сумує за своїм москалем, а згодом дізнається про свою вагітність, від чого глум стає сильнішим.

Катерина народжує сина Івася, а батьки журяться все більше, не приймають Катерину, а мати виганяє її, і та з дитиною йде на Московщину. Там дівчина чекає повернення Івана, а коли зустрілись – той робить вигляд що не впізнає її, проганяє. Катря хотіла віддати сина москалям, але так як ті відмовились - кинула його на шляху та втекла у ліс, де втопилась у ставі.

Івась став супроводжувати у мандрах кобзаря, одного разу стрівся з батьком (вже паном) який знову зробив вигляд ніби не пізнав його.

«Гайдамаки» - поема (І український історичний роман у віршах) 1841

Григоровичу на пам’ять 22.04.1838

Повстання «Коліївщина» (1768) під проводом М. Залізняка та І. Гонти

Ярема – наймит жида Лейби, сирота, закоханий в попівну Оксану (з Вільшани)

Конфедерати хочуть доньку Лейби та його грошей, натомість жид відсилає їх до попа, якого вони вбивають та крадуть Оксану.

Чигирин «освята ножів» - підготовка до повстання проти ляхів.

Під час повстання у Черкасах, Максим Залізняк каже Яремі про викрадення Оксани та записує його у реєстр під прізвищем Галайда (бездомний бурлака).

Галайда, Залізняк, Гонта нищать ляхів в Лисянці. Раптово Ярема натрапляє на Лейбу, разом з яким рятує Оксану та відвозить у Лебедин, повертається за тиждень та вінчається.

Гонта клявся вбивати католиків.

Гайдамаки приїхали в Умань, де серед ляхів були діти Гонти, яких мати хрестила як католиків. Гонта вимушений вбити їх, каже нікому не ховати їх, а згодом робить це сам у полі.

Через рік повстання вщухають. Гонту замордували, стратили, не поховали. Залізняк помер з горя через товариша.

««По мові – Передмова про написання твору та історичну основу (1768).

««Панове субскрибенти – звернення Шевченка до передплатників газети, у яку написав цей твір.

 

«Кавказ» - сатирична поема з елементами лірики та героїки 1845

Присвячено іскрєннєму моєму Якову де Бальмену

На Кавказьких горах тривалий час іде війна. Споконвіку орел (російське самодержавство) карає Прометея (нескорений народ), та не в змозі остаточно здолати непокірного титана.

Кавказькі гори политі кров’ю, бо там живе волелюбний народ, який чинить відчайдушний опір завойовникам. Тому тисячами гинуть царські солдати, ллється кров. А сльози — удов’ї, дівочі, матерів і батьків! їх вистачило б на те, щоб утопить «всіх імператорів… з дітьми і внуками».

Поет протиставляє вільному Кавказу, де ніхто не зазіхає на чуже, кріпосницьку Росію. У цій країні, що здавна пишається своїми християнськими традиціями, можуть навчити лише, як ошукувати людей, здирати з них останню шкуру, мордувати по тюрмах і як продавати чи програвати в карти своїх же єдиновірців-християн.
ліричний герой гірко докоряє панству.

Поема закінчується зверненням поета до пам’яті його загиблого друга Якова де Бальмена, який склав голову «не за Україну, а за її ката». А ліричний герой залишається наодинці зі своїми гіркими роздумами про долю України.
Гнів і обурення ліричного героя твору викликає лицемірство провідників загарбницької політики царату, які намагаються прикрити свої хижацькі наміри облудними твердженнями, нібито вони несуть просвіту темним «диким» народам.

 

 

«Сон» - сатирична поема (перша політична сатира) 1844


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)