АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика основних якостей політичного лідера

Читайте также:
  1. I Тип Простейшие. Характеристика. Классификация.
  2. III. Социолингвистическая характеристика
  3. Актори політичного процесу
  4. Альтернативні концепції політичного устрою
  5. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  6. Биологическая изменчивость людей и биогеографическая характеристика среды. Экологическая дифференцировка человечества. Понятие экологических типах людей и их формирования.
  7. Бронзовий вік: загальна характеристика
  8. Валы и оси. Общие сведения. Характеристика, классификации, материалы, термообработка.
  9. ВИВЧЕННЯ ТА ОЦІНКА ОСОБИСТИХ ЗДІБНОСТЕЙ І ПРОФЕСІЙНИХ ЯКОСТЕЙ ВЧИТЕЛЯ.
  10. Види економічної діагностики, їх характеристика
  11. Види цінних паперів, їх характеристика.
  12. Виды и общая характеристика соединений

Політичні лідери мають свої якісні характеристики («політичний статус», «політична вага», «політичний капітал», «політична харизма», «моральність» та ін).

Політичний статус - це загальне положення, займане політичним лідером в політичній системі країни або в світовому співтоваристві. На думку А. В. Глухової, політичний статус передбачає:

місце в ієрархії політичної влади;

сукупність і обсяг політичних прав і свобод;

сукупність і обсяг статусних обов'язків, простір і характер статусного поля відповідальності;

реальну можливість тих чи інших груп, прошарків, осіб брати участь у політичному житті і впливати на неї.

Так, всенародно обраний президент має вищий політичний статус, так як він є представником усього народу. Країни, які є постійними членами ООН, формально мають більш високий статус, ніж країни, такими не є. Отже, і лідер країни - члена ООН матиме відповідний статус на міжнародній арені. Можна виділити три основних рівня неформального політичного статусу лідера.

Внутрішній (внутрішньодержавний) неформальний політичний статус, яким наділяється» лідер політичною системою країни або громадянським суспільством. Наприклад, в кінці 80 - початку 90-х років XX в. Б. Н. Єльцин значною частиною росіян був «наділений» неформальним статусом «борця з КПРС і тоталітарним режимом», відстоює демократичну альтернативу розвитку Росії. Цей статус багато в чому сприяв отриманню ним формального статусу президента країни і його перемог в боротьбі з КПРС і в конфлікті з парламентом (1993).

Внутрішній неформальний політичний статус, що визнається міжнародними організаціями та інститутами. Наприклад, в ході внутрішнього політичного конфлікту лідер повстанців-сепаратистів наділяється статусом борця за свободу і демократію. Такий статус забезпечує йому міжнародну підтримку, а потрапили в полон членів збройних формувань поширюються норми Женевської конференції 1949 р. про гуманне ставлення з військовополоненими. При відсутності такого статусу полонені розглядалися б як кримінальні злочинці. Наочним прикладом такого розвитку подій є перша чеченська війна (1994-1996 рр.). Багато міжнародні організації та інститути наділяли чеченських бойовиків та їхніх лідерів «статусом» борців за свободу і незалежність Республіки Ічкерія і надавали їм всіляку підтримку. І тільки коли з'явилися неспростовні докази зв'язку чеченських бойовиків з міжнародним тероризмом, їх статус змінився і вони позбулися значної частини міжнародної підтримки. Але цього «прозріння» передували тисячі безневинних жертв.

Зовнішній (міжнародний) неформальний політичний статус, що визнається міжнародними організаціями та інститутами. Наприклад, такі політичні лідери, як Махатма Ганді (Індія, 30-40-х роках XX ст.) та Н. Мандела (ПАР, 60-70-ті роки XX ст.) тривалий час перебували в опозиції до який правив у ті голи в їх країнах політичному режиму. Тим не менше їх політичний статус був визнаний у всьому світі.

Політична вага - це загальний вплив (реальне чи символічне) і авторитет лідера в політичній сфері. Коли кажуть про політичних «важковаговиків», то мають на увазі тих політичних лідерів, які здатні чинити значний вплив на політичний процес, наприклад на прийняття політичного рішення або на вирішення політичного конфлікту. Наприклад, політична вага Президента РФ Ст. Ст. Путіна був обумовлений тим, що його підтримувала абсолютна більшість росіян; політична вага Президента США на міжнародній арені обумовлений економічною і військовою міццю цієї країни.

Політичний капітал - це вся сукупність придбаних політичним лідером «достоїнств» (звань, титулів, посад, статусів, політичної практики, прийнятих рішень, зроблених прогнозів і т. д.) в минулому і в сьогоденні.

На думку Д. П. Зеркин, «під політичним капіталом мається на увазі ряд ознак. Зокрема, володіння якоюсь частиною політичної влади; включеність в політичну еліту; політичний досвід і авторитет і т. п.1 З нашої точки зору, такий ознака, як «володіння якоюсь частиною політичної влади», є необов'язковим для лідера. Колишній або реальний політик, що володіє політичним капіталом, може перебувати в опозиції або взагалі за межами політики. Але саме володіння політичним капіталом може сприяти його поверненню в реальну політику (Ш. де Голль, Ф. Рузвельт) або впливати на політичний процес (бути затребуваним) в іншій якості (наприклад, колишній Державний секретар США Р. Кіссінджер періодично залучається (як приватна особа) для вирішення тих чи інших політичних проблем).

Накопичення політичного капіталу можуть сприяти успіхи в інших сферах діяльності, наприклад, академік А. Д. Сахаров став відомим політиком багато в чому завдяки своєму внеску у розвиток ядерної фізики. Проте основним критерієм оцінки капіталомісткості політика є його вдалий досвід практичної політичної діяльності і обумовлене їм довіру політичних еліт та широких соціальних верств. Наприклад, Президент США Ф. Рузвельт завдяки своїй ефективній політичній діяльності чотири рази обирався на цей пост.

Політичний капітал можна трансформувати в інші види капіталу (соціальний, культурний, військовий, символічний та ін). Багатьом відомим політикам допомогла зробити кар'єру їх попередня діяльність в інших сферах життєдіяльності (Президент Франції Ш. де Голль - колишній військовий, Президент США Д. Рейган - кіноактор, Президент Чехії Ст. Гавел - письменник, відомий політичний і громадський діяч А. Д. Цукрів - вчений-ядерник).

Політична харизма - передбачає наявність політичного лідера певних якостей, які вигідно відрізняють його від інших. Зазвичай харизмою наділяють видатного політичного лідера або жорстокого тирана. Наприклад, харизматичними особистостями вважаються А. Македонський, Петро I, Наполеон, Ст. И.Ленин, В. В. Сталін, Ф. Кастро та ін Однак харизматичними якостями можуть наділятися й політичні організації, і політичні інститути. Наприклад, КПРС в радянський період, по суті, була харизматичною партією - «розум, честь і совість нашої епохи». Нинішня КПРФ для багатьох росіян асоціюється з КПРС і також наділяється харизмою. Для більшості китайців Комуністична партія Китаю також є харизматичною.

Моральність - передбачає наявність політичного лідера високих моральних (моральних) якостей, які асоціюються в суспільній свідомості з ідеалами добра, справедливості, чесного виконання громадського обов'язку. Наприклад, так звані ліберал-демократи на чолі з Б. Н. Єльциним, проводили реформування російської економіки (лібералізацію, приватизацію та ін) в 90-х роках XX ст., асоціюються у суспільній свідомості росіян як аморальні політики, що нажили величезні статки на руйнуванні країни, а високий авторитет Ст. Ст. Путіна багато в чому ґрунтується на його моральних якостях.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)