АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Місце проведення:

Читайте также:
  1. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  2. IV. Дії підрозділів податкової міліції при отриманні запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  3. POS - це скорочення від point of sales (місце продажу).
  4. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  5. Автоматизоване робоче місце (арм)
  6. Б) місцеве
  7. Безспірне списання коштів місцевих бюджетів для відшкодування шкоди, заподіяної фізичним та юридичним особам
  8. Брокерська контора, роль і місце її в біржовій діяльності
  9. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
  10. В даній місцевості
  11. В даній місцевості
  12. В. Опис місцевості, де передбачається видобуток води

стаціонар, домашні умови, рентгенологічний кабінет.

ІІ.Оснащення робочого місця:

1. Медична карта стаціонарного пацієнта або амбулаторна карта пацієнта.

2. Порційна вимога з вказаним індивідуальним харчуванням пацієнта му призначене дане дослідження.

3. Йодовмістні контрастні речовини: холевід, йопагност, білігност.

4. Антигістамінні препарати.

5. Стерильний лоток.

6. Стерильні шприци ємністю 5, 20 мл з голками.

7. Стерильні ватні кульки.

8. Стерильний пінцет,

9. 70о етиловий спирт у флаконі.

10. Джгут.

11.Подушечка.

12.Система для очисної клізми.

ІІІ.Попередня підготовка до виконання навику:

- аналогічна підготовці пацієнта до рентгенологічного дослідження шлунка;

- особливістю підготовки є те, що медична сестра стаціонару за 3 дні до обстеження повинна дати заявку на харчоблок, вказуючи специфіку хар­чування пацієнта протягом цих днів;

- за день до проведення лероральної холецистографії, медична сестра повинна дати додаткову заявку на харчоблок, вказуючи, що пацієнту необхідно видати на вечерю 50-100 г білого хліба, 20 г вершкового масла (або 100 г сметани), 4 сирих курячих яйця (безпосередньо на вечерю - 2 сирих курячих яйця, а два інших — взяти вранці з собою в рентгенологічний кабінет).

IV. Основні етапи виконання навику:

а) підготовка пацієнта до пероральної холецистографії:

1. За три доби до дослідження з харчового раціону виключити продукти, які спричиняють газоутворення.

2. Напередодні сніданок звичайний (бажано в меню включити 100 г сиру). На обід видається тільки перша страва, без хліба. Вечеря (не пізніше 18-ї години) складається з 50-100 г білого хліба, 20 г вершкового масла (або 100 г сметани) і 2 сирих жовтки курячих яєць. Якщо пацієнт не може приймати яйця, можна збільшити кількість вершкового масла до 40 г або дати випити розчин сорбіту (30 г речовини розчинити у 50 мл теплої перекип'яченої води).

3. Через одну годину після вечері пацієнту поставити очисну клізму. Зам'ятайте! Для очищення кишок не призначають сольові проносні, тому що вони діють жовчогінно і сповільнюють всмоктування контрастних речовин.

4. Після дії очисної клізми (за 14-15 годин до дослідження) пацієнту при­значити усередину контрастну речовину холевід або йопагност протягом однієї години по 2 таблетки через кожні 10 хвилин, запиваючи їх солодким чаєм або лужною мінеральною водою. Холевід або йопагносг да­ються із розрахунку 1 таблетка на 10 кг маси тіла.

5. Після прийняття контрастної речовини для кращого її всмоктування по­рекомендувати пацієнту полежати на правому боці протягом 1-2 годин.

6. О 7-й годині ранку в день дослідження поставити очисну клізму.

7. 0 8-9-й годині через 14-15 годин після прийняття контрастної речовини пацієнт натще йде в рентгенологічний кабінет, взявши з собою два сирих курячих яйця.

8. В рентгенологічному кабінеті рентгенолог робить знімок жовчного міху­ра, і пропонує пацієнт випити два сирих жовтка курячих яєць, дія яких жовчогінна.

9. Через 45 хвилин рентгенолог робить другий знімок. По розмірах жовч­ного міхура на ньому вивчають його скоротливу функцію. Знімок жов­чного міхура дозволяє виявити наявність в ньому конкрементів (каменів).

б) підготовка пацієнта до внутрішньовенної холецисто- і холангіографії.

1. Два-три дні пацієнт дотримується без шлакової дієти.

2. За 1-2 дні до обстеження зробити пробу на індивідуальну чутливість організму пацієнта до контрастного йодовмістного препарату. З цією метою ввести 1 мл препарату внутрішньовенна із тест-ампули. Якщо після проби не спостерігається ознак йодизму (кашель, нежить, сльо- зоточивість, підвищення температури, висипання), то можна не по­боюватися реакції. В разі появи цих ознак слід негайно повідомити лікаря і за його призначенням пацієнту ввести 1 мл 1% розчину димедролу або 1 мл преднізолону внутрішньом'язово; 10 мл 10% розчину кальцію хлориду внутрішньовенно, повільно.

3. Якщо тест-ампули відсутні, то за призначенням лікаря розкрити 10 або 20 мл ампулу контрастної речовини, набрати з неї 1 мл препара­ту, розвечти фізіологічним розчином і ввести повільно внутрішньо­венно. Така проба робиться за 3-4 години до обстеження. Ампулу з залишком контрастної речовини закрити стерильною марлевою сер­веткою. Запам'ятайте! При позитивній пробі обстеження пацієнта лікар відмінює.

4. Якщо в минулому у пацієнта спостерігалися алергічні реакції, то протя­гом декількох днів до постановки проби за призначенням лікаря йому слід дати антигістамІнний препарат (димедрол або супрастин).

5. Напередодні ввечері і вранці в день дослідження пацієнту здійснити очищення кишок за допомогою очисних клізм до "чистої а оди". Вранці клізму зробити не пізніше двох годин до обстеження.

6. В рентгенологічний кабінет прийти натще.

7. При відсутності алергічних проявів на введення йодоконтрастних пре­паратів, безпосередньо перед рентгенологічним дослідженням ввести внутрішньовенно 40 мл підігрітої на водяній бані до температури 38оС контрастної речовини (20% розчин білігносту або біліграфіну).

8. Через 10-15 хвилин після внутрішньовенного введення йодоконтрастної речовини рентгенолог робить знімок, на якому видні жовчні протоки, а через 40-45 хвилин заповнюється жовчний міхур.

 

 

Підготовка пацієнта до ультразвукового органів травлення

 

Високоінфомативні ультразвукові методи діагностики, які грунтуються здатності різних тканин і середовищ організму по-різному відображувати ультразвукові хвилі, що проходять через них, дуже широко використовуються для діагностики захворювань органів травлення.

За допомогою ультразвукової діагностики можна визначити форму, положення, розміри, структуру різних органів черевної порожнини — жовчного міхура печінки, підшлункової залози. Дослідження дозволяє виявити конкременти пухлини, кісти, абсцес та іншу патологію.

Метою підготовки пацієнта до ультразвукового дослідження є повне звільнен­ня кишок від газів, тому що вони утруднюють огляд внутрішніх органів.

І. Місце проведення:

стаціонар, домашні умови, кабінет ультразвукової діагностики.

ІІ. Оснащення робочого місця:

1. Медична карта стаціонарного пацієнта або амбулаторна карта пацієнта.

2. Карболен в таблетках.

3. Кухоль Есмарха.

4. 1-1,5 л перекип'яченої води кімнатної температури.

5. Стерильний вазелін у флаконі.

6. Стерильний одноразовий шпатель.

7. Стерильні гумові рукавички.

8. Клейонка.

ІІІ. Попередня підготовка до виконання навику:

напередодні:

- медична сестра поліклініки повинна виписати пацієнту направлення в ка­бінет УЗД; проінформувати його про правила підготовки до процедури. Дати заявку в кабінет УЗД;

- медична сестра стаціонару повинна зробити вибірку з листів призначень, кому із пацієнтів призначене лікарем дане обстеження, попередити паці­єнта про дату обстеження і проінформувати його про правила підготов­ки до процедури. Дати заявку в кабінет УЗД;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)