АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Процедури контролю за збереженням активів, первинних документів та реєстрів

Читайте также:
  1. A. Посиленого медичного контролю
  2. III. Основные требования по нормоконтролю
  3. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  4. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  5. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  6. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  7. VІІ.3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття.
  8. Автоматизація процедури інвентаризації
  9. Аналіз документів як метод соц.аналізу
  10. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  11. Анкета вивчення процедур контролю операцій з запасами
  12. Архівне зберігання та подальше використання документів, які знаходяться на зберіганні

Бухгалтерський облік, як процес розпочинається з виявлення, вимірювання і реєстрації фактів, дій і подій з метою отримання інформації про господарські операції.

Збереження документів відіграє важливу роль у справі правильності постановки бухгалтерського обліку. Раціональна система зберігання забезпечує не лише цілісність у зберіганні документів протягом встановлених законом термінів, а й можливість користування ними у будь-який час для отримання різноманітних довідок.

Первинні документи та облікові реєстри, що пройшли обробку на підприємстві ВАТ “Івано-Франківськгаз” до передачі в архів зберігаються в бухгалтерії під наглядом відповідальної особи, установленої головним бухгалтером.

Бланки суворої звітності зберігаються в сейфах, в спеціальних приміщеннях, що забезпечують їх збереження.

Зберігання первинних документів та облікових регістрів, що пройшли обробку і були підставою для складання звітності, а також бухгалтерських звітів і бланків, їх оформлення і передачу до архіву забезпечує головний бухгалтер підприємства.

На підприємстві ВАТ “Івано-Франквськгаз” інвентаризація проводилась 01.11.2003 року, про що свідчить Наказ про проведення інвентаризації (додоток Е), Результати проведеної інвентаризації станом на 01.11.2003 року (додаток Є-1) та інвентаризаційний опис (додаток Ж), Протокол засідання комісії (додаток Є).

При перевірці виявлено, що за результатами інвентаризації виявлено відхилення по вартості матеріальних цінностей та відхилення фактичних даних з даними бухгалтерського обліку по МШП.

В результаті перегляду Інвентаризаційного опису товарно-матеріальних цінностей не відображені фактичні дані, які в результаті інвентаризації були визначені. Це вважається помилкою, так як по цьому інвентаризаційному описі не може бути визначено результати інвентаризації (нестачі, лишки).


Складання висновку щодо ефективності системи внутрішнього контролю, надання рекомендацій з покращення функціонування системи внутрішнього контролю.

Щоб краще оцінити систему внутрішнього контролю та зробити висновок ми уточнемо величину ризику.

Таблиця 2.4.1

Оцінка вагомості факторів, що впливають на ризик внутрішнього контролю.

№ п/п Фактор впливу Середня оцінка Фактична оцінка Абсолютна фактична оцінка
  Методи адміністративного контролю 5,8 0,5 2,9
  Ставлення адміністрації до внутрішнього контролю 5,4 0,5 2,7
  Кадрова політика адміністрації і перепідготовка прцівників 7,8 1,0 7,8
  Компетентність контрольного персоналу 12,6 0,5 6,3
  Наявність служби внутрішнього аудиту та її функції 6,7 1,0 6,7
  Підпорядкованість контрольного персоналу 4,8 0,5 2,4
  Розподіл повноважень і обв’язків 5,8 0,5 2,9
  Санкціонування операцій 5,6 0,5 2,8
  Нагляд за виконанням контрольних процедур 4,1 0,5 2,05
  Використання контрольних процедур 5,2 0,5 2,6
  Складна корпоративна структура або складні операції 3,4 1,0 3,4
  Організація системи обліку і внутрішнього контролю 10,2 0,5 5,1
  Контроль за документами та їх зберіганням 5,4 0,5 2,7
  Правильність відображення операцій в обліку 8,0 1,0 8,0
  Наявність технічних та технологічних засобів контролю 4,0 0,5 2,0
  Інші фактори 5,2 1,0 5,2
  Разом     65,55

 

Отже, після проведення оцінки системи внутрішнього контролю, тестів узгодженості та уточнення ризику внутрішнього контролю він зменшився на 2,8 % і становить 65,55 %.

Тепер перерахуємо ризик невиявлення:

DR = 0,1/(0,655*0,655*0,611) = 0,3815 ~ 38,0 %

Отже, ризик невиявлення аудитором помилок становить 38,0 %. Він на 1 % відрізхняється від того що було розраховано в п. 1.3.1, тому перевірку потрібно проводити досить детально, звертаючи увагу на ті фактори, які мають суттєвий вплив на фінансові результати діяльності підприємства.

За визначеними завданнями системи внутрішнього контролю, проведеною оцінкою системи внутрішнього контролю об’єкту аудиту та проведення тестів узгодженості можна сказати, що система внутрішнього контролю на підприємстві є досить ефективною.

За її допомогою:

· забезпечується ефективне функціонування, стійкість і максимальний розвиток підприємства в умовах багатопланової конкуренції;

· зберігаються та ефективно використовуються ресурси і можливості підприємства;

· своєчасно виявляються і мінімізуються комерційні, фінансові і внутрішні ризики в управлінням суб’єктом;

· забезпечується більш ефективна, налагоджена і чітка робота підрозділів підприємства, тощо;

Одною з сильних сторін системи внутрішнього контролю на підприємстві є те, що по кожному відділу є окремий бухгалтер, який підпорядковується головному бухгалтеру і виконує суто свою роботу. Це не призводить до порушень та помилок в обліку. Також сильною стороною є те, що система обліку є комп’ютерізованою, облік ведеться у прграмі 1- С Бухгалтерія.

Кожен бухгалтер передає звіти до головного бухгалтера для перевірки. Доступ до інформації обмежений, по кожному окремому відділу є коди, що дозволяє перегляд документів чи іншої інформації тільки бухгалтеру, який їх формує або головному бухгалтеру, що здійснює контроль над ними.

До слабких сторін системи внутрішнього контролю відноситься те, що неправильно проводиться виправлення в документах.

Ще одною слабкою стороною є те що недостатньо ефективним є контроль за законністю операцій, про це свідчить відсутність підпису головного бухгалтера у одному з первинних документів, що були перевірені.

Для покращення функціонування системи внутрішнього контролю можна дати такі рекомендації:

1. посилити контроль за за точністю відображення операцій, первинних документів та реєстрів, тобто більш детальніше перевіряти чи співпадають суми і дати в первинних документах з реєстрами обліку, а також слідкувати, щоб не було некоректних виправлень у документах, особливо у реєстрах обліку та звітності, банківськими документами;

2. звернути більшу увагу за дотриманням законності операцій, тобто усі підписи мають бути присутніми у документах. В цьому випадку можна призначити осіб, які б могли замінити керівника, чи головного бухгалтера (осіб, що мають право першого та другого підпису) при їх відсутності і мали б право підпису та були відповідальними особами;

3. посилити контроль за дотриманням обов’язків працівниками, які аналізують виконання плану за собівартістю продукції та здійснюють поточний контроль за рівнем виробничих витрат.

В загальному ми можемо судити про ефективність системи внутрішнього контролю навіть при виявлених помилках, так як вони не є значно суттєвими, хоча не варто залишати їх без уваги.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)