АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Графік виконання робіт із вдосконалення організаційної структури управління поліграфічним підприємством

Читайте также:
  1. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  2. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  3. Адреса регістра управління завершується на: 11
  4. Актуальність проблеми управління освітою
  5. Алгоритм виконання роботи
  6. Аналіз є однією із функцій управління
  7. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  8. Безробіття
  9. Безробіття, як соціальний ризик
  10. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  11. БП. Управління людським капіталом
  12. В РОБІТНИЧОМУ РУСІ

 

 

 

Види робіт (дій) Дата Виконавець
початку кінця
1. Аналіз діючої структури управління підприємством 5.01.02 31.01.02 начальник пла­нового відділу
2. Обгрунтування доцільності раціоналізації структури управління 1.02.02   директор
3. Розробка плану раціоналізації структури управління 202.02 30.03.02 -//-
4. Представлення плану раціоналізації на розгляд органів управління підприємством 1.04.02   начальник пла­нового відділу
5. Внесення змін у план реструктуризації 2.04.02 5.04.02 -//-
6. Розгляд та затвердження нової структури уаправління підприємством 10.04.02   директор
 
 

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


Метод робочого календаря. Робочий календар - це план роботи керівника чи спеціаліста на певний проміжок часу (день, тиждень, декаду, місяць). Приклад створення робочого календаря керівником підприємства на день наведено нижче.

Робочий план дня

Години ~"ЬТИ—
Примітка

Завдання (роботи)

У графу "примітка" можуть вноситися конкретні питання, які стосуватимуться тих чи інших завдань (робіт)
о, зо 10°" 103" ІЗ00 14"° 16"" 17°» 18°"

Обговорення дій на день із керівниками підрозділів Ознайомлення з ходом виробництва Переговори із замовниками Вирішення поточних справ Обідня перерва

Засідання у вищестоячій організації Постановка задач керівникам відділів на наступний день прийом відвідувачів [Закінчення робочого дня

Метод сітьового планування та управління. Зміст цього методу полягає в побудові таблиць робіт, де вказується їхня тривалість, та сітьового графіку, який показує послідовність їхнього виконання.

Метод сітьового планування та управління (МСПУ) забезпечує:

> обзорність сприйняття інформації про управлінські дії;

> пошук найефективнішого рішення, оскільки попереджує про можливі "зриви " в ході виконуваних робіт (дій);

> оперативність і дієвість керівництва;

> прийняття обгрунтованих рішень, оскільки враховує досвід великої кількості працівників.

" Увага! -^_^___^

МСПУ не звільняє керівників від прийняття рішень, а лише забезпечує їх необхідною інформацією щодо управління.

ФСітьовий графік (СГ) - це схема відображення в певній послідовності планових робіт (дій) із досягнення мети управління в їхньому взаємозв 'язку. До елементів сітьового графіку відносяться: роботи та події (рис.3.1). Під роботами розуміють процеси, заходи, які потребують витрат часу та ресурсів.

Ш Подія - це результат однієї, або декількох виконаних робіт. Неперервна послідовність робіт у СГ складає шлях. Найбільший за тривалістю шлях міме початковою та кінцевою подією називається критичним. Він визначає тривалість виконання проекту (прийняття рішення) вцілому.

Усі події на СГ представляються у вигляді кола, чи квадрата, які діляться на чотири сектори. У верхньому секторі записується номер події; у лівому

ТЕМА 3. Функції менеджменту. Планування як функція 51

менеджменту


Рис.3.1. Сітьовий графік з параметрами

секторі записується величина раннього терміну здійснення події; у нижньому - номер передуючої події, через яку до даної події проходить найбільший за тривалістю шлях (він встановлюється за максимальним значенням раннього терміну закінчення робіт, які передують даній події).

Під стрілками робіт на графіку записується їхня тривалість, а над ними, дробом - повний та частковий резерви часу їхнього виконання. Для спрощення розрахунків в кінці стрілки можна вказувати ранні терміни закінчення робіт, а на початку - пізні терміни їхнього початку.

При побудові СГ необхідно керуватися наступними правилами:

*■ робота може з 'єднувати лише дві події;

*■ на графіку не повинно бути тупикових подій, тобто таких, із яких не виходить

і в які не входить жодна робота;

*• шлях не може проходити двічі через одну й ту ж саму подію.

Параметри сітьового графіку. Основні параметри СГ - це ранні й пізні терміни здійснення подій, ранні й пізні терміни початку й закінчення робіт, часткові й повні резерви часу здійснення подій та виконання робіт, тривалість критичного шляху.

^ Ранній термін здійснення події характеризує найбільш ранній із можливих термін, необхідний для виконання всіх робіт, які передують даній події. Він визначається за найбільшим значенням раннього терміну закінчення передуючих робіт. Для подій, яким не передують ніякі роботи, ранні терміни їхнього здійснення дорівнюють нулю.

 

МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


% Пізній термін здійснення події являє собою допустимий термін її настання за умови збереження загальної тривалості сіті й визначається за найменшим значенням пізнього початку робіт, які будуть виконані після здійснення події. Пізній термін здійснення кінцевої події дорівнює тривалості критичного шляху, або, інакше кажучи, ранньому терміну здійснення цієї події.

% Ранній початок будь-якої роботи рівний ранньому терміну здійснення передуючої їй події.

Ч> Раннє закінчення роботи визначається сумою раннього терміну здійснення передуючоїїй події та тривалістю даної роботи.

% Пізній початок роботи дорівнює різниці пізнього терміну початку наступної події та тривалості самої роботи.

Пізнє закінчення роботи характеризує найбільш пізній термін її можливого виконання, тобто - це час її закінчення за умови, що вона розпочата в пізній термін. Його визначають за значенням пізнього терміну здійснення наступної події, або за найменшою величиною пізнього початку наступних робіт.

Співставляючи ранні та пізні терміни виконання робіт, виявляємо ті з них, які "лежать" на критичному шляху, й резерви часу. Роботи, які "лежать" на критичному шляху, не мають резервів часу й для них ранні та пізні терміни їхнього початку, а також ранні та пізні терміни їхнього закінчення співпадають.

^Повний резерв часу виконання роботи - це час, на який можна перенести початок роботи, або збільшити її тривалість без зміни загального терміну. Його знаходять як різницю пізнього та раннього терміну початку роботи, або пізнього та раннього теміну її закінчення.

^ Частковий резерв часу виконання роботи - це час, на який можна перенести її початок, або збільшити її тривалість без зміни раннього терміну початку наступних робіт. Його знаходять як різницю раннього терміну початку наступних робіт і раннього закінчення даної роботи.

; Якщо керівник ігатонас в дрібницях, то не згубно для справи, якщо він просто не зважає на дріб.агр;, це так і амс згубно 3; вданая поляї к не в тому, щоб керівник був спроможний і9ч викокува и р< 5от) і. аїх підлеглих, а. к м / щоб кожному під к; юму виділити вшповідне.«ечіч- Гір. правильним) розподілі прані й організації роботи всі ЇЇ дста іі йиконувіїгимуться '.! найменшими зусиллями і максималі ною ті чністю.

.. __________________________________________________________ П. Керженцск

Етапи розрахунку параметрів СГ. На першому етапі визначаємо ранні терміни закінчення робіт і за найбільшим їхнім значенням встановлюємо ранні терміни здійснення подій. При цьому розглядаються послідовно всі події- від початковоїдо кінцевої. На другому етапі визначаються пізні терміни здійснення подій за мінімальним значенням пізніх термінів початку робіт, які виходять із них. Розрахунок починаємо з кінцевої події. На третьому етапі визначаємо критичні події та критичні роботи, для яких ранні терміни їхнього здійснення дорівнюють пізнім. На четвертому етапі визначаємо повні та часткові резерви

ТЕМА 3. Функції менеджменту. Планування як функція 53

менеджменту


часу виконання робіт. Повний резерв часу виконання роботи визначається наступним чином: від цифри правого сектору наступної за нею події вираховується цифра, яка знаходиться в кінці стрілки (роботи), що входить в дану подію. Частковий резерв часу виконання роботи знаходиться як різниця цифри, яка міститься в лівому секторі наступної за нею події, та цифри, яка знаходиться в кінці стрілки (роботи), що входить у дану подію.

Увага!

Для складних сітьових графіків необхідне використання комп'ютерної техніки.

Т

Вихідна інформація, яка отримується в результаті аналізу СГ, повинна забезпечувати відповідальних виконавців даними щодо їх рішень у загальному ході робіт.

Резюме

СУТТЄВО Ш

Ф Виокреслення певних трудових процесів у окремі види діяльності зумовили появу функцій менеджменту.

® Серед цілого ряду управлінських функцій (цілевстановлення, аналізу, розпорядництва, координування та ін.) в число найвагоміших і всеоб'ємних менеджмент вносить планування, організацію, мотивацію та контроль.

Ф Планування виробничої діяльності реалізується з допомогою стратегічного (техніко' економічного) планування та планування реалізації стратегії (оперативно-календарного). Важливого значення сьогодні набуває бізнес-планування.

® Сучасний керівник повинен вміло користуватися у своїй роботі різноманітншш методами організаційного планування (послідовним описом дій, графічним методом, методом робочого календаря, МСПУта іншими).

Ф Рівень ведення планової роботи на підприємствах сьогодні дещо знизився з ряду об'єктивних причин, та одне із першочергових завдань менеджменту полягає у її вдосконаленні і посиленні.

Питання для роздуму, самоперевірки, повторення

І.Які види трудової діяльності можна виділити в окремі і до яких функцій управління їх можна віднести?

2. Що таке функція менеджменту?

3. Як класифікуються функції менеджменту?

 

4. В чому зміст функції менеджменту "планування"?

5. Які види виробничого планування виділяють на підприємствах західних держав і яким видам планування вони відповідають на вітчизняних підприємствах?

6. В чому зміст методу організаційного планування "послідовний опис дій"?

54 МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


7, Як використовується в управлінській роботі керівника метод графіків

ииконання робіт?

Н. З якою метою розробляються робочі календарі?

9. Для вирішення яких управлінських завдань використовується метод сітьового
планування та управління?

10. Що таке сітьовий графік?

11. Що входить до елементів сітьового графіка?

12. Що собою являють параметри сітьового графіка?

13. За якими етапами ведуться розрахунки параметрів сітьового графіка?

14. Які шляхи вдосконалення організаційного планування на вітчизняних підприємствах в сучасних умовах господарювання?

б5 План семінарського заняття (2 год.)

1. Загальна характеристика функцій менеджменту.

2. Класифікація функцій менеджменту.

3. Зміст функції менеджменту "планування".

4. Методи організаційного планування.

5. Метод сітьового планування та управління.

Й Теми рефератів, доповідей і контрольних робіт

1. Функції менеджменту та їх класифікація.

2. Значення функції менеджменту "планування" для управлінської діяльності.

3. Метод організаційного планування "послідовний опис дій".

4. Метод організаційного планування "графіки виконання робіт".

 

6. Сітьове планування та управління.

7. Роль бізнес-планів у вирішенні управлінських завдань.

8. Шляхи вдосконалення організаційного планування.

К§* Практичні роботи

№ 1. "Планування малого бізнесу з використанням методу послідовного опису дій"

Мета роботи.Практична робота полягає у розробці етапів щодо змісту діяльності новоствореного підприємства з надання певного виду послуг.

Хід роботи:

1. Визначення цілей

Частина перша. Необхідно дати відповіді на наступні запитання:

1. Якою справою Ви хотіли б займатися?

2. Які потреби людей Ви хочете задовольнити?

3. Яких клієнтів Ви хочете обслуговувати?

ТЕМА 3. Функції менеджменту. Планування як функція 55

менеджменту


4. Як Ви плануєте це робити?

Частина друга. Сформулюйте мету Вашого підприємства фразою із 20-25 слів.

2. Характеристика послуг

Частина перша. Побудуйте таблицю, в якій перерахуйте всі види послуг, які пропонує Ваша фірма. Вкажіть, яким чином Ви хочете їх надати. їх властивості (у чому вони полягають?), їх користь (що вони дають клієнту? Чому клієнт ними користується?).

Частина друга. Дайте відповідь на запитання, використовуючи наступну шкалу оцінок: відмінно, добре, задовільно, погано. Дайте пояснення до кожного запитання:

1. Якою буде якість Ваших послуг?

2. Наскільки Ваші послуги виправдовують очікування клієнта?

3. Якою мірою найменування Ваших послуг розкривають їх користь для клієнта?

4. Якщо пропонує Ваша фірма різні види послуг, то чи сумісні вони між собою?

5. Чи є в розпорядженні Вашої фірми все необхідне для надання даного виду послуг?

6. Чи є у Вас необхідні матеріали і чи легко Ви їх дістанете?

3. Ціноутворення

1. Які ціни на Ваші послуги? (В порівнянні з середньоринковими).

2. Ви здійснюєте оплату готівкою чи обслуговуєте в кредит?

3. Які види знижок пропонує Ваша фірма?

4. Чи берете Ви оплату за непередбачені послуги?

5. Які ціни передбачаєте встановити?

6. Як на Ваш погляд клієнти будуть сприймати ціни?

7. Чи вважаєте Ви Ваші ціни конкурентноздатними? Узагальніть Ваші відповіді.

4. Реклама

Дайте повні відповіді на наступні запитання:

1. Як можна переконати людей користуватися Вашими послугами?

2. Як організувати пряму пропозицію послуг?

3. Як краще використати засоби інформації?

4. Які слід організувати публічні виступи?

5. Які слід використати особисті зв'язки з метою реклами?

6. Які стимули необхідно запропонувати?

7. Як організувати рекламу поштою?

8. Якою мірою слід використовувати платні оголошення?

9. Як краще використовувати телефон з метою реклами? Узагальнюючи відповіді на дані запитання, підготуйте план реклами й

пропаганди послуг Вашої фірми.

5. Характеристика клієнтури

1. Який середній вік Ваших клієнтів? (Молодше 25 років; 26-30; 31-35; 36-40; 41-50; 51-60; старші 60 років).

2. Яке співвідношення чоловіків і жінок серед Вашої клієнтури?

3. Де мешкають Ваші клієнти?


 

4. Який середньорічний дохід Ваших клієнтів?

5. Яка основна причина, що спонукає їх до користування Вашими послугами?

5. Клієнти-підприємства:

1. Які підприємства є Вашими клієнтами (за чисельністю персоналу, величиною основного капіталу)? Як давно вони існують? Яка їх перспектива?

2. Де вони знаходяться?

3. Який середньорічний обсяг реалізації їх продукції?

Висновки: узагальніть всі відповіді на запитання і визначіть п'ять загальних характеристик Вашої клієнтури.

6. Спілкування й обслуговування клієнтів
Частина перша.
Спілкування з клієнтами.

1. Погляньте на рекламні брошури, фірмові бланки й візитки Вашої фірми. Яке враження справлять ці предмети про фірму у клієнта?

2. Чи допускаються описки в листах, які посилаються Вашою фірмою?

3. Як Ви чи Ваші службовці відповідатимуть по телефону? (Як часто Ви будете піднімати телефонну слухавку? Яким тоном будете розмовляти? Який у Вас буде темп мовлення? Як часто Ви будете вимовляти слова?).

4. Чи завжди Ваш телефон буде працювати в робочі години?

5. Як швидко Ви будете реагувати на ділові дзвінки й візити?

6. Яким чином Ви будете залагоджувати суперечки між фірмою та клієнтом?

7. Яке враження справить Ваше приміщення на клієнтів?

8. Як довго Ваш відвідувач буде чекати прийому?
Частина друга. Обслуговування клієнтів.

1. Чи маєте Ви намір посилити інформування клієнтів щодо надання послуг?

2. Наскільки терміново Ви плануєте виконувати замовлення Вашої клієнтури?

3. Який порядок обслуговування клієнтів Ви встановите на Вашій фірмі? (Сформулюйте однією фразою).

4. Чим обслуговування на Вашій фірмі буде відрізнятися від обслуговування клієнтів на інших фірмах?

Висновки: узагальнюючи відповіді на поставлені вище запитання, викладіть коротко порядок відносин, які Ви будете будувати з Вашими клієнтами і як будете їх обслуговувати на Вашій фірмі.

7. Конкуренція

1. Охарактеризуйте своїх конкурентів.

Конкуруюча фірма Послуги Ціни Способи реклами Клієнти
         

2. Проаналізуйте переваги і слабкі сторони конкурентів.

 

Конкуруюча фірма Переваги Недоліки
     

 



МЕНЕДЖМЕНТ: теоретичні основи і практикум


ТЕМА 3. Функції менеджменту. Планування як функція 57

менеджменту


8. Прогноз на майбутнє

1. Складіть і заповніть таблицю за формою.


Завдання 2. Розрахувати параметри представленого на рисунку 1 сітьового ірафіку графічним методом, якщо відомі тривалості робіт згідно з таблицею 2.2.


 


Фактори, які можуть вплинути на діяльність підприємства Як можуть дані фактори вплинути на діяльність підприємства
   

2. Коротко викладіть прогнози щодо діяльності Вашого підприємства в поточному і майбутньому роках.

9. Тенденції у Вашій галузі та їх вплив

1. Які назріваючі зміни у Вашій галузі можуть вплинути на діяльність Вашого підприємства?

2. Які майбутні зміни у сфері послуг галузі можуть вплинути на Вашу діяльність?

3. Які зміни в оплаті праці можуть віддзеркалитися на діяльності Вашому підприємства?

4. Які зміни в системі управління можуть стосуватися роботи Вашого підприємства? Зробіть загальні висновки і внесіть зміни в проект (робочий документ).

№2. "Використання методу організаційного планування на основі побудови сітьового графіка"

Мета роботи: На основі виконання завдань 1 та 2 навчитися приймати планові рішення шляхом побудови сітьового графіка та розрахунку його параметрів (за приклад взято укрупнений технологічний процес виготовлення поліграфічної продукції).

Завдання 1. Побудувати сітьовий графік виготовлення замовлення при паралельно-послідовному виконанні операцій.

Таблиця 3.1.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)