АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правила роздавання ліків для приймання всередину

Читайте также:
  1. Dress-code: правила официальных мероприятий
  2. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  5. III. Правила проведения трансфузии (переливания) донорской крови и (или) ее компонентов
  6. III. Этические правила служебного поведения работников органов управления социальной защиты населения и учреждений социального обслуживания
  7. IX. Правила трансфузии (переливания) криопреципитата
  8. V. ПРАВИЛА ЗАОЧНЫХ ШАШЕЧНЫХ СОРЕВНОВАНИЙ
  9. V. Правила и методы исследований при трансфузии (переливании) консервированной донорской крови и эритроцитсодержащих компонентов
  10. V. ПРАВИЛА ПРОВЕДЕНИЯ СОРЕВНОВАНИЙ ТУРИСТСКИХ СПОРТИВНЫХ ПОХОДОВ, ПУТЕШЕСТВИЙ И ОРГАНИЗАЦИИ СПОРТИВНЫХ ТУРОВ. КОДЕКС ПУТЕШЕСТВЕННИКА
  11. VI. ПРАВИЛА ШАШЕЧНОЙ КОМПОЗИЦИИ
  12. VII. Правила переливания консервированной донорской крови и эритроцитсодержащих компонентов

1. Виконуючи призначення лікаря, медична сестра керується зошитом (журналом), що є на посту, або листками призначень лікаря.

2. Разові призначення (снотворні, препарати від головного болю) медична сестра виписує з історії хвороби.

3. Приймання більшості ліків пов'язане з часом прийняття їжі, а саме:

- натще приймають послаблюючі препарати, мінеральні води, жовчогінні трави;

- після їди приймають препарати, що подразнюють слизову оболонку травного каналу (бром, ацетилсаліцилову кислоту, препарати заліза), травні ферменти;

- перед їдою приймають шлунковий сік, лужні препарати, препарати, що діють на патогенну флору кишок (фталазол, імодіум);

- під час їди приймають травні ферменти, жовчогінні препарати, препарати заліза;

- у проміжках між їдою приймають усі індиферентні для функції травного каналу лікарські препарати (сульфаніламідні, антибіотики тощо);

- снотворні препарати дають у певний час перед сном.

4. Перед роздаванням ліків медична сестра повинна звірити етикетку на упаковці з призначеннями, перевірити термін придатності ліків, один раз на добу розкласти ліки згідно з їх прийманням. Вони розміщені у спеціальному ящику на пересувному столику.

5. Хворі приймають ліки тільки в присутності медичної сестри або лікаря.

6. Хворі, які самостійно пересуваються, приходять до поста медичної сестри самі і там одержують ліки; важкохворим медична сестра приносить ліки в палату та допомагає їх прийняти, дає запити кип'яченою водою з поїльника.

7. Водні розчини ліків, відвари дають хворим у градуйованих мензурках з мітками в 5, 10, 15 та 20 мл.

8. Спиртові розчини (наприклад, корвалол) відмірюють краплями в мензурку, наливають туди 10—15 мл води, змішують, дають випити хворому. Ці препарати обов'язково запити водою.

9. В період приймання ліків протягом доби хворі повинні вживати достатню кількість рідини, оскільки з організму ліки виводяться в основному нирками. Недостатнє і несвоєчасне виведення їх з організму спричиняє розвиток сечокам’яної хвороби.

10. Капсулу ковтають не розжовуючи.

11. Ліки треба запивати перевареною водою.

12. Йодовмісні препарати або саліцилати бажано запивати молоком.

13. Калійумісні препарати бажано запивати томатним соком.

14. Після прийому ліків, які містять кислоти або препарати заліза, необхідно прополоскати рот перевареною водою, щоб запобігти пошкодженню зубів.

15. Снодійні препарати слід приймати за 30 хв до сну.

 

N.B. 1.Не видавайте хворому на руки всю добову дозу ліків, оскільки він може прийняти їх одночасно, що може спричинити отруєння лікарськими препаратами.

2. Не залишайте ліки біля ліжка на тумбочці, оскільки хворі часто приймають їх з запізненням, а іноді зовсім не приймають.

3. Якщо ви випадково дали інші ліки або перевищили дозу, негайно повідомте лікаря.

4. Не давайте хворому лікарські препарати без призначень лікаря.

5. Усі скарги лікаря на неприємні відчуття від прийнятих ліків або відмову хворого від їх приймання негайно доведіть до відома лікаря.

6. Якщо хворому важко ковтати таблетки, їх можна роздавити у ложці, розмішати з водою і дати випити хворому.

7. Не можна роздавлювати препарати з покриттям. Призначеним для розчинення в кишечнику; пролонгованої дії, гіркі на смак, які мають місцевий анестетичний ефект, призначені для розчинення в ротовій порожнині.

Слід пам'ятати, що у деяких випадках застосування звичайних лікарських засобів може призводити до важких наслідків. Для прикладу, якщо хворий з болем в животі звернувся до медичної сестри з проханням дати йому послаблювальне, яким він постійно користується при подібних больових відчуттях, то необхідно організувати йому огляд лікаря. У тому разі, якщо причино болю був апендицит, вживання послаблювального може спричинити перфорацію червоподібного паростка з наступним розвитком перитоніту. Без призначення лікаря не слід давати хворому ліки, за винятком загрозливі для життя станів, коли виникає необхідність в наданні медичної долікарської допомоги. Замінювати лікувальний засіб його аналогом дозволяєте тільки з відома лікаря. Знаючи дію ліків, медична сестра може помітити, що хворому потрібно відмінити ліки (послаблювальне, якщо було випорожнення; снодійні, якщо хворий заснув). В таких випадках хворому можна не давати ліки і доповісти про свої спостереження лікареві.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)