АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теоретичні відомості

Читайте также:
  1. А). Теоретичні передумови.
  2. А). Теоретичні передумови.
  3. А). Теоретичні передумови.
  4. А). Теоретичні передумови.
  5. Г) теоретичні знання та практичні навички певної роботи.
  6. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  7. Загальні відомості.
  8. Змістовий модуль 1. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності продукції
  9. І ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. І. Теоретичні відомості
  11. І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  12. ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ

Сталь - основний металевий матеріал, що широко застосовується для виготовлення деталей машин, приладів, інструментів та будівельних конструкцій. Сталі поєднують високу міцність з достатньою пружністю та пластичністю. Вагомо ще й те, щоці параметри можна змінювати у широкому діапазоні за рахунок зміни вмісту вуглецю, легуючих елементів і технологій термічної та хіміко-термічної обробки.

Сталь, отримана після плавки, має доволі складний хімічний склад. У сталь потрапляє певна кількість елементів, це пов'язано з технологією виробництва (марганець, кремній),або з неможливістю повного видалення їх з металу (сірка, фосфор, кисень, азот, водень), випадкові домішки (хром, мідь, нікель) і крім того деякі неметалеві домішки.

Збільшення вмісту вуглецю в сталі приводить до зміни структури сталі (підвищення кількості цементиту у фазовому складі), до підвищення міцності і твердості і зниження пластичності.

Постійні домішки сталей: марганець, силіцій, фосфор, сірка, а також гази - водень, азот, кисень. Ці домішки в тій чи іншій кількості постійно присутні в технічних сталях.

Вміст цих елементів обмежується наступними числами у відсотках: Мn- 0,3-0,8%, Si - 0,17-0,5%, Р - 0,05%, S - 0,05 %.

Розглянемо вплив домішок окремо.

Марганець. Його вводять в сталь при розкисленні, тобто для виведення шкідливих домішок оксиду заліза. Марганець в значній мірі впливає на властивості, підвищує міцність, твердість.

Силіцій попадає в сталь як і марганець при розкисленні. Вплив силіцію на сталь, подібний до марганцю. Можна сказати, що це в певній мірі корисні домішки.

Фосфор. Руди заліза, паливо, флюси мають певну кількість фосфору, який в процесі виробництва чавуну в певній кількості залишається в ньому, а потім частково переходить в сталь. Розчиняючись в залізі, фосфор різко знижує температуру переходу сталі в крихкий стан, що викликає холоднокрихкість сталі.

В окремих випадках фосфор бажаний:

- полегшує обробку сталі ріжучим інструментом;

- в присутності міді підвищує опір корозії.

Сірка. Як і фосфор, сірка попадає в метал із руд, а також із пічних газів, також є продуктом згорання палива. Сірка нерозчинна в залізі і люба її кількість утворює з залізом сірчані сполуки - сульфіди заліза FeS. Наявність сульфідів заліза робить сталь крихкою при 800°C і вище, тобто в районі температур червоного накалювання. Явище це носить назву червонокрихкість. Внаслідок червонокрихкості сталь із збільшеним вмістом сірки не піддається гарячій обробці тиском. З цієї точки зору сірка є шкідливою домішкою в сталі.

Гази. Водень, азот, кисень містяться в сталі в невеликих кількостях. Наявність газів залежить від способу виробництва. Водень, азот, кисень бувають присутніми в слідуючих формах:

- знаходитися в різних несуцільностях (в газоподібному стані);

- знаходитися в а-залізі в твердому розчині;

- утворювати різні сполуки, так звані неметалеві включення (нітриди, оксиди).

Із сказаного, як висновок, що наявність водню, азоту, кисню, а також неметалевих включень в сталі погіршує її властивості.

Радикальним методом зменшення наявності названих елементів та неметалевих включень в металі є виплавляння і розливання в вакуумі.

 

Завдання до практичної роботи: опрацювати теоретичний матеріал, заповнити таблицю і зробити висновки.

№ з/п Назва домішки Корисна чи шкідлива Вплив домішки на властивості сталі
       

Хід роботи:

  1. Опрацювати теоретичний матеріал.
  2. Визначити, як впливають на властивості сталі технологічні домішки.
  3. Заповнити таблицю.
  4. Зробити висновки.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)