АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні типи неправильного виховання

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  10. Банки — основні учасники ринку капіталів
  11. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  12. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.

Основні типи неправильного виховання:

n потворна гіперпротекція, «кумир сім’ї»;

n домінуюча гіперпротекція, гіперопіка;

n гіпопротекція, гіпоопіка;

n безнаглядність

n «попелюшка»

n «їжакові рукавиці»

Гіперопіка підвищена опіка дитини, позбавлення самостійності, надмірний контроль за поведінкою, дріб’язковий контроль за кожним кроком, кожною хвилиною, кожною думкою, виростає в цілу систему постійного контролю за дитиною - характеризує виховання за типом гіперопіки. Коли батьки, боячись «дурного впливу» самі вибирають друзів сину чи доньці, організують відпочинок своєї дитини, насильно нав’язують свої погляди, смаки, інтереси, норми поведінки - це домінююча гіперпротекція.

Безперервна заборона, неможливість ніколи приймати власні рішення лякають дитину, створюють враження, що «їй все не можна», а «іншим все можна». Гіперпротекція не дає можливості вчитися з ранніх літ на своєму досвіді, розумно користуватися свободою, не привчає до самостійності. Вона пригнічує почуття відповідальності і обов’язку, бо за підлітка все вирішують, все вказують, і він приходить до висновку, що сам не може відповідати ні за що.

Часто такий тип виховання зустрічається в авторитарних сім’ях, де дітей привчають підкорятися батькам чи одному із дорослих членів сім’ї, волю якого виконують всі решта. Емоційні відносини стримані. В дітей немає глибокого душевного контакту з батьком чи з мамою, оскільки постійна строгість батьків, їх контроль і приниження ініціативи дитини заважають природньому розвитку дитячої прив’язаності і формують лише повагу і страх.

До домінуючої гіперпротекції відноситься виховання в умовах високої моральної відповідальності. Тут підвищена увага до дитини поєднується з очікуванням від неї успіхів набагато більших, ніж вона може досягнути. Емоційні стосунки тепліші, дитина з усіх сил щиро намагається оправдати надії батьків. В цьому випадку невдачі переживаються досить гостро, аж до нервових зривів чи формування комплексу неповноцінності. В результаті такого стилю виховання виникає страх перед ситуацією напруги, випробуванням і стає поштовхом до вживання психотропних речовин.

Виховання за типом домінюючої гіперпротекції у підлітка викликає гіпертрофовану реакцію емансипації. Батьки реагують на такі наміри дитини адекватним, з їхньої точки зору, способом - ще жорстокіше вимагають послуху, строгіше наказують, ще більше контролюють, намагаються ізолювати від ровесників. Все це має лише зворотній еффект - підсилює реакцію емансипації. В результаті створюється коло - підліток все більше виявляє непослух, батьки сильніше намагаються підкорити своєму керівництву. В якийсь момент підліток підіймає бунт проти «притиснення» і взагалі виходить з під конролю батьків, стає некерованим (перший варіант) чи формується конформний тип особистості. В дугому варіанті дитина виростає безвільна, у всьому залежить від впливу мікросередовища чи лідера, більш активного, ніж сама. Не розвивається почуття відповідальності за свої дії, самостійність в прийнятті рішень, немає мети в житті. Дитина опиняється безпомічною в новій ситуації, непристосованою до неї.

Асоціальні групи привертають таких підлітків тим, що вони почувають психологічну захищеність, відсутність «тиску» зі сторони батьків. Вони легко ідентифікують себе з підлітками, і підпорядковуються лідеру, як раніше підпорядковувалися батькам. Це відбувається під час тривалого терміну перебування поза домом, наприклад навчання у вищих навчальних закладах.

На підлітків з психастенічною, сенситивною і астено-невротичною акцентуацією домінуюча гіперпротекція впливає по-іншому - підсилює несамостійність, невпевненість, нерішучість, невміння постояти за себе. Подібне виховання доводить до психопатичного розвитку.

Потворна гіперпротекція в крайньому випадку носить назву «кумир сім’ї». Тут справа не стільки в постійному контролі, скільки в надмірному опікуванні, в намаганні звільнити кохану дитину від найменших труднощів, від скучних і неприємних обов’язків. Це доповнюється безперервним захопленням надуманими талантами і перебільшенням дійсних здібностей. З дитинства дитина перебуває в атмосфері захоплення, похвали і обожнювання. Це культувує егоцентричне бажання завжди бути в центрі уваги навколишніх, ловити повні цікавості до своєї особи погляди, слухати розмови про себе, а все бажане отримувати легко без докладання зусиль.

«Кумир сім’ї» не означає також, що об’єкт обожнювання повинен бути обов’язково оточений великою кількістю очей, що дивляться на нього. Сім’я може складатися з двох осіб - наприклад одинокої матері, яка обожнює свою дитину до безумства, потакає їй у всьому, спішить вгодити, любується нею. І підліток, з ранніх років звикає моментально отримувати все, що захоче, не задумуючись над тим, що це важить для матері і скільки це коштує.

Таке виховання рано чи пізно створює для підлітка кризову ситуацію. З однієї сторони, з дитинства утверджується бажання завжди бути в полі зору, лідерствувати серед ровесників, звідки обов’язково постає непомірно високий рівень домагань, жадоба престижного положення. З іншої сторони потворна гіперпротекція заважає виробляти навички систематичної праці, наполегливості в досягненні мети, вміння постояти за себе і свої інтереси, здійснювати функції лідера, підкоряти собі, керувати іншими.

При істероїдній акцентуації потворна гіперпротекція штовхає на психопатичний розвиток за таким же типом. Вона також сприяє розвитку істероїдних рис на основі лабільної і гіпертимної, рідше епілептоїдної і шизоїдної акцентуації характеру.

Гіпопротекція - виховання за цим типом означає знижену увагу до дитини. В цьому випадку батьки мало цікавляться справами, успіхами, переживаннями підлітка. Формально заборони і правила сім’ї існують, вимоги до дитини ставляться, але батьки не контролюють їх виконання, забуваючи що вони вчора вимагали від сина чи дочки. Ситуація безконтрольності або безнаглядності дитини зумовлена байдужістю батьків чи надмірною зайнятістю, зосередженням на інших життєвих проблемах.

Недарма у підлітків, які стали алкоголіками, батьки або зовсім не працювали і вели паразитарний, асоціальний образ життя, чи навпаки були відповідальними, адміністративними чи науковими працівниками.

Коли гіпопротекція поєднується з хорошим емоційним контактом, тобто батьки люблять дитину, хоча і не займаються вихованням, то дитина виростає в ситуації вседозволеності, в дитини не виробляється звичка до організованості, планування своєї поведінки. Переважають імпульси, відсутня уява про те, що «хочу» повинно бути на другому місці, а на першому те, що «треба». В таких дітей до підліткового віку не розвивається саморегуляція, їх поведінка аналогічна до поведінки нестійкого типу акцентуації.

До негативних наслідків веде виховання в умовах гіпопротекції в поєднанні з емоційною холодністю батьків, відсутністю духовного контакту. Дитина постійно відчуває свою непотрібність, обділеність ласкою і любов’ю. Переживає байдуже ставлення батька і матері, і це переживання сприяє формуванню комплексу неповноцінності. Діти без ласки і уваги батьків виростають злобними і агресивними. Вони звикають розраховувати лише на самих себе, у всьому бачать ворогів, а своєї мети добиваються силою і обманом.

Виховання за типом гіпопротекції залишає дитину один на один з життєвими труднощами. Без керівництва дорослого, захисту і підтримки дорослого, дитина відчуває негативний емоційний стан частіше, ніж може витримати її особистість. Тому замість вміння переборювати труднощі, шукати вихід із ситуації, дитина шукає спосіб зняти напругу, змінити свій психічний стан.

Прихована гіпопротекція спостерігається тоді, коли контроль за поведінкою і життям підлітка ніби здійснюється, але відрізняється крайнім формалізмом. Підліток відчуває, що дорослим не до него, що вони відчувають по відношенню до дитини лише обов’язок, а насправді були б задоволені від нього звільнитися. Скрита гіпопротекція іноді поєднується з емоційним відторгненням». Підліток вчиться обходити формальний контроль дорослих і починає таємно жити своїм життям.

Гіпопротекція несприятлива для акцентуації за нестійким і конформним типом. Такі підлітки швидко опиняються в асоціальній компанії, легко переймають святковий, повний пошуків і задоволення образ життя. Але це негативно також і при всіх інших типах акцентуації при гіпертимній, епілептоїдній, лабільній, шизоїдній, зумовлюючи нашарування на них рис нестійкого типу. При сенситивній і психастичній акцентуації - стійкість до порушень поведінки в умовах гіпопротекції.

Емоційне відторгнення - при такому виді виховання дитина і підліток постійно відчуває, що він обуза в житті батьків, що без нього їм було б краще, вільніше, спокійніше. Ситуація ще більше ускладнюється, коли є поруч хтось інший - брат, сестра, особливо зведені, вітчим чи мачуха, хто набагато дорожчий і кращий (виховання за типом «попелюшка»).

Проиховане емоційнке відторгнення спостерігається тоді, коли батьки самі собі не признаються в тому, що для них дитина є тягарем, гонять від себе подібну думку і навіть обурюються, коли їм вказують на це. Силами розуму і волі батьки пригнічують в собі емоційне відторгнення дітей і зазвичай гіперкомпенсують в вигляді підкресленого хвилювання, уваги. Але дитина відчуває штучність і вимушеність цього, недостачу справжнього емоційного тепла.

Положення менше любимого і небажаного члена сім’ї неоднаково відбивається на підлітках з різним типом характеру. При гіпертимній і епілептоїдній акцентуації виступає реакція емансипації: перші з них борються за самостійність і свободу, другі - за матеріальні блага. Істероїди виражають дитячу реакцію опозиції. І хоча форми її вияву змінюються, але вчинки: кражі, показова цікавість до алкоголю і інших засобів, суїцидальні демонстрації і самонаговір на себе в розпутності - використовуються як сигнали рідним про прагенння уваги і любові. Інші істероїди в такій ситуації шукають уваги на стороні. Шизоїди на подібну ситуацію реагують втечею в себе» і відгороджуються духовно від сім’ї. Нестійкі діти дуже переживають, але знаходять віддушину в підліткових компаніях.

Умови жорстоких стосунків. Ці умови поєднуються з крайнім ступенем емоційного відторгнення. Жорстоке ставлення («їжакові рукавиці») може виявлятися відкрито - суворими розправами за дрібні проступки, а ще більше тим, що на дитині зривають зло за інших. Але жорстоке ставлення не стосується вибірково підлітка - вони панують у всій атмосфері, що оточує, хоча можуть бути і приховані від поглядів сторонніх.

Таке виховання особливо пагубне для епілептоїдного і конформного типу акцентуацій характеру.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)