АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виконайте завдання. * Визначте тему та головну думку тексту

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

* Визначте тему та головну думку тексту. З’ясуйте стиль тексту, свою думку обгрунтуйте.

* Визначте покладений в основу тексту тип мовлення.

*Лексичне значення виділених слів і словосполучень з’ясуйте за Тлумачним словничком. Які з цих словосполучень є термінами?

*Порівняйте два плани тексту. За першим планом можна переказати текст докладно – у плані не пропущено жодної деталі. За другим планом можна зробити стислий переказ, адже певні пункти плану пропущено, деякі об’єднано.

План докладного переказу І.Чим спричиненопопулярність українських вишиванок. ІІ. Вишивають не лише сорочки. ІІІ. Популярність вишиванок, створених українськими дизайнерами. V. Школярі та студенти прагнуть створювати вишиванки власноруч. VІ. Як створити вишиванку. 1. Що потрібно мати. 2. Вибрати спосіб роботи над вишиванкою. 3. Дібрати або створити схему вишивки. 4. Де ознайомитися з техніками народної вишивки. VІІ. У вишиванці традиції поєднуються з інноваціями. План стислого переказу І. Чим викликане захоплення вишиванками сучасних українців. ІІ. Молодь прагне створювати вишиванки власноруч. ІІІ. Як створити вишиванку. 1. Що потрібно мати. 2. Обрати спосіб створення вишиванки. 3. Дібрати або створити схему вишивки. 4. Де ознайомитися з техніками народної вишивки. VІІ. Вишиванка поєднує традиції з інноваціями.

ПІДКАЗКА. Перебудовуючи план детального переказу на план переказу стислого, дбайте передовсім про те, щоб у переказуваному тексті було збережено тему й головну думку вихідного тексту.

* За поданим планом перекажіть текст (усно).

*Після переказування. Розкажіть, яка з побачених вами вишиванок вразила вас найбільше. Уживайте дієслова у формі теперішнього минулого та майбутнього часів.

*Щороку 23 серпня в Україні відзначають День вишиванки і День Державного Прапора. Наступного дня, 24 серпня, відзначають День незалежності України. Розкажіть про значення цих свят для громадян України

Текст для письмового докладного переказу [14]

«Вишиті» на дереві портрети [15]

Наша доба – доба технологій. Проте хитромудрі технології не затьмарюють любов українців до традиційних візерунків.

Радіотехнік Ігор Газукін давно мріяв перенести орнаменти української вишивки на таке приємне для ока й руки дерево. І колись, і тепер вишивку люблять і цінують. У чудових орнаментах українці вбачають оберіг.

Ігор вигадував різні техніки. Врешті винайшов нову технологію.

Технологія водночас проста і складна. Майстер акуратно шліфує дерев’яну заготовку з липи. Потім міцно закріплює її на станині верстата, який виготовив самостійно.

За допомогою комп`ютерної програми для вишивки обране зображення Ігор ділить на квадратики. У такому вигляді він обережно переносить малюнок на дерево. Виходить своєрідна канва. Дерев’яна поверхня ніби поділена на хрестики, які дуже хочеться вишити.

По нанесеному малюнку Ігор різаком вирізає на дереві канавки. Уся поверхня заготовки вкривається квадратиками 2,5×2,5 мм. Далі майстер «розмальовує» розграфлений виріб - у кожен квадратик вкраплює шприцом фарбу. Після того, як фарба висохне, Ігор закріплює її кількома шарами лаку.
Свою техніку «вишивки» на дереві Ігор запатентував. Його роботи можна побачити на багатьох виставках.

Такий спосіб «вишивки» на дереві - унікальний. Ігореві роботи – шедеври, аналогів яким у світі немає. (За І.Швораком).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)