АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні положення. Нафтогазоносна область (НГО) – це територія земної кори з нафтовими, газовими або газоконденсатними родовищами

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  10. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  11. II. Прикінцеві та перехідні положення
  12. III. Вправи з початкового положення стоячи.

 

Нафтогазоносна область (НГО) – це територія земної кори з нафтовими, газовими або газоконденсатними родовищами, приуроченими до крупного геоструктурного елемента 1-го порядку, який характеризується загальною геологічною будовою, геологічною історією розвитку та характером нафтогазонакопичення.

Нафтогазоносна провінція (НГП) – це територія розповсюдження скупчень нафти і газу, яка поєднує суміжні нафтогазоносні області і характеризується подібністю головних рис регіональної геології і загальними основними регіонально-нафтогазоносними товщами.

За приуроченістю нафтогазоносних провінцій до основних структурних елементів земної кори виділяють 3 типи НГП: платформні, геосинклінальні (складчасті), перехідних територій.

У залежності від віку основних продуктивних відкладів виділяються НГП кайнозойського, мезозойського, мезо-кайнозойського, палеозойського і палеомезозойського нафтогазонагромадження.

На території України виділяють три нафтогазоносні регіони: Західноукраїнський; Східноукраїнський; Південноукраїнський.

Західноукраїнський регіон охоплює нафтогазоносну область Передкарпатського прогину і Cкибової зони Карпат; Львівський палеозойський прогин Волино-Подільської плити виділяється як окремий газоносний район. На заході регіону виділяється також газоносний район Закарпатської западини.

В межах нафтогазоносної області Передкарпатського прогину і Скибової зони Карпат з південного заходу на північний схід виділяють такі основні тектонічні елементи:

- Скибову зону Карпат;

- Внутрішню зону Передкарпатського прогину (це геосинклінальний схил цього прогину);

- Зовнішню зону Передкарпатського прогину (це платформний схил цього прогину).

Львівський палеозойський прогин Волино-Подільської плити, де на даний час відкриті газові промислові родовища, являє собою вже платформну ділянку Східноєвропейської платформи, тому ця частина України виділяється в окремий газоносний район.

Газоносний район Закарпатської западини виповнений потужною товщею неогенових відкладів, у складі яких виділяють туфогенні утворення. Тут вже відкриті промислові газові родовища і встановлено декілька перспективних на газ площ.

Східноукраїнський нафтогазоносний регіон приурочений до Дніпровсько-Донецької западини (ДДз), яка являє собою разом з Прип’ятським прогином Прип’ятсько-Дніпровсько-Донецьку нафтогазоносну провінцію. На території України ДДз являє собою нафтогазоносну область. В межах ДДз виділяють наступні основні повздовжні тектонічні елементи: борти западини, які являють собою схили Воронежського масиву (на північному сході) і Українського кристалічного щита (на південному заході).

В центрі западини з північного заходу на південний схід простягається Дніпровсько-Донецький грабен, який на південному сході через ділянку, яка називається Перехідною зоною, контактує з зануреною Донецькою складчастою спорудою, що відома як Донбас.

Південноукраїнський нафтогазоносний регіон складається з нафтогазоносної області Скіфської плити, яка в південному напрямку занурюється під води Чорного моря (Чорноморський шельф), а в східному напрямку – під води Азовського моря (Азовська частина шельфу). Крім вказаного в межах Південноукраїнського регіону виділяють нафтогазоносний район Індольського прогину до якого прилягає з півдня занурена під води Чорного моря частина Кримської гірської споруди (це Східне продовження Чорноморського шельфу). Індольський прогин разом з Кубанською западиною в літературі одержав назву Індоло-Кубанської нафтогазоносної області. Тому саме Індольський прогин на території України виділяється як нафтогазоносний район.

В межах Одеської області виділяють окремий нафтогазоносний район Переддобрудзького прогину, який також входить в межі південноукраїнського нафтогазоносного регіону.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)