АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки до виконання роботи

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  4. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  5. III. Основний зміст роботи
  6. K вн – середній коефіцієнт виконання норм вироблення всіма робітниками, що обслуговуються.
  7. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  8. V. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  9. V. РЕЖИМ РОБОТИ, ТРИВАЛІСТЬ РОБОЧОГО ЧАСУ ТА ВІДПОЧИНКУ
  10. VІ. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  11. VІІ. Оформлення роботи
  12. Алгоритм виконання курсової роботи

Практична робота № І

Допустимі струмові навантаження на проводи і кабелі за умовами

Нагрівання

Навчальна мета: набути теоретичних і практичних навиків по розрахунку допустимих струмових навантажень на проводи і кабелі за умовами нагрівання.

Програма роботи

1. Визначення перерізу проводів і кабелів за допустимим нагріванням.

2. Визначення допустимого струмового навантаження на проводи і кабелі.

Послідовність виконання роботи

1. Користуючись таблицею 1.1 випишіть дані свого варіанту і визначте значення допустимого струму і переріз приведених марок проводів, за умови що вони прокладені в повітрі (див. приклади 1.1 і 1.2).

2. Користуючись таблицею 1.2 випишіть дані свого варіанту і задавшись марками кабелів, визначте значення допустимого струму і переріз жил кабелів, за умови що вони прокладені в землі.

Зміст звіту

1.Вихідні дані свого варіантув табличному вигляді.

2. Розрахунки по визначенню допустимого струму, перерізу жил з поясненнями.

3. Висновок.

Методичні вказівки до виконання роботи

Відомо, що всі провідники мають активний опір, тому при проходженні електричного струму вони нагріваються. Якщо провідник ізольований, то нагрівається і ізоляція. Із зростанням сили струму і часу його дії при незмінних умовах охолодження температура провідника підвищується. Через деякий час від початку проходження струму кількість теплоти, що виділяється при проходженні електричного струму по проводу, дорівнюватиме кількості теплоти, що віддасться у зовнішнє середовище. При цьому температура проводу при певному струмі і сталих зовнішніх умовах залишатиметься незмінною, тобто настає теплова рівновага. Ізоляція проводів і кабелів дещо змінює умови їх охолодження. Вона створює додатковий тепловий опір, але збільшує поверхню охолодження. Крім того, ізоляція при високій температурі розм'якає, а це створює певні межі нагрівання проводів, згідно з правилами влаштування електроустановок максимально допустима температура становить: +55°С - для проводів і кабелів із звичайною гумовою ізоляцією; +65°С - для проводів і кабелів із полівінілхлоридною і теплостійкою гумовоюізоляцією +70°С - для неізольованих проводів і шин;+80°С - для кабелів із паперовою ізоляцією в металевій (свинцевій чи алюмінієвій) оболонці при напрузі 3 кВ,+65°С –

6 кВ,+60°С - 10 кВ,+50°С - 35 кВ.Цим температурам відповідають значення допустимих тривалих струмів (Ідоп), які наведені в таблицях правил влаштування електроустановок та в іншій довідниковій літературі. Окремі з нихнаведені в додатках 1, 2. З, 4, 5.

По таблицях можна визначити: - значення допустимого тривалого струму, якщо відомі матеріал струмоведучої жили, площа ПЕРЕРІЗУ, тип ізоляції, робоча напруга і умови прокладання; - площу перерізу струмоведучих жил, якщо відомі значення розрахункового струму, марку проводу чи кабелю і спосіб їх прокладання.

Щоб визначити площу поперечного перерізу провідника за умовами нагрівання, значення розрахункового струму, який протікає по лінії, порівнюють з найближчим більшим значенням допустимого струму, наведеного у відповідній таблиці правил влаштування електроустановок. По вибраному табличному значенню знаходять площу ПЕРЕРІЗУ. При цьому під розрахунковим розуміють робочий струм півгодинного максимуму ( середнєзначення навантаження за півгодинний інтервал). В наближених розрахунках мереж напругою до 1 кВрозрахунковий струм приймають рівним номінальному струму споживача.

Таблиці допустимих струмів в проводах і кабелях складені для наступних стандартних умов: - середня температура повітря +25°С; - середня температура ґрунту + 15°С; - споживачі, які приєднані до лінії, працюють в продовженому режимі. Якщо ці умови не виконуються, площу січення за допустимим нагріванням вибирають з врахуванням поправочних коефіцієнтів. Якщо на провід або кабель тривало впливає більш висока або більш низька температура, то табличне значення допустимого струму повинно бути зменшено або збільшено.

Значення допустимого струму для нових температурних умов роботи:

(1.1)

де - допустимий струм відповідно таблиці ПВЕ, А;

kn1 - поправочний коефіцієнт, на нові температурні умови (додаток 6).

В практичних задачах значення температури навколишнього середовища, як правило, заокруглюють в межах 5°С, що полегшує розрахунки.


Якщо декілька проводів або кабелів прокладені поруч, то умови їх охолодження погіршуються і допустимий струм зменшується. В додатку 1 цей фактор прийнятий до уваги, а в додатках допустимих струмів для кабелів, прокладених в землі, їх взаємний вплив на умови охолодження не враховано. Тому вводять поправочний коефіцієнт на кількість працюючих кабелів, які лежать поруч в землі (в трубах і без них). Тоді допустимий струм кабеля:

(1.2)

- допустимий струм для кабеля, згідно таблиці ПВЕ, А;

kn2 - поправочний коефіцієнт, який враховує умови прокладання кабелів (додаток 7).


При одночасному впливі різних нестандартних умов допустимий тривалий струм визначають як добуток табличного значення струму і поправочних коефіцієнтів:

Ідоп=kn1kn2kn3Ilдоп (1.3)

де kn3 - поправочний коефіцієнт, який враховує умови не висвітленні коефіцієнтами к1 і к2 (прокладання в блоках або в особливому грунті і інше).

Приклад 1.1. Визначити допустимий струм для проводу

АППВ-380-2*2,5, якщо він прокладений відкрито в приміщенні, де температура не перевищує tcep = +20°С.

Розв*язання:

За додатком 1 допустимий струм для проводу в стандартних умовах

Ідоп = 24А. За додатком 6 для стандартної (нормованої) температури середовища tнор = +25°С, допустимої температури жил tдоп = + 65°Сі фактичної температури навколишнього середовища tcep=+ 20°Сприймаємо поправочний коефіцієнт kn1 =1,06. Допустимий струм для проводу за нових температурних умов:

І1доп=kn1Ітабл =1,06*24=25,4А

Приклад 1.2. Вибрати площу поперечного перерізу проводу з алюмінієвою жилою в полівінілхлоридній ізоляції - АПB, якщо три проводи будуть прокладені в трубі, температура в приміщенні досягає tcep=+35°С, розрахунковий робочий струм лінії рівний Іроб=45А.

Розв*язання:

За додатком І (для прокладання трьох одножильних проводів в грубі) порівнюємо розрахунковий робочий струм Іроб= 45 А з найближчим більшим значенням допустимого струму. Це струм Ідоп = 47 А, якому відповідає площа перерізу жили q=10 мм2. Щоб знайти допустимий струм даного проводу для середовища з температурою tcep = +35°С, користуючись додатком 6, приймаємо поправочний коефіцієнт кnl = 0,87. Тоді:

І1до п = 47*0,87=40,8 А < Іроб = 45 А

Із розрахунку видно, що площа перерізу q = 10 мм2 не задовольняє умові задачі. Приймаємо найближчу більшу площу перерізу q = 16 мм2, в цьому випадку допустимий струм рівний Ідоп = 60 А. З врахуванням поправочного коефіцієнта:

І1доп = 60*0,87 = 52,2 А> Іроб = 45А

 

Таблиця 1.1. Варіанти завдань для розрахунку проводів

 

 

Варіант Марка проводу Переріз проводу, q, мм2 Температура середовища. tсер, °С Кількість паралельно прокладених проводів Спосіб прокладання проводів Розрахунковий робочий струм, І роб, А
  АПВ ПР ..... +30 +10   в трубі в трубі .....
  АПP ППВ .... +20 -10   відкрито в трубі ......
  АПРФ ПРИ ..... +15 +30   відкрито в трубі .....
  АППР ПРГИ 2,5 ..... +40 +10   відкрито в трубі .....
  APT ПРН ..... +5 +45   відкрито в трубі .....
  АВТ ПВ1 ..... +20   відкрито в трубі .....
  АВТУ ПРГН ..... -5 +15   відкрито в трубі .....
І АВТВ ПВ2 ..... -15 +10   відкрито в трубі .....
  АВТВУ ІІВ4 ..... +20   відкрито в трубі .....
  AMПB ПРН 2,5 ..... +15 +5   в трубі в трубі .....
  АМППВ ІІВЗ ..... +30 +10   в трубі в трубі .....
  АППВ ПРГИ ..... +45 +15   відкрито в трубі .....
ІЗ ПРИ АППВС ..... -10 +5   в трубі відкрито .....
  ПРН АПРТО ..... +10 +5   відкрито в трубі .....
  ППВ АПР ..... +10   відкрито відкрито .....
  ПВІ АМПВ ..... +35 +20   в трубі в трубі .....
  ПРГИ АВТВУ .... +15 +40   в трубі відкрито .....

Продовження таблиці 1.1

Варіант Марка проводу Переріз проводу, q, мм2 Температура середовища, t сер. 0С Кількість паралельно прокладених проводів Спосіб прокладання проводів Розрахунковий робочий струм, Іроб, А
  ПВ2 АППР ... +5   в трубі в трубі ....
  ПРИ АВТ .... +30 +10   в трубі відкрито ....
  ПВ4 АВТУ ... +15 -10   в трубі відкрито .....
  ПРГН АПРИ .... +5 +40   в трубі в трубі .....
  АРНІ APT .... +10 -5   в трубі відкрито .....
  ППВ АПРН 2,5 .... +20 -15   в трубі відкрито .....
  ПРГИ АМППВ .... +5 +45   в трубі в трубі .....
  ПВЗ АВТВ ..... +15   в трубі відкрито .....
  ПРН АПРТО .... +35 +15   відкрито в трубі .....
  ПРИ АВТВУ .... +45 +10   в трубі відкрито .....
  ППВ АППВС .... -5 +5   в трубі відкрито .....
  ПВ1 АПРФ ..... +20 +40   в трубі відкрию .....
  ПВ4 АППР .... +5 -10   в трубі відкрито .....

Таблиця 1.2. Варіанти завдань для розрахунку електричних кабелів

Варіант Марка кабеля Переріз струмове-дучих жил, q, мм2 Номінальна напруга мережі. Uн, кВ Відстань між паралельними кабелями, мм Кількість прокладених кабелів Темпе-ратура землі, tнор , 0С Розрахун-ковий струм, Іроз , А
  .... ..... ..... 0,38     +5 +10 ....
  ..... ..... ..... 0.38     +0 +20 .....
  ..... ...... ..... 0,38     +20 +5 ....
  ...... ...... ..... 0,38     +20 +10 .....
  ...... ...... .... 0,66     +10 +5 .....
  ..... ..... ... 0,66     +5 +20 .....
  ...... ...... .... 0,38     +20 +10 .....
  ..... ..... ..... 0,38     +10 +5 .....

 

Продовження таблиці 1.2

Варіант Марка кабеля Переріз струмове-дучих жил, q, мм2 Номінальна напруга мережі,Uн, кВ Відстань між паралельними капелями, мм Кількість прокладених кабелів Темпе-ратура землі, t нор, 0С Розрахун-ковий струм, І роз, А
  .... .... .... 0,38     +5 +20 ....
  .... .... .... 0,66     +10 +20 ....
  .... .... .... 0,66     +20 +5 ....
  .... .... .... 0,38     +5 + 10 ....
  .... .... .... 0,38     +5 +20 ....
  .... .... .... 0,38     +20 +10 ....
  .... .... .... 0,66     +5 +20 ....
  .... .... .... 0.38     +20 +10 ....
  .... .... .... 0,38     +5 +10 ....
  .... .... .... 0,66     + 10 +5 ....
  .... .... .... 0,38     +20 +10 ....
  .... .... .... 0,38     +5 + 10 ....
  .... .... .... 0,38     +20 +10 ....
  .... .... .... 0,66     +20 +5 ....
  .... .... .... 0.66     +5 +20 ....
  .... .... .... 0.38     +20 +10 ....
  .... .... .... 0.38     +5 + 10 ....
  .... .... .... 0.66     +25 +5 ....
  .... .... .... 0,66     + 10 +20 ....
  .... .... .... 0,38     +5 +10 ....
  .... .... .... 0.66     + 10 +20 ....
ЗО .... .... .... 0.38     +5 +10 ....

Питання для самоконтролю

1. Назвіть номінальні площі перерізу ізольованих проводів?

2. Назвіть номінальні площі перерізу електричних кабелів?

3. Як позначаються марки ізольованих і неізольованих проводів?

4. Як позначаються марки електричних кабелів?

5. Чим відрізняється кабель від ізольованого проводу?

6. Чим відрізняється ізольований провід від шнура?

7. За рахунок чого втрачається тепло голим проводом і кабелем, прокладеним у землі?

8. Чому допустима температура нагрівання голих проводів не перевищує 70°С?

9. Чому із збільшенням перерізу проводу допустима густина струму в ньому

зменшується?

10. Які марки ізольованих проводів і кабелів найпоширеніші в сільському

господарстві?

11. Які допустимі температури нагрівання ізольованих проводів і кабелів?

12. Що враховують поправочні температурні коефіцієнти?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)