АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні визначення. Договір про співробітництво в туризмі регулює взаємовідносини між фірмами — постачальниками турпродукту та фірмами

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  5. II. Визначення видової приналежності рослини.
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Основні правила та обов’язки працівників
  8. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  9. IV. Основні поняття і визначення,
  10. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  11. А) Визначення термінології
  12. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ

Договір про співробітництво в туризмі регулює взаємовідносини між фірмами — постачальниками турпродукту та фірмами, що аквізують туристів. Такі договори укладаються як між вітчизняними фірмами (внутрішній туризм), так і між українськими та зарубіжними фірмами (іноземний туризм та виїзний за кордон).

Типова форма договору складається з преамбули і наступних роз­ділів: предмет договору, умови співробітництва (обов'язки сторін), фінансові умови, форс-мажорні обставини, відповідальність сторін, а також — умови дії самого договору.

У преамбулі вказується назва договору, місце та час його укла­дання; повні найменування сторін, що уклали договір, за якими вони зареєстровані, та їх короткі назви, що для зручності надалі бу­дуть використовуватись у тексті (можуть бути вказані реєстраційні дані та номер ліцензії); особи, уповноважені представляти сторони; нормативно-законодавчі документи, на підставі яких вони діють.

Головним розділом договору є умови співробітництва, де вка­зуються конкретні обсяги послуг, умови й терміни їх надання, а та­кож обов'язки сторін. Фірма, що приймає туристів, зобов'язується надавати обумовлені послуги відповідної якості, своєчасно підтвер­джувати надання обслуговування, забезпечувати партнера всіма необхідними рекламно-інформаційними матеріалами. Фірма, що направляє туристів, зобов'язується своєчасно повідомляти прийма­ючій фірмі про хід продажу турів, доставляти туристів у місце, де починається їхнє обслуговування приймаючою фірмою, та у вста­новлені терміни оплачувати її послуги.

У розділі «Фінансові умови» визначаються форми, порядок і тер­міни розрахунків між сторонами, встановлюються гарантії виконання платіжних обов'язків. Формами розрахунків можуть бути банківські перекази, міжбанківські взаєморозрахунки. Для цього фірми повинні мати валютні рахунки у банках, які мають кореспондентські зв'язки з банками за кордоном. У договорі необхідно вказувати точні бан­ківські реквізити, слід також передбачати, на рахунок якої із сторін віднести операційні витрати.

Указуються й терміни розрахунків. Як правило практикується попередня оплата послуг. У такому випадку в договорі необхідно вказати, що буде вважатися днем зарахування оплати — день відправлення грошей направляючою фірмою чи день їх отримання приймаючою. У разі, якщо конкретна ціна подорожі відрізняється від суми попередньої оплати або предметом договору є обмін туриста­ми, можливий перерахунок між фірмами з оплатою сальдо (різниці). Вказуються документи, що є основою для платежів і розрахунків. Це можуть бути рахунки, рахунки-фактури або туристичний ваучер — зразки таких документів додаються до тексту договору. У цьому ж розділі можна встановити також штрафні санкції, що застосовуються при рекламації послуг, за несвоєчасні платежі або інші порушення фінансових умов співробітництва, але найчастіше вони виділяються в окремий розділ — «Відповідальність сторін», де крім матеріальної (грошової) відповідальності визначається також відповідальність сторін за коректність взаємної роботи на туристичному ринку.

У цьому розділі також визначається порядок вирішення супере­чок, які виникають між сторонами. Як правило, сторони намагаються розв'язати конфліктне питання у двосторонньому порядку, а в разі неможливості вирішують через арбітражний суд або державні судові органи у порядку, встановленому законодавством.

У договорі бажано передбачати і такий розділ, як «Форс-мажорні обставини». Форс-мажор — це обставини, що здатні порушити умови договору, але не залежать від волі сторін і не завжди однаково розу­міються сторонами. Тому у договорі слід уточнити, які саме обставини визначаються сторонами як форс-мажорні.

Останній розділ договору стосується умов його дії. Тут визнача­ються момент вступу договору у дію, термін його дії, умови продов­ження або розривання договору в односторонньому порядку, внесення доповнень і змін до його тексту.

 

Завдання 1. Ви – працівник туристичної фірми, складіть договір на екскурсійне обслуговування.

Завдання 2. Ви – працівник туристичної фірми, складіть договір на аренду автотранспортного засобу для роботи в галузі внутрішнього та міжнародного туризму.

Завдання 3. Ви – працівник туристичної фірми, складіть договір на надання туристських послуг.

Завдання 4. Ви – працівник туристичної фірми, складіть договір на страхування

Запитання для самоперевірки

1. Що регулює договір про співробітництво в туризмі?

2. Назвіть розділи типової форми договору.

3. Яка інформація вказується в преамбулі договору?

4. Яку інформацію містить головний розділ договору?

5. В якому із розділів міститься інформація про форми, порядок та терміни розрахунків між сторонами?

6. Що таке «форс-мажорні» обставини і яке відношення вони мають до договору?

7. Про що йдеться в розділі «Умови дії договору»?

8. Які рахунки в банках повинні мати тур фірми і для чого?

9. Розділ «Відповідальність сторін» які питання вирішує?

 

 

ДОГОВІР


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)