АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика процесів стомлення і відновлення в спорті

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

 

Проблема стомлення вважається актуальною загально-біологічною проблемою, представляє великий теоретичний інтерес і має важливе практичне значення для діяльності людини в праці і спорті

Згідно центрально-кірковій теорії, початковою ланкою стомлення при м'язовій роботі людини є зміни «кортикальних центрів». На його думку, рівень працездатності м'язів, пов'язаний з настройкою їх збудливості, тонусу і пружно-в'язких властивостей, з поляганням кровопостачання і трофічних процесів в них, визначається рівнем працездатності нервових центрів, керівників м'язами.

Стомлення кіркових нервових клітин приводить, з одного боку, до порушення контрольованою ними складній координації процесів, а з іншої - міняє характер настановних впливів кори мозку і пов'язаних з нею утворень, що пролягають нижче, на виконавські органи.

У розвитку стомлення розрізняють приховане стомлення, при якому зберігається висока працездатність, підтримувана вольовим зусиллям. Економічність рухової діяльності в цьому випадку падає, робота виконується з великими енергетичними витратами. Це форма стомлення, що компенсується. При подальшому виконанні роботи розвивається некомпенсоване (повне) стомлення. Головною ознакою цього стану є зниження працездатності. При некомпенсованому стомленні пригноблюються функції надниркових, знижується активність дихальних ферментів, відбувається вторинне посилення процесів анаеробного гліколізу.

У спортивній практиці набувають особливого значення діагноста і вивчення показників, які супроводжують і сигналізують про стомлення.

Відрізняють декілька найбільш загальних напрямів:

1). Збільшення числа помилок, як результат розладу координації рухів;

2). Нездібність до створення і засвоєння нових корисних навиків, розлад старих, раніше придбаних навиків;

3). Збільшення енергетичних, перш за все вуглеводних, витрат на одиницю проведеної роботи і так далі.

Синдром перенапруження або перетренована, є дисбаланс між тренуванням і відновленням. Це цілий комплекс психо-фізіологічних у відповідь реакцій організму на надмірне тренувальне навантаження, зазвичай у поєднанні з підготовкою або участю в крупних змаганнях, і недостатній час для відновлення сил. Звичайно, існують ще і додаткові чинники, що провокують це стан, такі як емоційні стреси, несприятливий психологічний клімат в команді, часті переїзди, перельоти з перетином часових поясів, і, як наслідок, недолік сну і живлення і множина інших.

Багато спортсменів, не дивлячись на відчуття втоми, продовжують інтенсивно тренуватися і брати участь в змаганнях, що приводить до перетренованої. У інших випадках цей стан наступає, коли спортсмен дуже рано починає тренування після хвороби. Велике значення мають також особливості живлення, перенапруження виникає найчастіше у тих, у кого недостатньо калорій, вітамінів в раціоні, переважають в їжі прості вуглеводи. Синдром перенапруження пов'язаний з великою кількістю травм і інфекційних захворювань. Гормональні зміни, викликані тренуваннями, що виснажують, негативно впливають на імунну систему спортсмена. Відбуваються порушення і в опорно-руховому апараті у вигляді зменшення еластичності зв'язок і пружності м'язів. Порушується діяльність м'язів-антагоністів і, відповідно, координація рухів, погіршуються захисні реакції і увага, що пояснює частоту виникнення травм.

Спортсмен високої кваліфікації, починаючи від майстра спорту, постійно балансує на грані між оптимальним рівнем тренування і перетренованою.

Оскільки ж виявити симптоми перетренованої і відрізнити їх від нормального відчуття втоми?

Симптоми перетренованої:

- Недостатнє відновлення викликає відчуття постійної втоми, що часто супроводжується хворобливими відчуттями в м'язах. Головне, що повинне насторожити спортсмена під час циклу напружених тренувань, це необхідність прикладати все більше і більше зусиль на тренуваннях, при одночасному зниженні спортивних результатів, саме це характерно для синдрому перенапруження.

- Спортсмен відчуває постійне відчуття втоми, що супроводжується порушеннями сну, наприклад, погане засипання, часті пробудження. Сон стає поверхневим, неспокійним, супроводжується кошмарами.

- Можуть спостерігатися розлади в емоційній сфері - апатія, млявість, небажання тренуватися, іноді, навпаки - жартівливість, несерйозне відношення до тренування, а то і підвищена дратівливість.

- Іноді спортсмена турбують неприємні відчуття або болі в області серця і серцебиття.

- У спокої нерідко спостерігається тахікардія і підвищений артеріальний тиск. У юних спортсменів, навпаки, може знижуватися частота серцевих скорочень і АТ.

- Часто відбувається зниження апетиту, мова покривається білим нальотом, при висовуванні з рота визначається його тремор (тремтіння).

- Нерідко наголошується зменшення маси тіла.

-У жінок-спортсменок відбуваються порушення менструального циклу аж до аменореї.

Саме ці попереджувальні сигнали повинні вказати спортсменові і його тренерові на необхідність провести коректування тренувального процесу і підготовки до змагань, а спортивному лікареві скласти програму відновлення і не допустити посилювання патологічного процесу. Дуже важливо симптоми перетренованої виявити якомога раніше, оскільки час, необхідний для повного відновлення, більше того часу, протягом якого спортсмен знаходився в цьому стані. Найбільш ефективним засобом лікування є зміна режиму тренувань, як за рахунок зменшення їх числа, так і часу. Слід також виключити тривалі і інтенсивні вправи, технічно складні і ті, які направлені на витривалість. У важких випадках перетренованої заняття припиняються на 1-3 нед. Призначається активний відпочинок з поступовим залученням до спортивного режиму. Починати слід із загальної фізичної підготовки, невеликого навантаження і лише в процесі поліпшення загального стану спортсмена переходити до спеціальної підготовки.

Щоб уникнути перетренованої спортсмен, як і тренер повинен уважно стежити за появою перших ознак цього явища. Якщо ви серйозно займаєтеся спортом, бажано вести облік тренувальних занять, відзначаючи своє самопочуття в час і після заняття. У щоденник слід вносити будь-які зміни маси тіла, апетиту, відзначати тривалість сну і ін. Уважне відношення з боку тренерів, спортсменів і лікарів, а також ретельне спостереження за інтенсивністю тренувань представляють оптимальну можливість для своєчасного виявлення і профілактики цього порушення фізичного стану.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.018 сек.)