АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок виконання роботи. Основною властивістю всіх металів є наявність невеликої кількості електронів на зовнішньому електронному рівні (від одного до трьох)

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  3. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  4. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  5. IV. Порядок назначения и выплаты государственных академических и именных стипендий
  6. IV. Порядок оказания услуг(выполнения работ)
  7. IV. Порядок представления на конкурс
  8. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  9. V. ОБЩИЙ ПОРЯДОК ПОСТАНОВКИ РЕКУПЕРАЦИИ.
  10. VIII. Порядок предоставления социальных услуг в форме социального обслуживания на дому
  11. VІІ. Оформлення роботи
  12. X. Порядок предоставления социальных услуг в стационарной форме социального обслуживания

Теоретичні основи

Основною властивістю всіх металів є наявність невеликої кількості електронів на зовнішньому електронному рівні (від одного до трьох). Метали легко віддають валентні електрони і є добрими відновниками. Найкращими відновниками є лужні і лужноземельні метали.

За ступенем хімічної активності метали розміщують у ряд напруг, де активність знижується зліва направо:

Li, K, Ba, Ca, Na, Mg, Al, Be, Mn, Zn, Cr, Fe, Co, Ni, Sn, Pb, H2, Cu, Hg, Ag, Pt, Au.

1. Чим лівіше знаходиться метал в ряду напруг, тим він хімічно активніший і має більшу відновлювальну здатність, тобто легше окиснюється і важче відновлюється з його іонів.

2. Чим правіше розміщений метал, тим він хімічно менш активний і має меншу відновлювальну здатність, тобто важче окиснюється і легше відновлюється з його іонів.

3. Кожний метал ряду відновлює катіони всіх наступних за ним в ряду металів із розчинів їх солей.

4. Метали, що стоять в ряду лівіше від водню, відновлюють його з розбавлених кислот (крім нітратної), а магній і метали, що стоять лівіше від нього, витісняють водень навіть з води при звичайній температурі. Метали, що перебувають у ряду правіше від водню, не витісняють їх з кислот.

Деякі електроліти можуть проводитись (залежно від середовища) як кислоти і як основи. Кислотні властивості речовин виявляються лише при взаємодії з сильними основними, і навпаки. Речовини, що виявляють і основні і кислотні властивості, називаються амфотерними.

Електролітична дисоціація гідроксидів амфотерних металів – алюмінію, цинку, хрому, олова та деяких інших – в кислому середовищі відбувається за рівнянням:

Zn(OH)2 ↔ ZnOH+ + OH-

ZnOH+ ↔ Zn2+ + OH-

У лужному середовищі ці гідроксиди дисоціюють за рівнянням:

Zn(OH)2 ↔ H+ + HZnO2-

HZnO2- ↔ H+ + ZnO22-

При написанні рівнянь реакцій між амфотерними гідроксидами і кислотами формулу основи записують у звичайній формі – Zn(OH)2, в реакції з лугом її можна записати в формі кислоти – H2ZnO2.

Типова амфотерна сполука – гідроксид алюмінію. Щодо сильних кислот він поводить себе як основа – взаємодіє з ними:

Аl(OH)3 + 3H+ →Al3+ + 3H2O.

Щодо сильних основ Аl(OH)3 поводить себе як кислота, утворюючи донорно акцепторний зв’язок з іонами OH-. Це пояснюється порівняно малими розмірами іона алюмінію і його великим зарядом (+3), що приводить до виникнення сильного електричного поля навколо іона. Таким чином, розчинність гідроксидів в основах пояснюється утворенням комплексних іонів. У випадку Аl(OH)3 утворюються іони [Al(OH)4]-; [Al(OH)5]2-; [Al(OH)6]3-, які можна розглядати як іони алюмінієвої кислоти – алюмінат-іони.

 

Порядок виконання роботи


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)