АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ГРОШІ ТА КРЕДИТ 2

Читайте также:
  1. Анализ состояния расчетов по кредиторской задолженности, возникшей в бюджетной и во внебюджетной деятельности, причины её образования, роста или снижения.
  2. Банківське кредитування підприємств
  3. В) взыскивает ссуду по повышенной процентной ставке, сокращает или прекращает дальнейшие кредитование
  4. Видатки та кредитування місцевих бюджетів
  5. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  6. Виконання зобов'язання - це вчинення боржником на користь кредитора певної дії або утримання від дії, яка становить предмет виконання зобов'язання.
  7. Витрати, пов'язані з погашенням кредиторської заборгованості за придбані нематеріальні активи слід відображати у складі:придбання необоротних активів інвестиційна
  8. Г) кредит банка
  9. ГЛАВА I СУЩНОСТЬ И ФУНКЦИИ КРЕДИТА
  10. Государственный кредит.
  11. ГРОШІ ТА КРЕДИТ

(лекції)

 

ТЕМА 7. ЦЕНТРАЛЬНІ БАНКИ В СИСТЕМІ МОНЕТАРНОГО ТА БАНКІВСЬКОГО УПРАВЛІННЯ

7.1. Центральні банки, їх походження, призначення та функції

Центральний банк – емісійно-касовий центр країни, що здійснює нагляд за банківською системою і неме відповідальність за проведення ГКП. ЦБ є ключовою ланкою банківської системи.

В умовах ринкової економіки центральні банки, як прави­ло, є установами юридичне незалежними від виконавчих ор­ганів влади, їх головне призначення – забезпечення стійкості національної грошової одиниці та регулювання і ко­ординація діяльності грошово-кредитної сфери. У своїй діяльності центральні банки мають керуватися лише державними інтересами та чинним законодавством.

За формою організації ЦБ можуть бути державними або акціонерними.

Можна виді­лити такі основні функції, притаманні центральному банку:

– грошово-кредитне регулювання економіки;

– емісійна функція;

– "банк банків"

– банкір уряду;

– банківський нагляд.

 

 

7.2. Функції, правові основи діяльності та структура НБУ

У березні 1991 р. згідно ЗУ «Про банки і банківську діяльність» на базі Української республіканської контори Держбанку СРСР утворено НБУ. 20.05.1999 р. було прийнято ЗУ «Про НБУ» згідно якого ЦБ України функціонує.

НБУ є ЦБ України, особливим центральним органом державного управління, що не відповідає за зобов’язаннями органів держ.влади. Основна функція НБУ – забезпечення стабільності грошової одиниці України. Інші основні функції НБУ:

1) проведення ГКП

2) емісія національної валюти та організування її обігу

3) кредитор останньої інстанції для банків та їх рефінансування

4) нормативне регулювання банківської діяльності та банківський нагляд

5) організування та нагляд за системою грошово-кредитної та банківської інформації, контролювання розвитку платіжних систем та автоматизації банківської діяльності

6) представництво інтересів України

7) управління золотовалютними резервами

Основними підрозділами НБУ є:

1) генеральний департамент грошово-кредитної політики

2) генеральний департамент регулювання грошового обігу

3) генеральний департамент регулювання платіжних систем і розрахунків

4) генеральний департамент банківського нагляду

 

 

7.3. Нагляд і контроль за діяльністю комерційних банків

Під банківським наглядом розуміють систему контролю та засобів впливу, спрямованих на забезпечення дотримання банками та іншими особами, стосовно яких ЦБ здійснює наглядову діяльність, у процесі їх діяльності вимог законодавства та економічних нормативів з метою забезпечення стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників та кредиторів банку.

Контроль за банківською діяльністю – це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення регулярного спосте­реження і періодичних перевірок фінансово-господарської ді­яльності, організації роботи банку та його підрозділів.

Головними цілями банківського контролю є:

• захист акціонерів і вкладників кожного конкретного банку від не­компетентного управління та зловживань;

• підтримка стабільності на фінансовому ринку шляхом поперед­ження "системного ризику".


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)