АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості підготовки до заняття. Тема 1. Актуальність проблем соціальної роботи на сучасному етапі розвитку українського суспільства

Читайте также:
  1. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  2. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  3. Базовий рівень підготовки.
  4. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  5. Види конституції, їх структура та особливості
  6. Визначення вимог до підготовки і умов атестації фахівця
  7. Вимоги підготовки до практичних (лабораторних) занять
  8. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  9. Відтворення населення та його регіональні особливості
  10. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  11. Державна служба та її особливості в Україні
  12. Джерела (форми) трудового права України: поняття, види, особливості

Тема 1. Актуальність проблем соціальної роботи на сучасному етапі розвитку українського суспільства

План

1. Сучасні підходи до визначення поняття «соціальна робота»

2. Мета та завдання курсу «Проблеми соціальної роботи та соціальної політики в Україні».

3. Значення соціальної роботи на сучасному етапі розвитку українського суспільства

 

Реферати

1. Історія розвитку соціальної роботи як науки та навчальної дисципліни.

2. Соціальна робота як важливий механізм регулювання соціальних відносин в Україні.

3. Проблеми українського суспільства початку ХХІ сторіччя.

 

Особливості підготовки до заняття

Основним завданням для студентів при підготовці по даній темі є визначити місце соціальної роботи в системі гуманітарних знань та вияснити роль даного виду діяльності на сучасному етапі розвитку українського суспільства.

При розгляді першого запитання варто зосередитись на різноманітних підходах до тлумачення дефініції «соціальна робота». Зокрема, студенти повинні запропонувати декілька визначень соціальної роботи з різних джерел та проаналізувати ці визначення з точок зору теорії соціальної роботи (суто науковий підхід), можливості опису соціальної роботи як практичної діяльності (практичний підхід), а також з урахуванням доступності розуміння запропонованих визначень для непрофесіоналів (наприклад, клієнтів).

Друге питання передбачає аргументування вивчення предмета «Проблеми соціальної роботи та соціальної політики в Україні» для майбутніх спеціалістів, а також вияснення можливих питань, що складатимуть труднощі у засвоєнні визначених тем.

Розриваючи третє питання, потрібно навести перелік існуючих нагальних соціальних проблем суспільства, вказати на причини їх виникнення та можливі негативні перспективи їх розвитку. Потім студенти повинні продемонструвати на конкретних прикладах, яким чином соціальна робота покликана пом'якшити чи сприяти вирішенню зазначених суспільних проблем.

При підготовці рефератів бажано висвітлити історичні аспекти розвитку соціальної роботи (короткий історичний нарис розвитку соціальної роботи як практичної діяльності та галузі гуманітарних знань) (1тема); описати особливості розвитку соціальних відносин в Україні на сучасному етапі та зазначити роль соціальної роботи в їх регулюванні (2 тема); спираючись на статистичні показники та дані опитувань громадян коротко охарактеризувати проблеми суспільства, що викликають найбільші труднощі та вказати на можливі напрямки соціальної роботи, котрі покликані покращити соціальну ситуацію.

 

Тема 2. Проблеми формування понятійно-категоріального апарату соціальної роботи

План

1. Особливості понятійно-категоріального апарату соціальної роботи.

2. Проблеми становлення теоретико-методологічних засад соціальної роботи.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)