АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кримінальне право

Читайте также:
  1. Административное право.
  2. Административные правонарушения и административная ответственность. Экологическое право. (2 ч.)
  3. Бахрах Д. Н. О предмете административного права в России // Государство и право. 2003. № 10. С. 31-38.
  4. Бюджетное право.
  5. В числе базисных механизмов реализации и функционирования социального государства было и остается право.
  6. Введение в таможенное право.
  7. ВНИМАНИЕ: выдать путевку возможно только реципиенту, имеющему на это право.
  8. Глава 1. Кримінальне процесуальне законодавство України та сфера його дії
  9. Глава 35. Кримінальне провадження на підставі угод
  10. Глава 36. Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення
  11. Глава 37. Кримінальне провадження щодо окремої категорії осіб
  12. Глава 39. Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру

1. Кримінальний кодекс, загальна характеристика.

2. Поняття, ознаки злочину, класифікація злочину.

3. Осудність.

4. Стадії скоєння злочину.

5. Співучасть у злочині.

6. Поняття і підстави кримінальної відповідальності.

7. Поняття і мета кримінального покарання, їх види.

8. Кримінальна відповідальність за окремі види злочинів.

9. Судимість.

1. Кримінальне право - це система правових норм, що визначають, які діяння є злочинами і які міри покарання належить застосувати до осіб, що їх скоїли.

Основним джерелом кримінального права є Кримінальний кодекс України (5.04.2001 р.), який включає загальну частину (15 розділів, 108 статей) й особливу частину (20 розділів – 340 статей).

Загальна частина містить норми, які визначають:

- принципи кримінального права, його завдання, межі чинності у просторі, часі та за колом осіб;

- поняття злочину; класифікація злочинів;

- поняття, підстави кримінальної відповідальності;

- поняття, мету і види кримінального покарання тощо

Принцип дії кримінального закону в просторі називають територіальним. Це означає, що, як правило, за скоєний злочин особа підлягає відповідальності за законом місця його скоєння (тобто за законом тієї держави, на території якої цей злочин скоєно).

Злочин вважається скоєним на території України, якщо його було почато, продовжено, закінчено або припинено на території України або, коли хоча б один з його учасників діяв на її території.

Щодо чинності кримінального закону у часі, то злочинність і караність діяння визначається законом, який діяв на час вчинення цього діяння. Закон, що скасовує злочинність діяння або пом'якшує відповідальність, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, що вчинили відповідні діяння до набуття таким законом чинності.

Закон, що встановлює злочинність діяння або посилює кримінальну відповідальність зворотної дії немає.

За злочини, скоєні на території України відповідальності підлягають як ЇЇ громадяни так і іноземці, особи без громадянства, за винятком осіб, що користувалися правом екстериторіальності (дипломатичний імунітет).

Громадяни України, громадяни без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочин за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за ККУ, якщо ін.. не передбачено міжнародними договорами.

Особлива частина Кримінального кодексу України містить норми, що визначають, які діяння держава визнає злочином та які покарання слід застосовувати до осіб, що їх скоїли. Кожен розділ особливої частини присвячений конкретному виду злочину.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)