АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Властивості функцій, неперервних на відрізку

Читайте также:
  1. Xімічні властивості аренів
  2. БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА
  3. Будова і властивості аналізаторів.
  4. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  5. Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  6. Виграш демодулятора при оптимальному прийманні неперервних сигналів
  7. ВИДИ ТКАНИН. РЕГЕНЕРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ТКАНИН
  8. ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  9. Властивості аналізаторів
  10. Властивості еквівалентних нескінченно малих.
  11. Властивості і ознаки документів
  12. Властивості кальцію і магнію

 

Властивість 1: (Перша теорема Вейєрштраса (Вейерштрас Карл (1815–1897) – німецький математик)). Функція, неперервна на відрізку, обмежена на цьому відрізку, тобто на відрізку [ a, b ] виконується умова .

 

Доведення цієї властивості засноване на тому, що функція, неперервна в точці х 0, обмежена в деякому її околі, а якщо розбивати відрізок [ a, b ] на нескінченну кількість відрізків, які “стягаються” до точки х 0, то утвориться деякий окіл точки х 0.

 

Властивість 2: Функція, неперервна на відрізку [ a, b ], приймає на ньому найбільше й найменше значення.

Тобто існують такі значення х 1 і х 2, що f (x 1) = m, f (x 2) = M, причем

 

Відзначимо, що ці найбільші й найменші значення функція може приймати на відрізку й кілька разів (наприклад – f (x) = sin x).

Різниця між найбільшим і найменшим значенням функції на відрізку називається коливанням функції на відрізку.

 

Властивість 3: (Друга теорема Больцано-Коші). Функція, неперервна на відрізку [ a, b ], приймає на цьому відрізку всі значення між двома певними величинами.

 

Властивість 4: Якщо функція f (x) неперервна в точці х = х 0, то існує деякий окіл точки х 0, у якій функція зберігає знак.

 

Властивість 5: (Перша теорема Больцано(1781–1848)-Коші). Якщо функція f (x) – неперервна на відрізку [ a, b ] і має на кінцях відрізка значення протилежних знаків, то існує така точка усередині цього відрізка, де f (x) = 0.

Тобто, якщо sign(f (a)) ¹ sign(f (b)), то $ х 0: f (x 0) = 0.

 

Визначення. Функція f (x) називається рівномірно неперервною на відрізку [ a, b ], якщо для кожного e > 0 існує D > 0 таке, що для будь-яких точок х 1Î[ a, b ] і x 2Î[ a, b ] таких, що

ï х 2х 1ï< D

вірна нерівність ï f (x 2) – f (x 1)ï < e

 

Відмінність рівномірної неперервності від “звичайної” у тім, що для кожного e існує своє D, що не залежить від х, а при “звичайній” неперервності D залежить від e і х.

 

Властивість 6: Теорема Кантора (Кантор Георг (1845–1918) – німецький математик). Функція, неперервна на відрізку, рівномірно неперервна на ньому.

(Ця властивість справедлива тільки для відрізків, а не для інтервалів і напівінтервалів.)

 

Приклад.

 

 

Функція неперервна на інтервалі (0, а), але не є на ньому рівномірно неперервної, тому що існує таке число D>0 таке, що існують значення х 1 і х 2 такі, щоï f (x 1) – f (x 2)ï> e, e – будь-яке число за умови, що х 1 і х 2 близькі до нуля.

 

Властивість 7: Якщо функція f (x) визначена, монотонна й неперервна на деякому проміжку, то й обернена їй функція х = g (y) теж однозначна, монотонна й неперервна.

 

Приклад. Досліджувати на неперервність функцію й визначити тип точок розриву, якщо вони є.

 

 

у точці х = –1 функція неперервна в точці х = 1 точка розриву 1-го роду

 

 

у

 

 

–4 –1 0 1 х

 

Приклад. Дослідити на неперервність функцію й визначити тип точок розриву, якщо вони є.

 

 

у точці х = 0 функція неперервна в точці х = 1 точка розриву 1-го роду

 
 


у

 

 

 

 

–p –p/2 0 1 x

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)