АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вербальна комунікація

Читайте также:
  1. В чем выражается вербальная форма этикета?
  2. Вербальная и невербальная коммуникация.
  3. Візуальна комунікація
  4. Міфологічна комунікація
  5. Невербальная коммуникация
  6. Паравербальная коммуникация.
  7. Перформансная комунікація
  8. Спілкування і комунікація: спільне і відмінне
  9. Тема 3. Міжкультурна комунікація: поняття, структура, основні риси.
  10. Художня комунікація
  11. Що означає мовленнєве спілкування або вербальна комунікація

Вербальна комунікація носить чільний характер в будь-якій області людської діяльності. Професійне володіння промовою стає важливою складовою успіху в безлічі професій. Голос Олександра Лебедя став його важливою характеристикою. Шамкає мова Л. Брежнєва знищувала будь-які зусилля пропагандистів.

У пам'яті спливають рядки з "Пігмаліона" Бернарда Шоу: "Жінка, яка видає такі потворні і жалюгідні звуки, не має права бути ніде... взагалі не має права жити! Згадайте, що ви - людська істота, наділена душею і божественним даром членороздільної промови, що ваша рідна мова - це мова Шекспіра, Мільтона і Біблії! І перестаньте квохтать, як охриплий курка ".

Ми говоримо про вербальної комунікації, а не про текстову, оскільки текстом сьогодні вважається одиниця як вербальної, так і невербальної сфери. У. Еко, наприклад, говорить про текст у разі будь-якого набору пов'язаних між собою ситуацій [463]. Слідчий, розслідуючи злочин, також має справу з текстом, хоча в ньому може не бути ні єдиного слова. Але перед ним саме текст, оскільки він володіє своєї власної внутрішньої структурою, що відрізняється від інших. Вербальна комунікація впливає на людину на багатьох рівнях, а не лише за допомогою змісту. "Успіх багатьох політиків, акторів, ділових людей пов'язаний з тембром голосу", - пише Мері Спіллейн [313, с. 118].

Ми живемо в світі слів. У першу чергу паблік рілейшнз приділяє увагу підготовці статей, прес-релізів, написання промов. Чарльз Сноу, кажучи словами одного зі своїх героїв, пише: "На своєму віку я склав чимало подібних промов і добре знав, яке значення надають їм парламентські верховоди і промислові магнати. Складаєш чернетку за чернеткою, добиваєшся немислимого, вищої досконалості стилю землі, якого не досягав і Флобер, читаєш і перечитуєш кожну фразу, щоб, не дай бог, не сказати зайвого, - і зрештою за законами бюрократичної мови, побудованого на недомовках, будь-яка мова неминуче стає куди більш розпливчатою, ніж була в першому начерку. Я завжди терпіти не міг становити мови для інших і останнім часом зовсім позбувся цієї роботи "[309, с. 224-225].

Детальніше про написання промов з точки зору паблік рілейшнз см. в [254 J. При цьому треба пам'ятати навіть про такі речі, як будуть розташовані хто слухає. Як пише X. Рюкле: "Тіснота змінює душевний стан. Чим тісніше люди один до одного, тим легше" завести "натовп, зробити її агресивною" [295, с. 213]. Є відповідні норми, за якими відбувається спілкування. Виділено чотири відповідні зони, порушення яких так само карається, як і будь-яких інших норм мови:

  • інтимна (15-45 см),
  • особиста: близька (45-75 см), дальня (75-120 см),
  • соціальна (120-360 см),
  • публічна (360 см і далі).

Однак ми хотіли б звернути увагу на ті чи інші оптимальні стратегії вербального впливу, що розробляються в рамках таких наук, як психолінгвістика, соціолінгвістика, теорія пропаганди. Дослідження показали, що деталі політичних повідомлень через короткий час забуваються, але довгий час зберігається загальне враження від повідомлення.

"Сильною стороною Рональда Рейгана як комунікатора була можливість видавати інформацію, але здатність побудувати ефективну повідомлення в кількох словах (" Задайте собі одне питання, чи стало вам краще сьогодні, ніж чотири роки тому? ") І представляти питання в рамках набору цінностей, які відповідають баченню Америки багатьма людьми. Саме тому більшість американців ігнорували скарги преси, що Рейган не може викладати факти "[295, р. 199].

До речі, один час Рейган працював спортивним коментатором, можливо, саме тоді він навчився говорити просто, але ємко. А його підключення до цінностей, які носять загальний характер, є, напевно, наукової підказкою. З Рейганом працював дослідник громадської думки Р. Верслін, який якраз і відстежував ті глибинні процеси, які стоять за вибором, зумовлюючи його. Як пише газета "День" (1996, 27 лист.), В середньому американський урядовець вживає лише півтора відсотка рідко зустрічаються слів, в той час як у Джорджа Буша цей показник досяг чотирьох відсотків.

Є також вироблені в рамках психотерапії ефективні стратегії побудови довіри. Наприклад, таке: "Для початку - встановити контакт, встановити раппорт, зустріти пацієнта в його власній моделі світу. Зробіть вашу поведінку, словесне і невербальне, таким же, як у пацієнта. Я вам приблизно це і показував - депресивного пацієнта повинен зустрічати депресивний лікар "[73, с. 10].

Вплив здійснюється на кожному з рівнів мови, починаючи з звукового. Існуюча сьогодні наука фоносемантика відкриває ті чи інші значення звуків, вирахувані за асоціаціями носіїв даного мови. Так, для російської мови голосні отримали наступні типи значень:

  • А - Яскраво-червоний,
  • О - Яскравий світло-жовтий або білий,
  • И - Світло-синій,
  • Е - Світлий жовто-зелений,
  • У - Темний синьо-зелений,
  • И - Тьмяний темно-коричневий або чорний [109, с. 120].

Є свої шкали і для приголосних, відповідна формула, що зводить оцінки для всього слова в єдине ціле. Наприклад, слова отримують такі оцінки (іноді збігаються зі значенням, іноді - ні):

  • вибух - Великий, грубий, сильний, страшний, гучний;
  • крик - Сильний;
  • грім - Грубий, сильний, злий;
  • гул - Великий, грубий, сильний;
  • лепет - Хороший, маленький, ніжний, слабкий, тихий;
  • рик - Грубий, сильний, страшний;,
  • сопілка - Світлий;
  • тріск - Шорсткий, незграбний;
  • шепіт - Тихий [109, с. 56; див. також 110].

Цікаві результати іншого дослідження, зіставивши обсяг пауз і безпосередньо промові в спонтанному і офіційному регістрах. Виявилося, що при переході до офіційної промови обсяг пауз зростає від 1,3 до 1,8 [227, с. 205].

Мірче Еліаде говорить про мову шамана як про імітацію криків птахів і інших тварин: "Як правило, під час ритуалу шаман каже високим голосом, використовуючи лише" головного резонатор ", або фальцетом, показуючи цим, що говорить не він, а дух або бог. Але необхідно відзначити, що такий же високий голос зазвичай використовується для монотонно-распевного виголошення магічних заклинань. Магічний и распевного - особливо, в пташиній манері виконання - часто виражаються одним і тим же терміном. Німецька вокабули для магічного заклинання буде galdr, часто вживане з дієсловом galan, "Співати", термін, в основному застосовується стосовно крику птахів "[394, с. 66].

Типи голосів оцінюються аудиторією як приємні чи ні. Так, фахівці з паблік рілейшнз намагалися перевести британського прем'єра Едварда Хіта на говоріння голосом, аналогічним тому, яким він говорив в неофіційній обстановці. Для цього скритно записали його розмову, щоб продемонструвати йому його інші можливості. Або ось як французька газета "Експрес" пише про турецький прем'єр-міністрі Ербаканом: "З удаваною недбалістю хитрого торгаша на стамбульському базарі Ербакан здатний кого завгодно заворожити своїм співучим голосом, пригощаючи запрошених вишневим соком" ("Всеукраїнські відомості", 1996, 15 серпня.). Дружина Брежнєва іронізувала над ним, коли чула його "шамканье" по телевізору (інтерв'ю з начальником охорони В. Медведєвим - "Всеукраїнські відомості", 1996, 16 серпня.). Оскільки Сталін не переносив шуму води, фонтан у внутрішньому дворику його дачі в Сочі довелося засипати, а на його місці посадили пальму ("Известия", 1996, 28 серпня.). Мері Спіллейн іронічно запитує: "Якби у Річарда Бартона був такий же голос, як у Джона Мейджора, був би він таким же відомим актором? Зміг би містер Мейджор домогтися успіхів у політиці, якби говорив, як Річард Бартон? Була б Мерилін Монро такий же сексуальною, якби у неї був голос Хілларі Клінтон? " [313, с. 119]. Вона ж згадує про те, що 38% враження, яке ви справляєте на оточуючих, залежить від вашого голосу.

Переходячи до словесного рівню, виявляються інші комунікативні особливості. Так, аналіз виділення ключових слів для опису сюжету казки "Муха-Цокотуха" показав наступне: "Два перших епізоду, що є зав'язкою і які у казці всього лише 4 рядки (близько 4% тексту), передані 110 ключовими словами в відповідях піддослідних (Це 60% всіх ключових слів з "іншої половини" - самовар, базар, грошик та ін), а все виклад подальших подій (121 рядок) передано лише 72 ключовими словами, особливо постраждали при компресії епізоди Напад і Веселощі. Найдовші, багатослівні в тексті казки, вони виявилися біднішими за все представленими в наборах ключових слів "[299, с. 109].

Звідси можна зробити істотний для паблік рілейшнз висновок: значущими (впливають і тими, що залишаться в пам'яті) є лише незначна кількість ключових слів, на які і слід звернути основну увагу.

Окремою областю стає визначення труднощі сприйняття тексту (так звані формули читабельності). Формула читабельності Р. Флеша [343, с. 135] має наступний вигляд:

X = 206,48 - 1.015 Y - 0.846 Z,

де X - оцінка труднощі тексту для середнього дорослого читача,

Y - середня довжина речень в словах,

Z - число складів на 100 слів тексту.

Оцінка 100 говорить про те, що людина з мінімальним рівнем освіти зможе відповісти на три чверті питань по тексту, оцінка 0 - текст доступний лише вузьким фахівцям, оцінка 60 - текст стандартний за труднощі для середнього читача. Формула Флеша з'явилася в 1943 р., після цього Ассошіейтед Прес в 1948 р. перевіряли на трудність випускаються ними матеріали. Наші автори проаналізували наявні формули читабельності, створені для англійської мови і виділили наступний набір чинників, що враховується ними [343, с. 141]:

  1. відсоток слів у тесті, що містять більше 3 складів;
  2. середня довжина пропозицій в складах;
  3. відсоток не повторюваних в тесті слів;
  4. число складів на 100 слів тексту;
  5. відсоток односкладових слів;
  6. відсоток слів у 3 складу і більше;
  7. середня довжина пропозицій в словах;
  8. відсоток слів, що увійшли до списку 30 000 найбільш часто вживаних слів англійської мови. Пропонована формула має наступний вигляд:

X = 0,62 Y + 0,123 Z +0,051,

де X - оцінка труднощі тексту, Y - середня довжина речень в словах, Z - відсоток слів, що мають більше трьох складів. Однак набір вербальних характеристик досить широкий, і для складання іміджевої біографії лідера велику роль може зіграти відбір певних вчинків, включених потім в неї. Так, наприклад, працювали співробітники Ніксона, підбираючи ті чи інші ситуації, намагаючись проілюструвати потрібні характеристики (типу сміливості, гумору і т.д.). Сучасні наукові дослідження також дозволяють знайти ту чи іншу мотивування, яка стоїть за вчинком (див. розділ "Психосемантический підхід до дослідження мотивації" у книзі [242]). В одному з досліджень діти шести-семи років оцінювали казкові персонажі по ряду наступних якостей: вірний друг, акуратний, пустун, добрий, розумний, веселий, хитрий, нечупара і т.п. Висновки цікаві і для політичної комунікації: "Якщо для менш розвинених у цій сфері дітей герой, оцінюваний як" поганий ", отримував автоматично та оцінки" боягузливий "," дурний "," неакуратний ", то більш розвинені діти розуміли, що герой може бути поганим, але, наприклад, "сміливим", як лисиця Аліса чи кіт Базиліо, або "акуратним", як Снігова королева "[243, с. 61]. Безсумнівно, що масова психологія явно зміщена в бік менш розвинених дітей, прагнучи до простого, чорно-білому сприйняттю світу.

Т.А. ван Дейк, аналізуючи прояви ідеології у вербальних структурах, відзначає "Ідеології повинні втілювати соціальне знання і думки" [49, с. 25]. І далі: "Ідеології - це не переліки норм або цінностей.

Вони приймаються групами, що мають спільні цілі та інтереси. Зміст ідеології організовано так, що воно включає ту соціальну інформацію, яка спрямована на захист цих цілей і інтересів "[49, с. 31]. Дослідник аналізує як пресу, так і сферу повсякденного спілкування, оскільки теми, які завуальовані в публічному дискурсі, проявляються в більш відвертій формі в повсякденних розмовах. В них "меншини зображуються як відрізняються, що відхиляються, конкуруючі і загрозливі. Їх присутність створює довготривалі, постійні труднощі, які незрозуміло, як подолати. Характерно також, що історії про меншини зазвичай позбавлені обов'язкової в інших випадках категорії Дозволи, тобто категорії, в якій протагоніст в переконливій формі роз'яснює, що саме він (або вона) "зробив, щоб вийти зі скрути". І справді, "історії про меншини" позбавлені героїзму. Навпаки, спостерігається інверсія ролей як частина загальної стратегії позитивної самопрезентації: ми стаємо жертвами інородців "[49, с. 57-58]. Цікава ще одна характеристика такого спілкування, що відсилає до групи і групової солідарності:" Ті, що говорять виступають не (тільки) як індивідууми, але, головним чином, як члени білої групи, як складова частина "нас". Вони майже ніколи не говорять: "Мені це не подобається", але: "Ми до цього не звикли". Вони також наполягають зазвичай на тому, що "інші" (що живуть по сусідству) теж так думають "[39, с. 58].

В іншій своїй роботі Т. ван Дейк наводить приклади того, як граматичні можливості мови використовуються для приглушення негативної ролі правлячої еліти [50]. У заголовку "Police kills demonstrator" - "Поліція вбиває демонстранта" - поліція стоїть на першому місці, що вказує на роль діяча. У пасивній конструкції "Demonstrator killed by police" - "Демонстрант, убитий поліцією" - поліція також в ролі діяча, але на перше місце вже винесено сам демонстрант. У пропозиції "Demonstrator killed" - "Демонстрант убитий" - є і значення "Демонстрант вбив", поліції зовсім віддана імпліцитно роль.

ТА. ван Дейк пропонує стандартну схему новин, використовувану ЗМІ. Вона включає наступні категорії: Короткий зміст, Обстановка, Спрямованість, Ускладнення, Розв'язка, Оцінка і Коду.

"Якщо одна з обов'язкових категорій відсутня, адресат може укласти, що розповідь не закінчений, у нього немає сенсу або це взагалі не розповідь... Журналісти також звикли, хоча і не в такій прямій формі, шукати інформацію, яка відповідала б цим категоріям, наприклад, коли журналіст намагається знайти передумови (або описати фон) подій, що відбулися. Іншими словами, структури новин, такі, як формальні конвенціональні схеми, можуть бути співвіднесені з усталеною практикою виробництва текстів новин або виведені на її основі "[50, с. 130-132].

Д. Болінджер згадує роль номінації у створенні потрібного типу асоціацій. Слідом за Ч. Осгуд він звертається до іменами балістичних ракет: Тор, Юпітер, Атлас, Зевс, Поларіс, система протиракетної оборони отримує назву "Сейфгард" (Обережність), Військове міністерство замінено на Міністерство оборони. Він бачить елемент "мовного обману" і в елементарному повітряній подорожі: "Уявіть собі ефект повітряної подорожі, якби пасажирам авіаліній доводилось приймати участь у парашутних тренуваннях, і порівняєте його з ніжним, спокійним голосом стюардеси, коли вона недбало повідомляє про заходи безпеки. Тон її голосу і її фігурка потрібні для того, щоб відвернути пасажирів від зловісного сенсу вимовних нею слів "[35, с. 40].

Реакція людини, слухача новини, буде різною, вважає Р. Блакар, залежно від того, чи почують вони що:

  1. американці нарощують міць своїх військово-повітряних сил у В'єтнамі;
  2. американці розширюють повітряну війну у В'єтнамі;
  3. американці посилюють бомбардування В'єтнаму [29, с. 95], Або такі відсилання, як "американське участь у справах В'єтнаму" на відміну від "американської агресії у В'єтнамі", "Народно-визвольна армія В'єтнаму" або "В'єтконг".

Певні комунікативні сфери в сильному ступені залежать від цього типу мови. "Існує привілейована область літературної брехні. Любов, війна, морську подорож і полювання мають свою мову - як і всі небезпечні заняття, оскільки це важливо для їхнього успіху" [45, с. 84]. Нам слід віднести сюди і політику, оскільки успіх політики в сильному ступені закладений в правильних комунікативних стратегіях.

Володіння промовою стає важливою професійної складової людини. У США результати соціологічного опитування бізнесменів про те, які якості кандидатів вони цінують найбільше, показали, що на першому місці стоїть здатність до усної комунікації (83%). Далі йдуть: почуття відповідальності (79%), зібраність, внутрішня дисципліна (65%), енергійність (53%), організаторські здібності (42%), зовнішні дані (30%), ініціативність, творчий елемент (19%) "[227, с. 121]. Інші важливі відомості показують залежність сприйняття вербального повідомлення від інших компонентів: "Емоційна оцінка повідомлення на 55% залежить від міміки доповідача, на 38% від фонетико-артікуляторних властивостей мови і тільки на 7% - від лексичного наповнення доповіді" [227, с. 125].

Елері Семпсон наводить результати досліджень, згідно з якими визначені характеристики, що дозволяють нам приймати рішення про людину при першій зустрічі:

  • зміст - 7%,
  • голос - 38,0%,
  • зовнішність - 55,0% [541, р. 27].

Не тільки мова одягу, але і ті або інші характеристики голосу стають основними для нашого рішення, "хто є хто" перед нами. Вона ж призводить фактори, що працюють на ваш імідж [541, р. 39]:

  • 10% - то, як ви робите свою роботу; 30% - імідж і особистий стиль;
  • 60% - відкритість і помітність (хто знає вас, яка у вас репутація, ваші контакти і визнані досягнення).

Журнал "Економіст" навів дані досліджень з декодування, виходячи з характеристик голосу гомосексуалістів. Дослідники не сприйняли певну шепелявість або свистячий характер як підказка. При цьому аналіз двох записаних на магнітофон уривків, зачитаних чотирма гомосексуалістами і чотирма іншими чоловіками, показав, що хто слухає досить чітко виробляють потрібну ідентифікацію. При цьому висота тону голосу не стала головним фактором, і тому триває пошук інших чинників (The Economist. - 1996. - July 15-21).

Володіння публічною промовою стало важливим компонентом суспільного життя з часів античності. І Демосфен, що мав початково не тільки фізичні недоліки, але і вади вимови, вивів цю професіоналізацію на новий рівень.

"Займаючись з рідкісною енергією відповідними вправами, Демосфен дисциплінував свою мову і своє дихання, а також своє плече, уражене тиком. Його перші промови викликали сміх у народу, а проте він незабаром став оратором, якого у народних зборах слухали більше, ніж будь-кого іншого "[36, с. 86-87].

Таким чином, вербальна комунікація формує основні характеристики політики, оскільки публічна сфера вимагає певних обсягів публічності. Піти від них може тільки приватна особа. Наприклад, дружина Д. Шостаковича розповідала в одному з інтерв'ю про чоловіка: "Він не любив публічність, прес-конференції, особливо на Заході, де постійно задавали питання:" Як ви користуєтеся методом соціалістичного реалізму для твори музики? "(" Известия ", 1996, 15 серпня.).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)