АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 3. Аналіз рамкових програм ЄС (1983-2007 рр.)

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. CASE - технология. Классификация программных средств.
  3. Globus https://ryse.globus-inter.com устанавливается программа автопоказ
  4. I. РАБОЧАЯ ПРОГРАММА
  5. IButton с энергонезависимой однократнопрограммируемой EPROM-памятью
  6. II этап: Конкурсная программа.
  7. II. Основные цели и задачи Программы, срок и этапы ее реализации, целевые индикаторы и показатели
  8. II. Программные условия конкурса
  9. II. Программные установки в движениях декабристов и народников: общее и особенное.
  10. II. Рабочая программа
  11. II. Требования к структуре образовательной программы дошкольного образования и ее объему
  12. III. Основные мероприятия, предусмотренные Программой

Перша Рамкова програма (1984-87 рр.) "Стратегія до­слідницької діяльності, розвиток технологій і їх вплив на процеси європейської інтеграції" включає проект Euronet-Diane Community який передбачає розвиток інфраструктури для надання інформаційних послуг в режимі он-лайн; ство­рення джерел спеціалізованої електронної інформації, метою яких є стимулювання конкурентоспроможності європейсь­ких компаній у сфері інформаційних послуг; проект "ЕСНО Servis", який передбачає розвиток і поширення телематичних інформаційних послуг та знань із спеціалізованих баз даних ЄС. Перша Рамкова програма об'єднує три галузі про­мислового розвитку — промислові технології, біотехнології та інформаційні і комунікаційні технології, які стали стратегіч­ними для інвестицій ЄС.

Друга Рамкова програма (1987-91 рр.) "Ринкова політика та інформаційні технології" здійснювалася шляхом реалізації проектів "IМРАСТ І", "Value Programme I", "CORDIS". Проект ІМРАСТ І передбачає розвиток європейського ринку елект­ронних інформаційних служб, мета якого залучення малого та середнього підприємництва до інформаційного сектору економіки та сприяння поширенню інформаційних послуг у суспільних сферах, таких, як туризм, транспорт, патентування, страхові ризики, медицина, освіта, муніципальне управління. Цей проект включає чотири напрямки співробітництва. В проекті ІМРАСТ І визначені пріоритетні наукові дослідження з інформаційного права, які стосуються виробництва і поширення інформаційних продуктів і послуг в електронній формі на пан'європей-ському рівні, прав інтелектуальної власності на докумен­ти і банки даних в інформаційних мережах і системах, забезпечення прав доступу до джерел інформації.

Проект "Value Programme I", — аналіз результатів наукових та технологічних досліджень, — передбачав створення інтег­рованої системи "документація-інформація-комунікація", відомої як Інформаційна служба ЄС з досліджень та розвитку " CORDIS ". Результати проекту втілені у мережі центрів радіо­мовлення з метою наблизити ініціативи та результати діяль­ності ЄС до потенційних користувачів.

Третя Рамкова програма (1990-94 рр.) передбачала вдос­коналення стратегій наукових досліджень в галузі інформа­ційних технологій і здійснювалася через проекти "IМРАСТ IІ", "Value Programme II", "IМРАСТ IІ"спрямований на проведення систематичних ринкових досліджень і вивчення реального ринку потенційних користувачів в країнах ЄС, проведення конкурсних досліджень в прикладних галузях для пропозицій нових інформа­ційних послуг: геоінформаційні послуги та послуги мульти-медіа, послуги Euro-info. Метою проектів Brite-Euram, Craft, ARCADE, є надання безкоштовних послуг он-лайн дев'ятьма мовами, а також допомога в підготовці пропозицій за на­прямком промислові технології та матеріали.

Четверта Рамкова програма (1994-98 рр.) — розвиток технологічних досліджень, координація діяльності в інформа­ційній сфері, допомога та обмін ноу-хау з країнами Централь­ної та Східної Європи, — включає стратегічні проекти ЄС: ESPRIT I, II, III. IY, Telematics, FCTS. IMT, IDA, ISIS, IRISI, INCO, Copernicus, Socratus, Ltonardo, info 2000, ISPO. Четверта Рамкова програма спрямована на розвиток інфраструктури комунікацій, нових комунікаційних техно­логій, застосування наукових досліджень у галузі комунікації в економічній сфері для підвищення міжнародної конкуренто­спроможності ЄС.

П'ята Рамкова програма (1998-2002 рр.) передбачає ство­рення пан'європейської мережі ТЕNs інформаційної супер-магістралі та реалізується через проект ТЕN-TELECOM, основні напрямки якого впровадження і розвиток діяльності суспіль­ства на основі телекомунікаційних мереж; зв'язок технологій з комерцією у глобальних мережах; створення комплексу пан'європейських послуг; контроль за навколишнім середо­вищем та надання допомоги в екстремальних ситуаціях; створення локальних, міських та регіональних мереж на базі пан'європейської телекомунікаційної мережі; розвиток дистан­ційної освіти та збереження культурної спадщини; управління виробничими процесами та залучення європейських країн до глобального комунікаційного співробітництва. Проект ТЕN-TELECOM підтримує стратегію європейської інтеграції та забезпечення лідерства Європи на світових ринках.

Шоста Рамкова програма (2003-2007 рр. і на перспек­тиву до 2025 року) відзначається революційним змістом і має за мету об'єднання європейських інтелектуальних ресурсів і застосування наукового потенціалу Європи для реалізації програми становлення інформаційного суспільства і забез­печення лідерства в світовій конкуренції. Основні напрямки наукових досліджень для країн-членів, країн-кандидатів та країн-партнерів:

1. створення єдиного європейського наукового простору;

2. розробка та планування інтегрованих європейських програм;

3. координація національних та європейських досліджень щодо еволюційних змін у суспільстві і впливу нових технологій на цивілізаційний розвиток;

4. розробка стратегій єдиної зовнішньої політики, регіональ­ної безпеки, загального інформаційного права, монетар­ної політики і європейської інформаційної політики;

5. ліквідація розриву між інформаційно багатими та інфор­маційно бідними країнами і забезпечення конкуренто­спроможності останніх у європейському регіоні;

6. вирішення проблеми зайнятості та соціальної єдності суспільства на основі економічних реформ, еволюції інно­вацій та високих технологій.

В рамках Шостої програми продовжується реалізація проектів IST (технології інфор­маційного суспільства) та ASIS (формування бази для реалізації ідеї стабільного інформаційного суспільства).

Сьома Рамкова програма складається з чотирьох основних компонентів:

· Співпраця

Це найбільш крупний компонент 7РП, направлений на розвиток міжнародної науково-технічної кооперації (сумісні науково-дослідні проекти, технологічні ініціативи).

Бюджет компоненту — близько 63 % від загальної суми бюджету 7 РП

· Ідеї

Даний компонент підтримуватиме фундаментальні наукові дослідження за допомогою спеціально створеної Європейської науково-дослідної Ради (ERC).

Бюджет компоненту — близько 17% від загальної суми бюджету 7 РП

· Люди

Напрям діяльності по програмі Марії Кюрі: розвиток кадрового потенціалу, навчання і розвиток кар'єри.

Бюджет компоненту — близько 10 % від загальної суми бюджету 7 РП

· Можливості

Даний компонент направлений на розвиток науково-дослідних інфраструктур, малих і середніх підприємств, міжнародну кооперацію з третіми країнами.

Бюджет компоненту — близько 10 % від загальної суми бюджету 7 РП


Розділ 4. Аналіз доктрини європейського інформаційного суспільства за доповіддю М. Бангеманна “Європа і глобальне інформаційне суспільство: рекомендації для Європейської Ради ЄС” (1994 р.).

 

Необхідність встановлення інформаційного суспільства прийшла з виходом в світ доповіді Бангемана, яка була представлена 26 травня 1994 року в Брюсселі Мартіном Бангеманом на замовлення Європейської Комісії. Тема доповіді — "Європа і глобальне інформаційне суспільство, рекомендації Європейській Комісії". Доповідь складається з шести глав:

1) Інформаційне суспільство — нові шляхи співпраці і життя разом. Тут йдеться про те, що по всьому світі інф. та ком. технології породили нову технічну революцію, яка, в свою чергу, більш далекосяжна, ніж попередні. Завданням ЄС є прискорити становлення інф. сусп. Країни, що перші ввійдуть в інф. суспільство, будуть встановлювати правила для всього світу, що відстає. ЄС має знайти найменш ризикові шляхи для встановлення інф. сусп.

2) Революція, що прискорена ринком. Мова йде про зміни, які мають відбутися в економічній політиці Європи в зв'язку з технічним прогресом. Встановлення інф. сусп. вимагає правового регулювання ринкових відносин. Необхідно оцінити мінімум такого регулювання на всеєвропейському рівні для забезпечення подальшого розвитку інф. інфраструктури в Європі. Також необхідно введення загальних стандартів, які забезпечать всезагальний доступ до телекомунікаційної мережі та вихід на світовий ринок.

3) Повний порядок денний. Глава присвячена таким питанням: захист прав на інтелектуальну власність; приватність; електронний захист, законодавчий захист та безпека; інформаційна власність; роль політики в сфері конкуренції; технології.

4) Складові інформаційного суспільства. Присвячується питанням виділення складових інформаційного суспільства серед яких: інформаційні мережі (телефонна, супутникова та кабельна мережі, системи ISDN, Інтернет); електронні послуги (електронна пошта, інтерактивне телебачення), що надають можливість людям використовувати мережі для швидкого передання інформації, навчання та праці на відстані.

5) Фінансування інформаційного суспільства — завдання для приватного сектора. Мова іде про фінансування інформаційного суспільства. Доповідачі вважають що встановлення інф. сусп. має бути покладено на приватний сектор та ринкові сили. Але керуючу роль має займати уряд на загальноєвропейському рівні.

6) Інформація до роздумів. Висловлюються побажання щодо найскорішого встановлення інформаційного суспільства в Європі і приділення більшої уваги до цієї нагальної проблеми.

Вже досягнуто значних результатів у впровадженні в дію стратегії:

· лібералізація телекомунікаційного сектора розпочата з успіхом;

· були вжиті заходи для забезпечення соціальної орієнтації інформаційного суспільства;

· було надано підтримку європейській промисловості в сфері масової комунікації;

· з успіхом втілені в життя програми наукових розробок;

· Європейська Комісія стала важливим інструментом розробки спільних правил які необхідні для переходу до глобального інформаційного суспільства.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)