АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Самостійна робота №6 (БД)

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

Тема: Ознаки складної системи

 

Можна вивести п'ять загальних ознак будь-якої складної системи. Ґрунтуючись на роботі Саймона і Ендо, Куртуа пропонує наступне спостереження:

1." Складні системи часто є ієрархічними і складаються з взаємозалежних підсистем, що у свою чергу також можуть бути розділені на підсистеми, і т.д., аж до найнижчим рівням."

Саймон відзначає: "той факт, що багато складних систем мають майже розкладену ієрархічну структуру, є головним чинником, що дозволяє нам зрозуміти, описати і навіть "побачити" такі системи і їхні частини". Справді, швидше за все, ми можемо зрозуміти лише ті системи, що мають ієрархічну структуру.

Важливо усвідомити, що архітектура складних систем складається і з компонентів, і з ієрархічних відносин цих компонентів. Речтин відзначає: "Усі системи мають підсистеми, і всі системи є частинами більш великих систем... Особливості системи обумовлені відносинами між її частинами, а не частинами як такими".

Що ж варто вважати найпростішими елементами системи? Досвід підказує нам наступний відповідь:

2. Вибір, які компоненти в даній системі вважаються елементарними, відносно довільний і у великому ступені залишається на розсуд дослідника.

Нижчий рівень для одного спостерігача може виявитися досить високим для іншого.

Саймон називає ієрархічні системи розкладеними, якщо вони можуть бути розділені на чітко ідентифікуємі частини, і майже розкладеними, якщо їх складові не є абсолютно незалежними. Це підводить нас до наступного загальній властивості всіх складних систем:

3 ."Внутрікомпонентний зв'язок звичайно сильніше, ніж зв'язок між компонентами. Ця обставина дозволяє відокремлювати "високочастотні" взаємодії усередині компонентів від "низькочастотної" динаміки взаємодії між компонентами".

Це розходження внутрікомпонентних і міжкомпонентних взаємодій обумовлює поділ функцій між частинами системи і дає можливість відносно ізольовано вивчати кожну частину.

Як ми уже говорили, багато складних систем організовані досить ощадливими засобами. Тому Саймон приводить наступна ознака складних систем:

4 ."Ієрархічні системи звичайно складаються з деяких типів підсистем, по-різному скомбінованих і організованих".

Іншими словам і, різні складні системи містять однакові структурні частини. Ці частини можуть використовувати загальні більш дрібні компоненти, такі як клітки, чи більш великі структури, типу судинних систем, що маються й у рослин, і у тварин.

Вище ми відзначали, що складні системи мають тенденцію до розвитку в часі. Саймон вважає, що складні системи будуть розвиватися з простих набагато швидше, якщо для них існують стійкі проміжні форми. Гелл виражається більш ефектно:

5 ."Будь-яка працююча складна система є результатом розвитку простої системи. Складна система, спроектована "з нуля", ніколи не заробить. Варто починати з працюючої простої системи".

У процесі розвитку системи об'єкти, що спочатку розглядалися як складні, стають елементарними, і з них будуються більш складні системи. Більш того, неможливо відразу правильно створити елементарні об'єкти: з ними треба спочатку повозитися, щоб більше довідатися про реальне поводження системи, і потім уже удосконалювати їх.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)