АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Під час вивчення цієї теми слід перш за все розглянути поняття сукупного попиту та сукупної пропозиції

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Під час вивчення цієї теми слід перш за все розглянути поняття сукупного попиту та сукупної пропозиції. При з’ясуванні питань, пов’язаних із розкриттям структури сукупного попиту, необхідно звернути увагу на те, що його визначення збігається із визначенням валового національного продукту, обчисленого за допомогою підрахунку всіх витрат. На наступному етапі вивчення зазначеної теми необхідно з’ясувати коло факторів, які впливають на сукупний попит та сукупну пропозицію. Після цього треба усвідомити, чому саме такі форми мають криві сукупного попиту та сукупної пропозиції, а також як впливають дві великі групи факторів - цінові та нецінові – на переміщення кривих і рух по кривих.

Особливу увагу потрібно звернути на різноманітність підходів до визначення конфігурації кривої сукупної пропозиції. Треба засвоїти: ця крива має три відрізки, а саме: кейнсіанський (горизонтальний), проміжний (висхідний) та класичний (вертикаль­ний). У цьому зв’язку слід звернути увагу на той факт, що кейнсіан­ська теорія доводить: крива сукупної пропозиції – це поєднання горизонтальної та проміжної складових. Представники ж класичної школи визнають тільки вертикальну складову кривої сукупної пропозиції.

Далі слід з’ясувати особливості досягнення рівноваги між сукупним попитом і сукупною пропозицією та чітко засвоїти три можливі варіанти макроекономічної рівноваги, а саме:

а) коли крива сукупного попиту перетинає криву сукупної пропозиції на кейнсіанському відрізку;

б) коли крива сукупного попиту перетинає криву сукупної пропозиції на висхідному відрізку;

в) коли крива сукупного попиту перетинає криву сукупної пропозиції на класичному відрізку.

Тут необхідно звернути увагу на те, в якому стані перебуває кожного разу економіка країни, якою є динаміка цін та реального і номінального ВВП.

Основні терміни та поняття

 

Сукупний попит, сукупна пропозиція, довгостроковий та короткостроковий періоди, крива сукупного попиту, крива сукупної пропозиції, цінові та нецінові чинники, рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції, інвестиційний попит, споживчий попит, рівноважний рівень цін, рівноважний обсяг випуску, кейнсіанський відрізок кривої сукупної пропозиції, класичний відрізок кривої сукупної пропозиції, висхідний відрізок кривої сукупної пропозиції.

3.3. Запитання для самоконтролю знань

 

1. Дайте визначення та поясніть економічну сутність сукупного попиту та сукупної пропозиції.

2. Назвіть і дайте характеристику основним складовим сукупного попиту.

3. Поясніть, які чинники впливають на споживчий попит.

4. Проаналізуйте чинники, які впливають на інвестиційний попит.

5. Дослідіть вплив нецінових чинників на сукупний попит.

6. Які нецінові чинники впливають на сукупну пропозицію?

7. Дайте визначення рівноважного рівня цін та рівноважного обсягу виробництва.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)