АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види і оцінка ризику

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  5. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  6. IV. Оцінка вибуття запасів
  7. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  8. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  9. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  10. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій
  11. Аналіз та оцінка ефективності імпортних операцій
  12. Аналіз та оцінка ефективності фінансових інвестицій

 

1. Ліквідність - можливість швидкого переказу інвестиційних коштів в готівку без втрати або з невеликою втратою вартості.

Короткострокові цінні папери розглядаються як частина інвестиційного портфеля і виконують роль тимчасового високоліквідного засобу.

На короткострокові інвестиції відсотки нараховуються одним з двох способів:

1. відсотки нараховуються по встановленій ставці (наприклад, на ощадний рахунок).

2. зв'язуються з дисконтним доходом при їх покупці

 

Короткострокові інвестиції зазвичай розглядаються як інструмент з низьким ризиком, окрім тих випадків, коли норма прибутковості від них стає нижчою, ніж темп інфляції.

Переваги короткострокових інвестицій:

- більшість з них можна купити в місцевих фінансових інститутах і легко їх продати;

- інвестори можуть легко отримати вищі норми прибутковості, коли ринкові ставки відсотку зростуть.

Негативні сторони:

- коли ринкові процентні ставки знижуються, прибутковість короткострокових цінних паперів теж знижується.

 

2. Дохід - очікуваний рівень прибули від інвестування (винагорода від інвестування).

Складові:

- поточний дохід, який отримують періодично, може приймати форму відсотків на облігації, дивідендів на акції, ренти з нерухомості і т.д.

- приріст капіталу (збиток). Прямо пов'язаний з можливими змінами в ринковій вартості інвестиційного інструменту. Сума, на яку виручка від продажу цінного паперу більше первинної ціни покупки, називається приростом капіталу (курсовим доходом). Якщо об'єкт інвестування продається дешевше, ніж первинна ціна його придбання, виникає капітальний збиток.

Об'єднуючи приріст капіталу з поточним доходом, отримуємо сукупний дохід на кожен вид цінних паперів.

Дохід може бути зміряний в ретроспективному аспекті або сформульований як очікуваний в майбутньому.

Рівень досягнутого або очікуваного доходу залежить від ряду чинників. Основними з них є:

а) внутрішні характеристики (вид цінного паперу, якість управління, спосіб фінансування, характеристика середовища споживачів та ін.);

б) зовнішні сили (війна, дефіцит, контроль цін, політичні події); банківське регулювання;

в) інфляція (яка сприятливо впливає на нерухомість і негативно на інші об'єкти інвестування (цінні папери з фіксованим доходом)).

Для ухвалення інвестиційних рішень слід враховувати концепцію вартості грошей в часі.

Існує декілька вимірювань, які дозволяють ефективно оцінити альтернативні інвестиційні можливості.

1. Дохід за період володіння.

2. Повна прибутковість (повніший вимірник)

Компоненти доходу:

А) Реалізований дохід - частина доходу, що вважається поточним доходом, оскільки його зазвичай фактично отримує інвестор протягом певного періоду.

Б) Доходи у формі приросту капіталу можуть бути не реалізовані і можуть стати «паперовими доходами». Ці доходи реалізуються тоді, коли інструмент інвестицій дійсно продається в кінці періоду володіння активом. При розрахунках поточні доходи і доходи від приросту капіталу можуть бути негативними.

 

Повна прибутковість - фактична ставка прибутковості довгострокового інвестиційного інструменту, розраховується з урахуванням вартості грошей в часі і має назву внутрішня ставка окупності.

 

3. Ризик - це вірогідність відхилення величини фактичного інвестиційного доходу від величини очікуваного; чим мінливіше і ширше шкала коливань, тим вище ризик (і навпаки).

Джерела ризику взаємозв'язані і комбінуються.

Головні види ризику (за джерелами):

1) діловою;

2) фінансовий;

3) ризик, пов'язаний з купівельною спроможністю;

4) процентний;

5) ризик ліквідності;

6) ринковий;

7) випадковий.

Діловий ризик - ступінь невизначеності, пов'язаний із створенням доходів від інвестицій, достатніх, щоб розплатитися зі всіма інвесторами.

Фінансовий ризик - ступінь невизначеності, пов'язаний з комбінацією позикових і власних засобів, використовуваних для фінансування компанії або власності. Чим вище частка позикових засобів, тим вище ризик.

Ризик, пов'язаний з купівельною спроможністю. Загалом інвестиційні інструменти, чиї вартості рухаються в одному напрямі із загальним рівнем цін, найбільш прибуткові в період зростання цін. Ті, що забезпечують фіксовані доходи, переважні в періоди падіння цін або низької інфляції (доходи від майнових вкладень тенденцію змінюватися із загальним рівнем цін, доходи від ощадних рахунків і облігацій - ні).

Процентний ризик - ступінь невизначеності в рівні курсів цінних паперів, викликана зміною рівня ринкової ставки %.

Ризик ліквідності - це ризик, пов'язаний з неможливістю продати за готівку інвестиційні інструменти у відповідний момент і за прийнятною ціною.

Ринковий ризик - це ризик зміни прибутковості інвестицій, що виникає в результаті чинників, незалежних від даного цінного паперу або майнового вкладення.

Випадковий ризик - ризик, що виникає з події переважно або цілком несподіваного, такого, що має значну або негайну дію на вартість відповідних інвестицій (поглинання компанії або викуп).

Сукупний ризик містить 2 компоненти:

1) що диверсифікується (несистематичний);

2) що не диверсифікується (систематичний).

1) - частина інвестиційного ризику, що виникає з неконтрольованих або випадкових подій, що по-різному впливають на різні інвестиційні інструменти. Усувається шляхом диверсифікації.

2) - це ризик, пов'язаний з силами, що впливають на всі інвестиційні інструменти, і що не є унікальним або спеціальним для окремих інвестиційних інструментів.

Чинник b є вимірником 2-го виду ризику і відображає, як курс цінного паперу на рин. сили. Визначається шляхом аналізу взаємозв'язків фактичної прибутковості цінного паперу з ринковою прибутковістю.

Ринкова прибутковість - це середня прибутковість всіх або великої вибірки цінних паперів; аналогічна значенню складеного фондового індексу.

Чинник b для всього фондового ринку рівний 1. Всі інші значення розглядаються по відношенню до цієї величини.

Знак «+» або «-» b виражає, чи змінюється прибутковість акції в тому ж напрямі, що і ринкова прибутковість («+») або в протилежному («-»)

Графічний вираз моделі прибутковості активів називається кривою ринку цінних паперів.

 

 

Інструментами інвестування вигляду «низький ризик - низька прибутковість» є:

1- ЦБ уряду;

2- Ощадні рахунки і додаткові сертифікати;

3- Облігації;

4- Привілейовані акції;

5- Конвертовані ЦБ;

6- Взаємні фонди;

7- Звичайні акції.

«Високий ризик - висока прибутковість»:

8- Нерухомість і власність;

9- Опціони;

10- Ф'ючерси.

Процес ухвалення інвестиційного рішення включає етапи:

I. Використовуючи минулі і прогнозовані дані, оцінити очікувану прибутковість протягом даного періоду часу. Розрахувати повну прибутковість на основі приведеної вартості.

II. Оцінити ризик, пов'язаний з інвестиціями (використання суб'єктивної оцінки ризику на основі минулих даних про прибутковість і чинника b - базові підходи, вживані інвестором).

III. Оцінити стан «ризик-прибутковість» всіх інвестиційних інструментів і переконатися, що очікувана прибутковість при даному рівні ризику прийнятна. Якщо інші інвестиційні інструменти з однаковим або нижчим рівнем ризику забезпечують рівну або вищу прибутковість, вкладення грошей в спочатку вибраний інвестиційний інструмент є неприйнятним.

IV. Вибирати інвестиційні інструменти, які пропонують найвищу прибутковість при допустимому для інвестора рівні ризику.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)