АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Способи захисту прав на земельні ділянки

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  3. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  4. Г ояитії захисту пряв учасників виконавчого провадження
  5. Гарантії захисту прав учасників виконавчого провадження
  6. Гарантії захисту прав учасників виконавчого провадження
  7. Гарантії захисту пряв учасників виконавчого прюваджспня
  8. Глава 10. Гарантії захисту прав учасників
  9. Гуморальні фактори імунного захисту
  10. Дисципліни і способи її збереження
  11. Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам неповнолітніх, захисту їх прав і свобод
  12. Ж. ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ

Правовій системі минулих років в основному була притаманна охорона прав. Вона була властива кримінальному, адміністратив­ному, трудовому, земельному та іншим галузям права. Інститут захисту прав в основному складали цивільно-правові норми. Поновлення усієї системи українського законодавства і права з одночасним розширенням змісту самих суб'єктивних прав фі­зичних та юридичних осіб, призвело до широкого визнання сучасною юриспруденцією, поряд з охороною прав, здійснення захисту прав. Адже гл. 23 ЗК цілком присвячена захисту прав на землю, що свідчить про формування земельно-правового інституту захисту суб'єктивних земельних прав.

Насамперед це стосується захисту права власності на землю громадян та юридичних осіб. Так, згідно з ч. 1 ст. 152 ЗК держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Частина 2 зазначеної статті гарантує захист прав власності не тільки власників, а й землекористувачів. Зокрема, в ній зазначено, що власник земель­ної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділян­кою, і відшкодування завданих збитків.

Викликає інтерес і ч. З ст. 152 ЗК, яка присвячена способам захисту прав на землю. Так, захист прав громадян та юридич­них осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання договору недійсним; визнання недійсними рішень органів вико­навчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкоду­вання заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів. Наведена земельно-правова норма за своїм змістом в основному співпадав зі ст. 16 ЦК щодо способів захисту цивільних прав та інтересів.

Важливими є передбачені гарантії прав громадян та юри­дичних осіб на земельну ділянку. За загальним принципом, закріпленим у ч. 1 ст. 153 ЗК власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передба­чених ЗК та іншими законами України. Примусове припинення права власності на земельну ділянку передбачено ЗК у випадках: припинення права власності на земельну ділянку особи, якій земельна ділянка не може належати на праві власності (ст. 145); викупу земельних ділянок для суспільних потреб (ст. 146); при­мусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності (ст. 147); конфіскації земельної ділянки (ст. 148); примусового звернення стягнень на земельну ділянку по зо­бов'язанням її власника (ст. 143) із дотриманням вимог, вста­новлених ст. 139 щодо відчуження такої ділянки за рішенням суду.

Припинення права власності на земельну ділянку у випадках, передбачених ЗК та іншими законами в основному відбувається на засадах викупу, здійснюваного на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки. При цьому власникові земельної ділянки відшкодовується її вартість, а також завдані збитки. Відповідно до ч. З ст. 153 ЗК колишній власник земельної ділянки, яка викуплена для суспільних потреб, має право звер­нутися до суду з позовом про визнання недійсним чи розір­вання договору викупу земельної ділянки та відшкодування збитків, пов'язаних з викупом, якщо після викупу земельної ділянки буде встановлено, що земельна ділянка використову­ється не для суспільних потреб. Наведена норма встановлює важливий засіб забезпечення права власності на землю від свавілля органів виконавчої влади або місцевого самовряду­вання, які мають право викупу земельних ділянок, що знахо­дяться у приватній власності фізичних та юридичних осіб, для суспільних потреб.

Важливою гарантією права земельної власності фізичних та юридичних осіб є встановлення відповідальності органів вико­навчої влади та місцевого самоврядування за його порушення. Так, згідно зі ст. 154 ЗК органи виконавчої влади та місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користу­вання і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами до­даткові обов'язки чи обмеження. Зазначені органи несуть відповідальність за шкоду, заподіяну їх неправомірним втручан­ням у здійснення власником цих повноважень.

Шкода землевласникам може бути заподіяна не тільки втру­чанням у здійснення повноважень власності або обмеженням їх прав на земельну ділянку, а й виданням актів, що порушують права власників землі. У разі видання органом виконавчої влади або місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належ­ною їй земельною ділянкою, такий акт відповідно до ст. 155 ЗК визнається недійсним. Звичайно, це здійснюється у су­довому порядку, хоча чинне законодавство не перешкоджає самому органу визнати свій акт недійсним, якщо будуть вияв­лені порушення вимог законодавства при його прийнятті. Проте у будь-якому разі збитки, завдані власникам земельних ділянок внаслідок видання протизаконних актів, підлягають відшкоду­ванню у повному обсязі органом, який їх видав.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)