АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тензор діелектричної сприйнятливості

Читайте также:
  1. Объясните устройство и принцип действия тензорезисторных преобразователей.
  2. Основные операции над тензорами
  3. Теорема о представлении тензора поворота

 

Найважливішою кількісною характеристикою діелектриків є вектор поляризації . Через нього можна визначати поверхневу і об’ємну густину зв’язаних зарядів.

Оскільки вектор поляризації є сумою дипольних моментів атомів і молекул в одиниці об’єму

,

а дипольний момент є прямо пропорційним напруженості електричного поля

, або ,

то вектор поляризації повинен бути пропорційним . Тільки зверніть увагу, тут поле не зовнішнє, а поле всередині діелектрика. Якщо немає зовнішнього поля , поляризація не відбувається , диполі орієнтуються хаотично, і поле в діелектрику відсутнє .

Дослід показує, що для всіх механізмів поляризації діелектриків дипольний момент атому або молекули пропорційний вектору напруженості електричного поля всередині діелектрика. У випадку орієнтаційної поляризації, коли дипольний момент сталий, мова йде про усереднену за напрямами проекцію дипольного моменту на напрямок . Отже, вектор поляризації пропорційний полю у діелектрику :

, в системі CGSE

де має назву діелектрична сприйнятливість речовини (диэлектрическая восприимчивость). Тут можна провести аналогію із законом Гука у механіці : деформація тіла пропорційна силі. У нас: поле в діелектрику пропорційне ступеню поляризації (нагадую, що вектор поляризації є кількісною характеристикою процесу поляризації). Як у законі Гука коефіцієнт пружності характеризує властивість тіла опиратись деформації, так у нашому випадку діелектрична сприйнятливість характеризує властивість діелектрика поляризуватись під дією поля у ньому.

В системі СІ зв’язок між і записується у вигляді:

, в системі CI.

Цей зв’язок між вектором поляризації і полем у діелектрику добре справджується практично при всіх напруженостях поля, які можна отримати на даний момент. Але ми завжди прагнемо неможливого (на даний момент), тому повинні врахувати, що у загальному випадку зв’язок між і має вигляд

,

де . Коли напруженість електричного поля невелика, можна обмежитись лише першим доданком. Але в дуже сильних електричних полях, які одержують, наприклад, у потужних лазерних пучках, зв’язок між і перестає бути лінійним. Хоч коефіцієнти при доданках зменшуються із збільшенням степені, але не обов’язково переважать степінь. Нелінійність веде до того, що втрачається адитивність величин:

.

Ефект нелінійності може спостерігатись і у малих полях, але у дуже специфічних матеріалах, які не є предметом сьогоднішньої лекції. А ми зараз повернемось до минулого семестру і згадаємо лекцію по твердому тілу, а саме типи кристалічних граток.

Якщо пам’ятаєте, кристали відносились до кристалічних сингоній в залежності від наявності у них особливих напрямків. У цих особливих напрямках властивості кристалів суттєво відрізняються від властивостей у інших напрямках.

Якщо особливих напрямків у кристалі немає (кубічна гратка), то такий кристал називається ізотропним. Якщо ж існують виділені напрямки – кристал є анізотропним.

В ізотропних діелектриках вектор паралельний вектору , а скалярна величина. А от у випадку анізотропного діелектрика є тензором, оскільки

,

і паралельність векторів і порушується.

Промоделюємо особливий напрямок у кристалі. Для цього розглянемо спочатку систему двох точкових зарядів, рівних за величиною і протилежних за знаком, які можуть зміщуватися один відносно другого лише вздовж прямої, яка їх з’єднує, а в інших напрямках зміщуватись не можуть. Це і буде аналогом особливого напрямку у кристалі. Тобто, поляризація відбувається лише в одному напрямку.

Тут можуть виникнути різні ситуації.

1. Електричне поле в діелектрику буде паралельним цьому напрямку. Зміщення зарядів приведе до появи дипольного моменту (він же, в даному випадку, і вектор поляризації), оскільки вважається, що в системі є сили, що протидіють зміщенню. В такому випадку діелектрична сприйнятливість є скаляром.

 

2. Якщо поле утворює з прямою, вздовж якої зміщуються заряди, кут , то дипольний момент пари зарядів буде обумовлений складовою поля вздовж прямої, що з’єднує заряди, тобто . І у цьому випадку діелектрична сприйнятливість є скаляром.

 

3. Нехай тепер є довільна прямокутна система координат, і напрямок поляризації (тобто дипольний момент) утворює з осями координат кути . Електричне поле розкладемо на складові вздовж осей . Кожна із складових також утворює із напрямком поляризації кути , оскільки вони лежать на координатних осях. Кожна з цих трьох складових поля буде давати внесок у дипольний момент. Оскільки у нас зміщення можливо тільки вздовж лінії, що з’єднує заряди, то внесок всіх складових поля буде адитивним:

.

Відповідно, розкладаючи вектор на складові по осям, одержимо

.

Введемо позначення, зберігаючи послідовність чергування індексів осей у косинусах,

.

Бачимо, що діелектрична сприйнятливість є тензором 2-ого рангу, матриця якого

,

причому це тензор симетричний відносно діагоналі. Подивіться, як ми його вводили, і переконайтеся що . Матриця симетрична відносно головної діагоналі, отже її можна подати у діагональному вигляді

.

Це еквівалентно тому, що ми повернули координатні осі таким чином, що вони співпали із особливими напрямками анізотропного діелектрика.

Якщо повернути осі координат таким чином, щоб одна з них співпала з напрямком вектору поляризації (наприклад, вісь ), то проекції дипольного моменту зміняться

, ,

оскільки поляризація відбувається вздовж лінії, що з’єднує заряди. Тоді матриця набуває вигляду

,

і ми знову повертаємось до скалярної величини.

 

Ми розглянули анізотропію поляризації на прикладі пари зарядів. За аналогією розглянемо поляризовані кристали діелектриків.

 

1. У деяких анізотропних кристалів (за винятком нахилених сингоній, для яких задача ще більше ускладнюється) існують три взаємно перпендикулярні особливі напрямки, для котрих виконується умова: якщо вектор діє вздовж особливого напрямку, то і вектор буде також направлений вздовж цієї осі, тобто , і .

 

2. Якщо ж осі координат співпадають з трьома особливими напрямками, то при довільній орієнтації вектора відносно координатних осей вектор поляризації матиме складові , , і в загальному випадку, коли , є тензором, приведеним до діагонального вигляду

,

а вектори і не паралельні один одному. Таке розташування осей координат еквівалентно приведенню матриці до діагонального вигляду.

Геометрично такий тензор діелектричної сприйнятливості можна зобразити у вигляді еліпсоїда

,

де

, , .

3. Якщо осі координат і поле довільно орієнтовані відносно особливих напрямків кристалу, то тензор має найзагальніший вигляд

.

При цьому осі еліпсоїда довільно орієнтовані відносно координатних осей. Але оскільки такий тензор є симетричним, його завжди можна звести до діагонального вигляду. Процедура приведення матриці до діагонального вигляду еквівалентна повороту осей координат до положення, коли вони співпадають з особливими напрямками – осями еліпсоїда.

Для кристалів різної симетрії, які належать до різних сингоній, можливі такі частинні випадки:

 

триосні кристали (кубічна сингонія ). Це сингонія із найвищою симетрією, вона не має особливих напрямків. Кристали із кубічною симетрією повністю ізотропні. Еліпсоїд вироджується в кулю , де , а тензор перетворюється у скаляр .

 

одноосні кристали (ромбоедрична, тетрагональна, гексагональна сингонії). Еліпсоїд перетворюється в еліпсоїд обертання. Поляризаційні властивості таких кристалів характеризуються особливим напрямком вздовж осі 3-, 4- або 6-порядків і ізотропією у перпендикулярному їй напрямку.

 

двоосні кристали (ромбічна, моноклінна і триклинна сингонії). Це найбільш несиметричні сингонії, кристали яких мають найвищу анізотропію. Вони мають дві оптичні осі (тому двоосні). Детальніше познайомитесь з ними у курсі оптики. Еліпсоїд має три різні півосі. Для ромбічних кристалів три особливих напрямки співпадають з осями другого порядку, для моноклінних і триклинних кристалів треба задати один або два кути, які визначають орієнтацію кристалографічних і головних осей.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)