АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нецінові чинники попиту та їх вплив на зміни попиту

Читайте также:
  1. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  2. Адміністративні зміни кінця 18-19 ст. та утворення нових архівів
  3. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  4. Аналіз попиту на продукцію
  5. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  6. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  7. Анатомо-структурні зміни рослин в умовах засолення
  8. Безпосередній вплив стерилізації на здоров'я.
  9. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  10. Величина надлишкового попиту, дефі9
  11. Взаємовплив політичних ідеологій
  12. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага

ПОПИТ, ПРОПОЗИЦІЯ ТА ЇХ ВЗАЄМОДІЯ

 

ПОПИТ ЯК ЕЛЕМЕНТ РИНКОВОГО МЕХАНІЗМУ.. 2

Поняття попиту та фактори, що визначають закон попиту. 2

Нецінові чинники попиту та їх вплив на зміни попиту. 5

Цінова еластичність попиту. 6

Взаємозв’язок цінової еластичності попиту та виручки від реалізації 8

ПРОПОЗИЦІЯ.. 9

Поняття пропозиції та фактори, що визначають закон пропозиції 9

Нецінові чинники та їх вплив на зміну пропозиції 10

Цінова еластичність пропозиції 12

ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 14

Взаємодія попиту та пропозиції: ринкова рівновага. 14

Відхилення від рівноважного рівня, як результат впливу нецінових чинників попиту та пропозиції 15

Виникнення надлишку та дефіциту на ринку. 16

 

Попит як елемент ринкового механізму

Ціни та інші фактори впливають на споживчий попит. Як споживачі, учні зрозуміють, що зниження ціни на товар, як правило, призводить до зростання величини попиту на нього.

Поняття попиту та фактори, що визначають закон попиту

Дослідження основних характеристик ринку починається з попиту. Це пов’язано з тим, що попит (у порівнянні з пропозицією і ринковою ціною) є більш мобільним параметром ринку. До того ж, ринковий механізм починає рухатись тоді, коли відбувається саме зміна попиту.

Попит можна визначити як ту кількість товару, яку споживачі бажають та можуть придбати за певною ціною у визначений період часу.

Графічно попит відображає залежність між ціною та величиною попиту. Величина попиту це та максимальна кількість товару, яку погоджуються придбати споживачі за певною ціною при певних умовах за одиницю часу.

Ціна попиту — це та найвища ціна, яку згодні заплатити споживачі за ту чи іншу кількість товарів.

Залежність величини попиту від визначаючих його факторів називається функцією попиту. Перш за все величина попиту на товар визначається його ціною.

За інших рівних умов величина попиту на товар більша, чим нижча його ціна (і навпаки). Ця залежність називається законом попиту.

Для того, щоб учні краще зрозуміли закон попиту та особливості побудови кривої попиту вчителеві слід на початку уроку змоделювати відповідну ситуацію по побудові графіку попиту.

Функція попиту від ціни може задаватись трьома способами:


1. Табличним;

2. Графічним;

3. Аналітичним.


Як приклад розглянемо таку залежність і задамо її табличним способом (таблиця 1) та побудувавши графік (рис. 1).

Таблиця 1. Дані для побудови графіку попиту (D)

Ціна за тонну продукції (P), тис. грн. Величина попиту (Q), тис. тон
   
   
   
   
   

Аналітичним способом лінійна функція попиту може бути записана наступним чином:

Qd = a – b*p,

де P – ціна за одиницю товару, Qd – величина попиту на товар, а, b – константи;

 
 

 


Рис. 1. Графік попиту

Зворотній зв’язок між ціною попиту та величиною попиту можна пояснити через аналіз таких факторів:

1. Ціна є своєрідним бар’єром який заважає споживачам купувати товар у необмеженій кількості. Зростання висоти цього бар’єру знижує можливість і бажання купувати даний товар…

2. Закон спадної граничної корисності, який описує цю ситуацію твердить, що всі наступні одиниці даного товару приносять споживачеві меншу корисність. Отже кожну наступну одиницю товару (збільшуючи величину попиту) споживачі погодяться купувати при умові, що ціна товару зменшуватиметься.

3. На більш високому рівні закон попиту можна пояснити ефектами доходу та заміщення. Ефект доходу говорить про те, що при нижчій ціні людина може купити більше даного товару не зменшуючи при цьому закупки інших необхідних продуктів. Тобто наслідки від зниження ціни можна порівняти із наслідками від підвищення рівня доходів. Ефект заміщення виражається у тому, що із зниженням ціни у споживачів з’являється бажання придбати дешевші товари замість аналогічних дорожчих. Наприклад, при зниженні цін на яловичину багато споживачів захочуть замінити нею більш дорожчу свинину, покупка якої не виглядає тепер такою привабливою.

Усі товари, які ми споживаємо, можна розділити на три групи: товари низької якості, нормальні та високої якості. Трапляються ситуації, коли при зростанні цін попит на один із видів товару теж збільшується або навпаки. Тобто порушується закон попиту.

Це стосується, зокрема малоцінних або низькоякісних товарів (маргарин, низькоякісні цигарки, крупи, картопля тощо). Якщо такий товар має значну частку у структурі споживання, то зростання цін на нього призводить до підвищення величини попиту на нього. Ця ситуація називається ефектом Гіффена, а сам товар, товаром Гіффена, за іменем англійського економіста Френсиса Гіффена (1837 – 1910). Вважають, що Гіффен описав цей товар, коли спостерігав, як бідні сім’ї робітників збільшують споживання картоплі, незважаючи на те, що ціна на неї зросла. Крива попиту в такому разі має позитивний нахил.

“Ефект Веблена” або “снобістський ефект” (за іменем амер. вченого Торстейна Веблена). Підвищення цін на товари, які є засобом вкладення грошей (золото, коштовності, антикваріат) призводить до підвищення величини попиту на них На престижні коштовні товари (хутряні вироби, одяг від відомих кутюр’є, дуже дорогі машини тощо) попит може впасти, якщо ціни на них зменшаться, тоді як багатий покупець купує ці товари передусім через престижні міркування, щоб продемонструвати оточуючим свій рівень доходу, власну елітність.

Покупці не схильні скорочувати покупки за збільшення ціни, якщо очікують найближчим часом нового зростання цін, тобто в разі ажіотажного попиту.

Нецінові чинники попиту та їх вплив на зміни попиту

 

Функція попиту - це взаємозалежність між величиною попиту на товар і факторами, що його визначають. Дану функцію можна записати наступним чином.

Qd = f(Р; PS; PC; N; S; F; E; І;),

де Qd – величина попиту;

Pa – ціна товару;

PS – ціни на товари замінники (субститути);

PC – ціни на товари доповнювачі (компліменти);

N – кількість споживачів;

S – сезонність;

F – смаки споживачів;

E – інфляційні очікування;

І – доходи споживачів.

Якщо прийняти, що ціна товару залишатиметься незмінною, тобто P – const (постійна), то інші фактори, що впливають на величину попиту, будуть змінювати сам попит за кожного рівня цін. Графічно це буде відображено у зміщенні графіку попиту праворуч D1 (збільшення попиту), або ж зміщенні графіку попиту ліворуч D2 (зменшення попиту) (рисунок 8.2).

А тепер проаналізуємо дію кожного фактору на зміну попиту.

1. PS - ціни на товари замінники (субститути).

Прикладом товарів замінників може служити такий ряд товарів: чай; кава; капучіно; сік; молоко.

Якщо ціна на товар замінник зростає, то попит на основний товар також зростає і навпаки, тобто якщо PS - ціна на каву і вона зросла, а мова йде про ринок чаю Qd, то попит на чай зросте і, як результат, величина попиту на чай також (рис. 2). Це зміщення попиту в положення D1 і збільшення величини попиту до Qd1.

 
 

 


Рис 2. Зміна попиту

 

2. PC - ціни на товари доповнювачі (компліменти);

Приклади товарів доповнювачів наведено нижче:

Відеомагнітофон — відеокасета.

Телевізор — антена, електрострум.

Автомобіль — бензин, масло.

Якщо ціна на товар доповнювач зростає, то попит на основний товар зменшується, і навпаки, тобто якщо PС - ціна на бензин і вона зменшилась, а мова йде про ринок автомобілів Qd, то попит на автомобілі зросте і як результат величина попиту на автомобілі також. (на рис. 2. Це викликає зміщення кривої попиту праворуч і збільшення величини попиту з Qd0 до Qd1).

3. N - кількість споживачів.

Зрозуміло, що із зростанням кількості споживачів попит на товар буде зростати і навпаки.

Приклад:

Нехай сьогодні хлопці старших класів вашої школи пішли у воєнкомат. Зрозуміло, що попит на тістечка в ліцейному барі зменшиться і зменшиться також величина попиту за незмінних цін (на рис. 2це викликає зменшення попиту. Крива попиту зміщується ліворуч з положення D в положення D2 і зменшується величина попиту до Qd2).

4. S - сезонність.

Для нашого кліматичного поясу є характерними виражені пори року, що впливає на структуру споживання. Відповідно від пори року попит на деякі товари та послуги може зростати або зменшуватись.

Приклад:

Які зміни відбудуться на ринку рукавиць з наближенням зими? Зрозуміло, що попит на рукавиці зросте. (на рисунку 8.2це викличе зростання попиту. Крива попиту зсувається праворуч з положення D в положення D1 і зростає величина попиту до Qd1).

5. Оч - інфляційні очікування.

У випадку появи інфляційних очікувань на ті чи інші товари та послуги попит на них зростає.

Приклад:

Які зміни відбудуться на ринку товарів, якщо відомо, що уряд оголосив про підвищення цін на деякі види товарів широкого вжитку? Зрозуміло, що попит на ці товари зросте. (на рисунку 8.2це викличе зростання попиту. Крива попиту зсувається праворуч з положення D в положення D1 і зростає величина попиту до Qd1).

6. І - доходи споживачів.

У випадку зростання доходів споживачів попит на товари та послуги зростає і навпаки.

Приклад:

Які зміни відбудуться на ринку м’яса, якщо відомо, що заробітна плата споживачів зросла? В цій ситуації попит на м’ясо зросте (на рисунку 8.2), це викличе зростання попиту. Крива попиту зсувається праворуч з положення D в положення D1 і зростає величина попиту до Qd1).

Дуже важливим етапом вивчення даної теми є вміння учнями визначати зміни попиту під впливом нецінових чинників та відображати ці зміни графічно. В цьому може допомогти виконання ситуаційних вправ.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.019 сек.)