АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВЗАЄМОДІЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Читайте также:
  1. Аналіз змін у пропозиції й у розмірі (обсязі) пропопзиції: Чинники пропозиції.
  2. Аналіз попиту на продукцію
  3. Величина надлишкового попиту, дефі9
  4. Взаємодія АD і АS. Макроекономічна рівновага
  5. Взаємодія державних правоохоронних органів з виявлення, запобігання та розслідування економічних злочинів
  6. Взаємодія молекул.
  7. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  8. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага
  9. Взаємодія потреб та інтересів як рушійна сила соціально-економічного прогресу
  10. Взаємозв’язок потреб, виробництва і попиту
  11. Взаємозв’язок цінової еластичності попиту та виручки від реалізації

Як дійові особи ринку, учні усвідомлять, що ціни та обсяги продажу на ринку встановлюються не в результаті бажання окремого споживача або ж окремого виробника, а є результатом збалансування інтересів учасників ринку. Зміни цін та обсягів продажу на одному ринку можуть привести до змін на багатьох інших ринках.

Взаємодія попиту та пропозиції: ринкова рівновага

Послідовно розглядаючи поняття попиту та пропозиції, ми умовно вважали, що і споживач, і фірма приймають свої рішення ізольовано, орієнтуючись на ціну (за інших рівних умов). Але споживач хоче купити товар, а фірма – його продати. Для того, щоб це відбулося, має існувати якийсь певний рівень цін, який задовольнив би обох. Ринковий механізм передбачає, що кожен акт обміну здійснюється в результаті добровільної згоди покупця з продавцем по ціні, яка влаштовує обох, і ведуть вони себе раціонально, намагаючись отримати максимальну вигоду. Якщо порівняти рішення, які приймають споживач і фірма, то, очевидно, існує лише одна ціна (PЕ), коли ці рішення збігаються (рис. 9). Тоді на ринку реалізується (купується) продукція в обсязі QЕ.

Для детальнішого розгляду вищеназваних положень візьмемо умовні дані про попит та пропозицію на якусь продукцію.

Таблиця 3. Попит та пропозиція

Величина попиту, тис. тонн. Ціна за тонну, тис. гр. од. Величина пропозиції, тис.тон Надлишок (+) або нестача (-)
      -4
       
      +4

Проаналізувавши таблицю, ми бачимо, що саме при ціні на ринку, яка дорівнює 4 тис. гр. од. величина попиту та величина пропозиції рівні між собою. Тобто можна зробити вис-новок, що це і буде ціна рівноваги, а рівноважна кількість продукції дорівнюватиме 6 тис. т.

 
 

 


Рис. 9. Рівновага ринку

 

Зображена на рис. 9ціна РЕ та кількість QE відповідають рівновазі на ринку, тобто стану ринку, коли для продажу пропонується саме така кількість товару, яку споживач готовий купити. Ціна PЕ , яка встановлюється на ринку, називається ціною ринкової рівноваги, а кількість одиниць реалізованого (придбаного) товару QЕ - рівноважним обсягом.

PЕ - ціна рівноваги - це та ціна, за якою продавці готові запропонувати певну кількість товару, а покупці за цією ціною готові купити цю ж саму кількість товару на протязі якогось часу.

У випадку, якщо попит та пропозиція являють собою лінійні функції, то параметри рівноваги ринку можна знайти аналітичним способом, тобто, якщо Qs = а + b*P, а Qd = = с – d*P, то прирівнявши Qs і Qd знайдемо PЕ, а саме

а + b*P = с – d*P,

де Qs – обсяг пропозиції;

Qd – обсяг попиту;

b, c, d – додатні параметри, а – довільний фіксований параметр.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)