АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Графіки функцій

Читайте также:
  1. Аналіз є однією із функцій управління
  2. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  3. Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  4. Використання функцій
  5. Властивості функцій, неперервних на відрізку.
  6. ДИФЕРЕНЦІЙНЕ ЧИСЛЕННЯ ФУНКЦІЙ БАГАТЬОХ ЗМІННИХ. КРАТНІ ІНТЕГРАЛИ
  7. Заміна загального представлення функцій значеннями окремих типових ланок.
  8. Мова та мовлення людини виконують кілька функцій.
  9. Неперервність деяких елементарних функцій.
  10. Об’єкти контролю стан, яких оцінюється за якісними хар-ми – оцінка організаційної структури, функцій управління.
  11. Отруєння отрутами, що викликають розлади функцій систем і органів (функціональні отрути).

Середовище MATLAB має досить потужні можливості для графічного подання інформації, що надає йому особливої практичної цінності. MATLAB дозволяє будувати двовимірні та тривимірні графіки функцій, заданих в аналітичному вигляді, у вигляді векторів або матриць; надає можливість будувати діаграми, гістограми та графіки спеціальних функцій.

Команда plot призначена для побудови двовимірних графіків функцій, заданих в аналітичній формі або у вигляді векторів і матриць. В залежності від вхідних аргументів plot дозволяє будувати декілька функцій на одному графіку, відображати їх різними кольорами, типами точок і ліній та в різних системах координат.

Можливими формами виклику функції plot є:

– plot(y) – побудова графіку залежності елементів вектора y від їх індексів;

– plot(x,y) – побудова графіку залежності y від x;

– plot(x,y,s) – побудова графіку залежності y від x зі стилем лінії (колір і тип лінії, тип маркеру), заданим аргументом s;

– plot(x1,y1,x2,y2,…,xn,yn) – побудова графіків декількох функцій на одних координатних осях;

– plot(x1,y1,s1,x2,y2,s2,…,xn,yn,sn) – побудова на одних координатних осях графіків декількох функцій з відповідними стилями ліній.

Приклад В.8. Побудуємо графік функції на відрізку :

>> x=0:0.01:10;

>> y=sin(x);

>> plot(x,y)

Функція plot автоматично створює нове графічне вікно, якщо його до цього часу не було на екрані. Якщо ж воно вже існує, то кожний наступний графік виводиться у це вікно, знищуючи при цьому попередній графік, який був у ньому зображений.

Досить часто виникає необхідність одночасної побудови декількох графіків. MATLAB надає для цього наступні можливості:

– виведення кожного графіку в окремому графічному вікні;

– виведення декількох графіків у одному вікні (на одних координатних осях);

– виведення декількох графіків у одному вікні (на окремих координатних осях).

Для відкриття нового порожнього графічного вікна призначена команда

>> figure

Створене вікно стає поточним, тобто кожний наступний графік будується у цьому вікні, знищуючи при цьому попередній. Для відкриття наступного нового графічного вікна слід знову виконати команду figure. Таким чином можна створити необхідну кількість графічних вікон та вивести в них графіки різних функцій.

Порівняння декількох функцій зручно виконувати, побудувавши їх графіки на одних координатних осях в одному графічному вікні. В середовищі MATLAB це можна зробити двома способами:

– з використанням команди hold on;

– за допомогою функції plot(x1,y1,x2,y2,…,xn,yn).

Приклад В.9. Побудуємо на одному графіку функції і на відрізку .

Сформуємо вектори x, y та z:

>> x=0:0.01:10;

>> y=sin(x);

>> z=cos(x);

Для відображення обох графіків у одному графічному вікні виконаємо команду hold on, після чого побудуємо графіки за допомогою функції plot:

>> hold on

>> plot(x,y)

>> plot(x,z)

Після виконання команди hold on всі наступні графіки виводяться в одному графічному вікні, не знищуючи вже існуючі. При цьому вони мають один і той самий колір. Для того, щоб в поточному графічному вікні відображався тільки новостворений графік, потрібно перед побудовою графіка виконати команду

>> hold off

Альтернативний спосіб побудови двох функцій на одних координатних осях полягає у використанні команди plot з двома парами аргументів:

>> plot(x,y,x,z)

Аналогічним чином в одному графічному вікні можна побудувати довільну кількість функцій, задавши відповідну кількість пар аргументів у функції plot. При цьому всі функції на одному графіку автоматично зображаються різними кольорами.

MATLAB надає користувачам можливість змінювати стиль ліній графіків (колір і тип ліній, тип маркерів). Для цього служить додатковий аргумент функції plot, що задається після кожної пари векторів:

plot(x,y,'колір_стиль_маркер')

plot(x1,y1,'колір_стиль_маркер',…,xn,yn,'колір_стиль_маркер')

Цей аргумент заключається в апострофи та може складатися з одного, двох або трьох символів, які визначають колір, тип лінії і тип маркера (див. табл. В.3).

Таблиця В.3

Стилі графіків

Колір лінії Тип лінії Тип маркера
y жовтий - суцільна . крапка
m рожевий : пунктирна o круг
c блакитний -. штрих-пунктирна x хрест
r червоний -- штрихова + знак “плюс”
g зелений     * зірочка
b синій     s квадрат
w білий     d ромб
k чорний     p п’ятикутна зірка

Для побудови декількох графіків в одному вікні, але на окремих координатних осях, призначена функція

subplot(m,n,p)

яка розбиває графічне вікно на матрицю з m на n підграфіків і вибирає p-й підграфік поточним. Підграфіки нумеруються послідовно зліва направо, згори вниз. Щоб додати графік функції до поточного підграфіку, треба звернутись до функції plot.

Корисною альтернативою plot є функція fplot, форма звернення до якої наступна:

fplot('fun',[a,b],n)

Тут

fun – рядкова змінна, що містить запис функції, графік якої треба побудувати, або ім’я файлу, в якому ця функція визначена;

[a,b] – інтервал побудови графіка;

n – кількість точок, за якими буде побудований графік функції (за замовчуванням n = 25).

Приклад В.10. Побудуємо графік функції на відрізку за допомогою функції fplot:

>> fplot('sin(x)',[0,10])

Для побудови графіків тривимірних поверхонь, спочатку необхідно задати прямокутну область визначення функції за допомогою команди meshgrid, а потім скористатись командою mesh або surf для побудови поверхні.

Приклад В.11. Побудуємо графік функції , де , :

>> [x,y]=meshgrid(-pi:0.1:pi,-pi:0.1:pi);

>> z=sin(cos(x+y));

>> mesh(z)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)