АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розв’язання задач казусів

Читайте также:
  1. C) Любой код может быть вирусом для строго определенной среды (обратная задача вируса)
  2. I. Постановка задачи маркетингового исследования
  3. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  4. II. Основные задачи и функции Отдела по делам молодежи
  5. II. Цели и задачи конкурса
  6. III. Задачі
  7. III. ЗАДАЧІ
  8. III. Описание основных целей и задач государственной программы. Ключевые принципы и механизмы реализации.
  9. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  10. V2: Предмет, задачи, метод патофизиологии. Общая нозология.
  11. VII. Вирішіть задачі:.
  12. VIII. Работа над задачей

Зразок розв¢язання ситуаційної задачі:

Завдання:

Л. продав своєму знайомому Д. фотоапарат за 150 грн. Наступного дня до Д. звернулася дружина Л., яка вимагала повернення фотоапарата. Вона пояснила, що її чоловік у судовому порядку був обмежений у дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями. У зв’язку з цим він не мав права самостійно укладати цивільно-правові угоди, а вона не давала своєї згоди на укладання угоди купівлі-продажу фотоапарата. Д. зауважив, що зі слів Л. він дізнався, що той виграв фотоапарат по лотерейному квитку і тому він може самостійно ним розпоряджатися.

На яке питання розраховане дане завдання? Вирішіть суперечку.

Відповідь:

Дане завдання розраховане на знання питання про обмеження цивільної дієздатності громадян.

Згідно зі ст. 25 та 30 ЦК України, ніхто не може бути обмежений у правоздатності чи дієздатності. Проте ч.2 ст 36 ЦК України передбачено, що громадянин, який внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами ставить себе та свою сім’ю в тяжке матеріальне становище, може бути обмежений судом у дієздатності в порядку, передбаченому ЦПК України, і над ним встановлюється піклування.

Із умови завдання видно, що громадянин Л. був у судовому порядку обмежений в дієздатності, а його дружина призначена піклувальником. А у відповідності з ст. 37 ЦК України обмеження у дієздатності тягне за собою такі наслідки: громадянин Л. може укладати угоди по розпорядженню майном, а також отримувати заробітну плату, пенсію чи інші види доходів і розпоряджатися ними лише за письмовою згодою піклувальника, за винятком дрібних побутових угод.

При купівлі громадянином Л. лотерейного квитка була вчинена дрібна побутова угода, проте продаж виграшу – фотоапарату вартістю 150 грн. – дрібною угодою не є. Тому всі угоди, предметом яких може бути цей фотоапарат, громадянин Л. вправі укладати лише за згоди свого піклувальника – дружини.

Таким чином, на основі вищенаведеного можна зробити висновок, що угода, укладена громадянином Л., є недійсною і за позовом громадянки Л. повинна бути визнана такою у судовому порядку.

1. Студентка Іванова прийшла з двома подругами в магазин "Одяг" з метою придбати осінню куртку. Після чисельних примірок дівчата вибрали куртку яскраво-зеленого кольору. Після сплати ціни куртки, вона була упакована продавцем і у такому вигляді передана Івановій. Одночасно, продавець попередив, що згідно з вказівкою власника магазина, проданий товар вже не підлягає поверненню. Іванова зазначила, що не збирається повертати куртку, проте вдома, помірявши куртку і вислухавши думку батьків, вона раптом зрозуміла, що припустилася помилки. Наступного дня вона знову прийшла в магазин і звернулася до продавця (який вчора продав їй куртку) з проханням прийняти цю куртку назад і показати іншу такого ж фасону, але іншого (більш скромного) кольору. Продавець категорично відмовився це зробити, вказавши, що вона знала про заборону повернення товару і погодилась з цим, а отже він не повинен обмінювати цю річ.

Проаналізуйте Закон України „Про захист прав споживачів„ і визначте хто правий у цій ситуації.

 

2. Батьки сімнадцятирічного Губова О. звернулися до бухгалтерії локомотивного депо із заявою, в яків вимагали, щоб заробітну плату їхнього сина виплачували їм, бо Губов О. свій заробіток витрачає на придбання алкогольних напоїв, цигарок, приходить до дому в нетверезому стані, розпродує без дозволу батьків майно. Бухгалтерія не задовольнила вимоги батьків Губова О.. Заявителі звернулися до суду з позовом про обмеження їх сина дієздатності.

Проаналізуйте Цивільний кодекс України. Визначте чи обґрунтовані були вимоги батьків, яке рішення повинен винести суд.

 

3. Два приятелі Литвиненко та Марченко придбали авто на якому працювали, займались звозом по черзі. Литвиненко був жонатий, Марченко ще холостякував. Одного дня Марченко у присутності дружини і самого Литвиненка позичив одну тисячу доларів на місяць, коли строк закінчився, Литвиненко вимагав повернути борг, посилаючись, що гроші він передав Марченко в присутності своєї дружини. Марченко позов не визнав. Тоді Литвиненко подав позов до суду.

Проаналізуйте Цивільний кодекс України. Яке рішення може винести суд і на якій підставі

 

4. Громадянин Олексієнко, який має право приватної власності на квартиру в багатоповерховому будинку на третьому поверсі, збудував балкон. Омельченко, який мешкає у сусідній квартирі, звернувся з позовом до суду про знесення споруди, пояснюючи, що балкон перекриває природне освітлення його кімнати і це змушує його з ранку до ночі користуватись електроосвітленням. На судовому засіданні Олексієнко проти позову заперечував, мотивуючи це тим, що він є власником квартири і має право за своїм розсудом розпоряджатися майном. І його дії не мають ніякого відношення до права проживання наймача квартири, яка розташована поруч.

Проаналізуйте Цивільний кодекс України. Яке рішення повинен винести суд?

 

5. Громадянин Довбня (власник автомобіля "Міцубиси-Паджеро") по дорозі на роботу заїхав до крамниці за цигарками, залишивши автомашину із ключем запалення в замку. Скориставшись тим, що машина без нагляду, громадянин Найчук сів за кермо автомобіля і поїхав по вулиці. Проїхавши метрів 800, він учинив наїзд на автомашину Навального, що стояла на узбіччі. Внаслідок зіткнення були пошкоджені обидва автомобілі, а також була спричинена шкода пасажирці, яка знаходилась у машині Навального.

Проаналізуйте Цивільний кодекс України. Хто і в якому обсязі повинен відшкодувати заподіяну шкоду?

 

 

6. Нотова звернулась до Степанова з позовом про розірвання шлюбу і поділ спільного майна. До такого майна, на думку Нотової, зокрема, належали:

1.меблевий гарнітур придбаний за кошти отримані чоловіком Нотової у вигляді заробітної плати;

2.вклад у банк у у сумі 9 тис. грн. (5 тис.грн. Степанов поклав на рахунок до укладення шлюбу, а далі поповнив вклад після смерті брата, отримавши спадщину 4 тис. гривень);

3.цегляний житловий будинок;

Нотова також вважала, що її особистою власністю є таке майно:

1.норкова шуба, зі слів Нотової, подарована їй чоловіком на другий день після весілля.

2. Піаніно, придбане Нотовою за зароблені нею кошти. Нотова – вчитель музики, тож вважає, що піаніно є річчю для професійних занятьі повинна належати їй.

2.дача, яку вона успадкувала після смерті матері.

Нотова з 5 років подружнього життя 4 роки не працювала, перебуваючи на утриманні чоловіка, 2 з них займалася доглядом за дитиною, а останній рік працювала, отримуючи зарплату втричі більшу, ніж чоловік.

Натомість Степанов усі 5 років працював.

Проаналізуйте Сімейний кодекс України. Як суд має поділити назване майно

 

7. Громадянин Швець і громадянка Ольшевська звернулися за юридичною допомогою до адвоката і просили роз'яснити, чи можна включити у шлюбний договір (контракт) такі умови:

1)Наречений просить, щоб у випадку розділу майна їх частки були такими: чоловікові - 2/3, а дружині - 1/3 частина майна;

2) Майно, подароване подружжю у зв'язку з реєстрацією шлюбу, вважається спільною сумісною власністю подружжя;

3) Особисті права та обов'язки батьків у випадку розлучення (право бачитися з дитиною і брати участь у її вихованні, визначати при кому з батьків проживатимуть неповнолітні діти);

4) Громадянка Ольшевська просить включити умови, за яких її майбутній чоловік, зобов'язується передати для використання на спільні потреби сім'ї автомобіль, а вона - однокімнатну квартиру;

5) Порядок сплати та розмір аліментів на неповнолітніх дітей; на утримання дітей, зумовлене винятковими обставинами (тяжкою хворобою, каліцтвом дитини та ін.);

6) Порядок утримання подружжя (дружини або чоловіка), як після розірвання шлюбу, так і у випадку пошкодження здоров'я, коли він чи вона не зможе потурбуватися про себе і потребуватиме матеріальної допомоги.

Окрім вищеназваного, заявителів цікавить, чи треба звертатися до нотаріуса з проханням посвідчити договір? Які наслідки передбачені законом за невиконання умов угоди шлюбного контракту? Чи можливо за невиконання умов угоди вимагати розірвання шлюбу?

Проаналізуйте Сімейний кодекс України. Яку відповідь повинен дати адвокат?

8. Громадянка Бутько пред'явила позов про встановлення батьківства і стягнення аліментів до громадянина Шишкіна. Позивачка зазначила, що у травні 1997 р. вона народила сина, батьком якого є відповідач. Спочатку Шишкін визнав себе батьком дитини, надав матеріальну допомогу на її утримання, а згодом від реєстрації сина на своє ім'я відмовився. Шишкін заперечив проти позову і пояснив, що всі ці роки був студентом, проживав з батьками і знаходився на їх утриманні, бо не одержував стипендію і не мав постійної роботи. Після народження у Бутько дитини дійсно два рази був у неї у квартирі, бо вона погрожувала втягнути у цю суперечку батьків.

Проаналізуйте Сімейний кодекс України. Яким буде рішення суду?

 

9. 1 вересня М. подав заяву про звільнення за власним бажанням. Але 12 вересня він звернувся до старшого менеджера та повідомив, що змінив своє рішення та вирішив залишитися працювати. Незважаючи на це, 18 вересня його викликали до відділу кадрів і видали розрахунок. Трудову книжку із записом про звільнення видати відмовилися, поки М. не поверне майно фірми передане йому для демонстрації на ринку. Внаслідок цього, М. не зумів працевлаштуватися на нову роботу, тривалий час перебував в депресії, і навіть потрапив до лікарні у зв’язку з підвищенням тиску.

М. звернувся до суду з вимогою поновити його на роботі, відшкодувати моральну шкоду та оплатити вимушений прогул.

Проаналізуйте Кодекс законів про працю. Яким буде рішення суду?

 

10. Петренко І. була допущена адміністрацією малого державного підприємства "Магістраль" до роботи 1 вересня. До початку роботи вона здала у відділ кадрів трудову книжку і заяву про прийняття на роботу. З нею був проведений інструктаж з техніки безпеки. Проте, після того, як Петренко І. у зв'язку з відсутністю на роботі принесла лікарняний листок і пред'явила медичний висновок про необхідність переведення на легку роботу у зв'язку з вагітністю, адміністрація звільнила її від виконання трудових обов'язків, посилаючись на те, що наказу про її прийняття на роботу не було. Петренко І. звернулась до суду з позовом до МДП про відновлення на роботі.

Проаналізуйте Кодекс законів про працю. Чи правомірні дії директора? Чи має значення те, що Петренко І. вагітна? Яким повинно бути рішення суду?

 

11. Хвостенко С. працювала у приватній фірмі головним бухгалтером за контрактом. У контракті було передбачено, що його розірвання відбувається за правилами, викладеними у ст.36-41 КЗпП України. Другого квітня Хвостенко С. подала заяву про звільнення за власним бажанням. Директор фірми попрохав її попрацювати до шостого квітня. Хвостенко С. погодилась на цю умову і продовжувала працювати. Але четвертого квітня була звільнена не за власним бажанням, а за втратою довіри (п.2 ст.40 КЗпП). Вважаючи звільнення незаконним, Хвостенко С. звернулась до суду з позовом про поновлення на роботі і стягнення з роботодавця середнього заробітку за час вимушеного прогулу та компенсації моральної шкоди, заподіяної у разі дострокового розірвання контракту.

Проаналізуйте Кодекс законів про працю. Чи підлягає позов задоволенню?

 

12. Працівник складальної бригади Марченко І. 10 жовтня був звільнений з роботи за п.3 ст.40 за систематичне порушення дисципліни праці. У позовній заяві до суду він вказав, що інколи запізнювався на роботу після обідньої перерви, оскільки на його утриманні знаходиться мати похилого віку, якій потрібна стороння допомога, що до накладення стягнення від нього жодного разу не вимагали пояснень, а за останнє порушення йому винесли сувору догану і звільнили з роботи, і це стягнення занесено в трудову книжку. Адміністрація заперечувала проти позову на тій підставі, що 20 червня одержала з міліції матеріал про дрібне хуліганство Марченка І. в селищі, де він проживає. За це на загальних зборах бригади йому було оголошено товариське зауваження. 9 жовтня Марченко І. був відсутнім на роботі без поважної причини більше 3 годин.

Проаналізуйте Кодекс законів про працю. Які можуть співвідноситися заходи правового і громадянського стягнення? Як вирішити справу?

 

.

 

 

13. Інженер Котов 9 березня 2003 року прийшов на роботу у нетверезому стані. Був складений відповідний акт де зафіксоване правопорушення, а Котов отримав усне попередження про неприпустимість подібної поведінки у майбутньому. Через місяць між керівником підприємства та Котовим виник міжособистісний конфлікт і наказом від 20 квітня 2003 року Котов був звільнений за появу на робочому місці у нетверезому стані. Котов звернувся із позовом до суду про неправомірні дії директора.

Проаналізуйте Кодекс законів про працю. Яке рішення прийме суд?

 

14. Працівник воєнізованої охорони Іванюк супроводжував вантаж у тому числі нові автомобілі. У дорозі він помітив групу підлітків, які кидали каміння по вагонах. Один з каменів потрапив у скло автомобіля. Щоб припинити хуліганські дії підлітків, Іванюк кинув у них обрізок дошки, який влучив у голову неповнолітнього Петренка. Хлопчик через три дні помер у лікарні. Слідчі органи визнали, що у Петренка внаслідок давнього процесу запалення середнього вуха удар у голову спричинив розходження кісткових швів та запалення мозкових оболонок.

Проаналізуйте Кримінальний кодекс України. Визначте об'єктивну сторону злочину у поведінці Іванюка. Чи є причинний зв'язок між діями Іванюка і смертю Петренка?

 

15. Громадянин Жилін П. прийшов у квартиру громадянина Москаленка О. і почав вимагати від нього повернення боргу. На цьому ґрунті між ними виникла сварка, яка перейшла у бійку, у ході якої Жилін П. наніс боржнику удари руками і ногами по голові та інші частинах тіла. Коли Москаленко О. упав на підлогу і припинив опір, Жилін П. скористався його безпорадним станом, обшукав кишені його одягу і забрав гроші, що там були. Від ушкоджень Москаленко О. помер.

Проаналізуйте Кримінальний кодекс України. Кваліфікуйте скоєне О. Жиліним. Мотив і мета як факультативні ознаки суб'єктивної сторони складу злочину, їх значення?.

 

 

10.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)