АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для того, щоб дати змогу учням висловити свої думки та передати враження від сприймання художніх творів, доцільно використати такі методи 6 страница

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  3. II. Методична робота.
  4. III. Mix-методики.
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  7. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  8. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗРАБОТКЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЮ ТЕСТОВЫХ ЗАДАНИЙ
  9. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  10. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЕ И ИНОФРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
  11. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  12. IX. Карашар — Джунгария 2 страница

 

Маки червоні. Жовтий пісок.

 

Зблиснув на гілці зелений листок.

 

Жук фіолетовий гріє боки.

 

Синя хлюпоче ріка в береги.

 

Жовтогаряча кора у сосни.

 

Очі блакитні в шпака навесні.

 

Будь-який предмет має свій колір. Деякі об’єкти ми впізнаємо тільки завдяки кольору.

 

ІІ. Конкурс «Чарівні фарби»

 

Завдання 1. «Відгадай, що в торбинці»

 

На планшеті малюнок – три однакові кола. У трикотажній торбинці – три круглі предмети (яблуко, апельсин, помідор). Визначити на дотик, що це за предмети і що намальовано на аркуші паперу.

 

(Орієнтовані відповіді: яблуко, м’ячик, апельсин, маленька динька, помідор, грейпфрут.)

 

Учитель демонструє предмети, виймаючи їх із торбинки, і відкриває на малюнку верхні кружальця, під якими намальовані кольором ці ж предмети.

 

Висновок: три однакові за формою і розміром об’єкти можна, завдяки кольору, «перетворити» на оранжевий апельсин червоний помідор чи зелене яблуко.

 

- Через колір ми пізнаємо природу, що нас оточує. Завдяки йому ми знаємо, чи доспіли ягоди, або що вже настала осінь, тому що зелене листя дерев пожовкло і почервоніло. У різний час доби залежно від кольору сонця змінюються відтінки неба, землі, води, дерев. Ранок – у блакитному серпанку, в світлих і ніжних тонах; день наповнюється різноманітністю соковитих, яскравих фарб; захід сонця забарвлює природу в пурпурові, малинові, оранжеві фарби; ніч приносить темні, сині, фіолетові, сірі, чорні кольори.

 

(Демонструються репродукції картин: В. Непийпиво «Ранкові хліба», О. Бородай «спалене листя», В. Чаус «вулиця Бродстейрса», П. Волик «Літня ніч».)

 

- Що ж таке колір? Яка його природа? Чому одні предмети сині, інші – червоні, а треті – зелені? Щоб відповісти на це запитання, відгадайте загадку:

 

Що у світі най світліше,

 

Наймиліше, найтепліше?

 

Все від нього навкруги

 

Набирається снаги.

 

Тільки ранок на стає,

 

Виглянь у віконце!

 

Всім воно життя дає,

 

Променисте… (Сонце.)

 

Виявляється, всьому причиною є сонце, його промені, які освітлюють усе на своєму шляху. У темряві ми не бачимо ніяких кольорів. Наше око розрізняє тільки силуети предметів.

 

Які ж кольори нас оточують усі кольори діляться на дві групи: ахроматичні – чорний, білий усі сірі; та хроматичні – всі кольорові

 

Англійський фізик Ньютон зробив відкриття: сонячні промені, переломлюючись у краплях дощу, перетворюються на веселку. Учений розклав білий колір на сім кольорів спектра.

 

Завдання 2. «Намалюй веселку»

 

По одному учаснику від команди малюють веселку на окремих аркушах паперу. Мета завдання – перевірити знання учнів.

 

- Як підтвердження правильності результатів, розглянемо кольори, які ви використали:

 

Це – червоний, жар неначе.

 

Це – оранжевий, гарячий.

 

Жовтий – як пшениця в полі.

 

Мов трава – зелений колір.

 

Голубий – як у краплині.

 

А наступний колір – синій.

 

Синій колір – ніби річка,

 

Фіолетовий – як нічка.

 

А чи знаєте ви, що будь-який колір можна отримати при змішуванні всього трьох кольорів: червоного. синього, жовтого? Ці три кольори називаються основними. А ті, що утворюються при змішуванні основних кольорів, - похідними.

 

Усі кольори діляться на теплі й холодні. До теплих належить: червоні, жовті, оранжеві, зелені. Ці кольори нагадують нам сонце, вогонь, те, що в природі справді дає тепло. До холодних належить: синій, блакитний, фіолетовий, зелений (смарагдовий), синьо - зелений. Ці кольори нагадують лід, сніг воду.

 

Кожний колір може дати декілька відтінків при освітленні, затемнені чи змішувані фарб між собою.

 

Завдання 3. «Відремонтуй павучку будиночок»

 

Домалювати вічка павутини, яких не вистачає, застосовуючи спосіб змішування фарб для отримання відтінку потрібного кольору.

 

- коли художник створює свою картину, він використовує відповідну кольорову гаму, тобто поєднання кольорів – теплих, холодних чи тих та інших разом.

 

Ми кажемо: «Картину написано в теплій кольоровій гамі, чи в холодній чи в змішаній».

 

(Демонструються репродукції картин у різноманітній кольоровій гамі: П. Сезан «У лісі», Ю. Терентьєв «Місто сонця…», М. Андрущенко «На подвір’ї».»

 

- Багато кольоровість живої природи по-своєму радує нас у всі пори року. Кожній порі року відповідає певна палітра фарб, що поєднується одна з одною.

 

Хто вона, ота красуня в золотім намисті,

 

Що без пензля і без барв скрізь малює листя…(Осінь.)

 

Згадайте картини про природу, відтворені українськими поетами в чудових віршах. Подумайте, які фарби ви будете використовувати, створюючи ілюстрації до поетичних рядків, наприклад, таких:

 

Красива осінь вишиває клени

 

Червоним, жовтим, срібним, золотим.

 

А листя просить: - Виший нас зеленим!

 

Ми ще побудем, ще не облетим.

 

А листя просить: - Дай нам тої втіхи!

 

Сади прекрасні, роси – як вино.

 

Ворони п’ють надкльовані горіхи.

 

А що їм, чорним? Чорним все одно.

 

Завдання 4. «Склади палітру пір року»

 

Представники кожної команди почергово пропонують свої вірші про одну із пір року. Суперники повинні підібрати різнокольорові кружальця і заповнити ромб відповідно їх пори року.

 

Весна – ніжно-зелені, блакитні, жовті.

 

Літо – всі яскраві, мальовничі кольори й відтінки.

 

Осінь – соковиті жовто-червоно-оранжеві (теплі).

 

Зима – блакитні, білі, сині, фіолетові (холодні).

 

- теплу і холодну кольорову гаму художники використовують не тільки при зображенні картин про природу (пейзажах), а й інших жанрах живопису. Наприклад, створюючи натюрморт і використовуючи при цьому відповідну кольорову гаму, художник формую, кольором передає красу звичайнісіньких речей.

 

(Демонструється два натюрморти в теплій і холодній гамі: Г. Шкабєріна «Хризантеми», Г. Шкабєріна «Натюрморт».)

 

Завдання 5. «Склади натюрморт»

 

Із запропонованих предметів побуту і різнокольорових драпіровок обрати та скласти натюрморт у теплій кольоровій гамі. (перший учасник) і холодній (другий мучасник).

 

- колір може не тільки радувати, а й викликати тривогу, почуття печалі чи смутку. Іншими словами, колір впливає на ніші емоції. Одні кольори заспокоюють нервову систему, інші, навпаки, подразнюють. Заспокійливо діють зелений, блакитний, синій, а збуджують – пурпуровий, червоний, оранжевий, жовтий кольори. Людина, що потребує фізичного відпочинку, емоційного спокою, інстинктивно вибирає темні тони. Якщо ж організм потребує віддачі енергії, людина обирає яскраві, світлі тони.

 

- А тепер дайте відповіді на запитання:

 

- Які бувають свята? Як вбираються на них люди?

 

- Як одягнені наречена і наречений на весіллі?

 

(Відповіді учнів.)

 

- Отже, традиційно білий колір вважають символом чистоти й невинності, чорний – колір горя, смутку, печалі, смерті. Для українських народних вишивок найбільше характерне поєднання червоного і чорного кольорів, як співається в пісні: «Червоне – то любов, а чорне – то журба».

 

Є різні кольори на цьому світі,

 

Є колір жаху, колір заздрості, нудьги.

 

Є ніжні кольори, як світлий вітер,

 

Є колір волі й висоти.

 

Є колір і кохання, і турботи,

 

І сонця, і повітря, і землі,

 

У всього колір свій…

 

У багатьох людей кольори асоціюються з різними речами: з містами, буквами, звуками тощо. А яким кольором чи поєднанням кольорів ви уявляєте зло, добро, радість, ненависть, ласку, печаль? Яким кольором можна уявити звуки музики?

 

(Відповіді учнів.)

 

Завдання 6, «Колір і почуття»

 

Виконують по одному учаснику з команди. Використовуючи по одному слову із кожного стовпчика таблиці, на великих аркушах, без олівця, за допомогою фарб та великого пензля, потрібно намалювати картину, яка виникне в уяві. Особливу увагу звернути на кольорове вирішення замислу. Колір повинен передавати почуття.

 

Поки двоє учнів працюють над картиною, інші беруть участь у наступному конкурсі.

 

ІІІ. Підсумок уроку.

 

- Я друзі побачила, що ви всі добре знаєте теоретичний матеріал і добре малюєте. Ви всі молодці!

 

(Учитель підбиває підсумки конкурсу, визначає команду яка перемогла і нагороджує її призами.)

 

Додаток 2

 

Тема: Як птахи врятували ліс.

 

Мета: розширювати й поглиблювати знання дітей про птахів; вчити розрізняти птахів за своїм зовнішнім виглядом; пояснити ланцюжок живлення в природі: листя – шкідливі комахи – птахи; розкрити з дітьми таємницю природи: птахи – це тварини, що народжуються двічі; уточнити уявлення про користь птахів.

 

Навчити розмальовувати птахів за зразком (техніка роботи зубною щіткою);вчити розфарбовувати яєчка та робити плямки на них тичкою; розвивати відчуття колірної гармонії: уміння «входити» в образ, передавати характерні риси живих істот: розвивати мовлення та акторські здібності.

 

Пояснити дітям правила поведінки в лісі: виховувати любов і дбайливе ставлення до пернатих друзів, викликати бажання їх оберігати.

 

Тип уроку: інтегрований (образотворче мистецтво та природознавство.)

 

Місце проведення: класна кімната.

 

Обладнання: діаграма «Ліс»; гнізда, птахи, пташенята, яєчка; силуети птахів, запис музики «Пісні лісу»: гуашеві фарби, пензлики, зубні щітки, тички, клей.

 

Хід уроку.

 

І. Організація класу.

 

Ми всі веселі і кмітливі,

 

Серйозні і непоступливі,

 

Допитливі, цікаві, чемні.

 

В розмові з старшими приємні.

 

Ми всі любимо природу:

 

Турбуємось про чисту воду,

 

Дерева, квіти доглядаємо,

 

Вдома старшим помагаємо,

 

Тваринок ми маленьких любимо, гілочок ми не зламаємо, взимку про пташок ми дбаємо.

 

Жарти любимо і сміх.

 

Тут ви бачите нас всіх

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

 

Сьогодні у нас незвичайний урок.

 

Сьогодні ми зробимо ще один крок

 

В країну Весну, в країну чудову.

 

Що нас чекає – нам ще невідомо.

 

Рукою легенько я лиш махну

 

І в казку чудову вас всіх поведу.

 

Казка про ліс

 

Одного ранку я вирішила намалювати ліс я намалювала берізки і ялинки, дуби і сосни, кущики, травичку і квіти. А в куточку намалювала лісовичка. Подув вітерець – і все ожило. Глянула я на свій ліс і мені здалося, що тут чогось не вистачає. І раптом я почула хриплуватий голос лісовичка: «У твоєму лісі немає комах». І справді. Я намалювала комах і ліс ще більш ожив. Та раптом він став чорнити, кудись зникли листочки. Хто міг це зробити? (Гусінь, шкідливі комахи.)

 

Я не хотіла, щоб мій ліс загинув, але не знала, що мені робити?

 

Тоді я знову почула хриплуватий голос: «Візьми ось це!» - сказав лісовичок.

 

Я простягла руку, і в мене в руці з’вилось маленьке зеленувате з плямками… Що ж це таке? (Яєчко.)

 

- А хто в лісі міг знести яєчко. Можливо курочка? (Ні, пташечка.)

 

- А яке яєчко може врятувати мій ліс? (Із яєчка вилупиться пташеня, а із пташеняти виросте пташка.)

 

- Так, на весні в лісі відбувається дивина. Усі пташки відкладають у гніздечка яєчка і висиджують пташенят. Пташенята народжуються слабенькими, зовсім безпорадними, і єдине, що можуть робити – це дуже багато їсти, від чого швидко ростуть. (Учитель показує гніздечко, яєчко, пташенятко, пташку.)

 

- Як же ми можемо врятувати ліс? Можливо, це дереву допоможе?

 

На листочках напис був.

 

Летів щиглик і крилом махнув,

 

Всі слова порозсипав,

 

Щоб ти хутенько їх зібрав.

 

Якщо правильно розставиш,

 

То прислів’я прочитаєш.

 

(Де багато пташок, там нема комашок.)

 

- Як ви розумієте це прислів’я? (Пташки їдять шкідливих комах, приносячи цим велику користь.)

 

- Так, щоб врятувати ліс, треба поселити в ньому пташок. Може, допоможете мені?

 

ІІІ. Оголошення теми й мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.

 

- Отже, у нас дуже відповідальне завдання: врятувати ліс. Працюватимете ви в групах. Кожна група оформлятиме своє гніздечко. Прошу підійти до цього деревця й вибрати пташку.

 

(Діти називають пташок. Учитель вручає кожній групі чарівний кошик від лісочка.)

 

IV. Пояснення вчителем поставлених завдань.

 

- У чарівному кошику ви знайдете пташок, та не простих, а з тіста солоного виліплених. Пензлик лиш слід вмочити в гуаш, і оживе твоя пташечка враз. А ще цікавіше розмальовувати пташку зубною щіткою.

 

Техніка роботи зубною щіткою:

 

- Вмочити щітку у воду, набрати фарбу й легкими рухами нанести на пташку;

 

- Малювати можна кінчиком щітки і усією її площиною;

 

- Рука може рухатися по колу і по спіралі, знизу догори й навпаки.

 

Малювати пташку слід за зразком і починати розмальовувати із світлих тонів! Око краще зробити тичкою.

 

- Ось ці маленькі клубочки – пташенят. Щоб вони ожили, слід наклеїти їм на голівки, дзьобики й очі, та тулуб – крильця, хвостики і лапки. Перед вами інструкційні картки, які допоможуть працювати. Клею слід набирати на пензлик небагато і деякий час потримати деталі на повітрі для міцного скріплення.

 

Яєчками зліпили на передодні з глини. Порахуйте їх! Вам слід нанести потрібний фон, а потім за допомогою тички зробити відповідні ямки. Перед вами також інструкційні картки. У кого виникнуть запитання, я відповім.

 

V. Фізкультхвилинка.

 

А щоб гарно все робити.

 

Треба трішки відпочити.

 

Трава – низенька-низенька.

 

Дерева – високі-високі.

 

Вітер дерева колише, гойдає.

 

То вправо то в ліво хитає.

 

То вперед, то назад.

 

То вниз пригинає.

 

Птахи у лісі літають,

 

Птахи комах поїдають.

 

Пір’ячко чистять, крильцями виправляють

 

Пісеньку гарну на весь ліс співають.

 

А діти тихенько за парти сідають

 

І до роботи приступають.

 

VI. Самостійна робота.

 

Музичний супровід – «Пісня лісу».

 

Індивідуальна допомога дітям.

 

Бесіда з кожною групою дітей.

 

- Чому вибрали саме цю пташку? Що про неї знаєте?

 

- Хто подарував пташці таку сукню? Які в неї яєчка?

 

- Який голос?

 

- Де будує своє гніздо?

 

(Доповнення знань дітей цікавими пізнавальним матеріалом.)

 

Перша група – щиглик

 

Друга група – вивільга.

 

Третя група – синиця.

 

Четверта група – повзик.

 

П’ята група – соловей.

 

Проблемна ситуація.

 

- У гніздо соловейка підкинули яєчка. Хто це міг зробити? (Зозуля.) Чому? (Бо свого гнізда не має.)

 

Послухайте, як гарно співають птахи! Піснею вони супроводжують влаштування гнізд, висиджування пташенят.

 

Птахи – невід’ємна частина природи. Тому ніколи не забувайте, що в лісі не можна галасувати, голосно вмикати музику. Так можна злякати пташку, вона злетить з гнізда, яєчка, які вона висиджувала, захолонуть, і з них ніколи не виведуться пташенята. Краще послухайте, як шумить ліс. Якщо знайшли гніздечко, не зачіпайте його, бо пташка помітить і покине його. Краще спостерігайте і побачите багато цікавого.

 

Не чіпайте, та й іншим не дозволяйте брати яєчка.

 

Ситуативні завдання.

 

Діти побачили в лісі маленьке пташенятко. Дівчинка сказала: «Заберімо його з собою і виростимо». А хлопчик: «Ні, нехай залишається!»

 

Допоможіть дітям роз’яснити цю суперечку. (На основі оповідання К. Мару каса «Чому плакала пташка?».)

 

VII. Виставка робіт учнів.

 

(Учні кожної групи збирають своє гніздечко і по черзі несуть до «Лісу». Прикріпляють гніздечко, пташку.)

 

- Як ви гадаєте, чи загине тепер наш ліс? Яким він став? Помилуйтеся. Чи подобається вам такий ліс?

 

У природі пташки не будують свої гніздечка так близько одна від одної. У кожної є своя територія. Але не забувайте, що створювали ми сьогодні лісову науку, і допоміг нам у цьому наш лісовичок. А ось ще одне чародійство лісовичка – наші птахи заговорили дитячими голосочками.

 

Діти.

 

1. Скільки тут пташок літає,

 

Дзвінкий спів кругом лунає,

 

Всюди сонце пригріває

 

І літає комашня

 

2. Жовтогруда я синичка,

 

Не хвилюйся задарма.

 

За добу комах з’їдаю,

 

Скільки важу я сама.

 

3. Кожний кущик, кожну гілку

 

Облітаю залюбки.

 

Щоб не шкодили не скільки

 

Їм зажерливі жуки!

 

4. Сили в крилах не жаліє

 

Кожна пташка – ні-ні-ні!

 

Всюди гусінь поїдає

 

На зеленому гіллі.

 

5. Пробудивсь на зорі –

 

Застрибав по корі.

 

Де сховався жучок

 

Короїд-черв’ячок?

 

6. Лиш прицілився – стук-стук!

 

І вже в дзьобі жук,

 

Деревце не одне звеселяє гучне

 

Стук-стук-стук! Стук-стук-стук!

 

То личинка, то жук!

 

7. Всю весну і ціле літо

 

Бережемо ми наш гай

 

І веселими піснями

 

Звеселяєм рідний край!

 

8. Бережемо ліс ми, бережемо води,

 

Як матусю рідну, бережем природу,

 

Бережемо кожну квіточку й травинку,

 

Бо ми всі природи рідної частинки.

 

9. Природа рідна – наша втіха,

 

Тож, хай вона не знає лиха,

 

Ми всі господарі природи,

 

Тож, бережімо її вроду!!!

 

10. Квіточку кожну, кожну травинку

 

Пташку маленьку плекай, бережи!

 

Іншим всім людям, всім своїм друзям

 

Теж покажи!

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.057 сек.)