АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія людського капіталу

Читайте также:
  1. Вивіз капіталу в умовах сучасного імперіалізму
  2. Види торгового капіталу
  3. Вклади до статутного капіталу
  4. Еволюція торгового капіталу
  5. Економічна теорія добробуту. Функція корисності Бетмана і Неша.
  6. Економічна теорія у США
  7. Економічні нормативи капіталу банку
  8. Ж) Квантова теорія поля
  9. ЗАВДАННЯ І ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ПО ДИСЦИПЛІНІ «ТЕОРІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ»
  10. Загальна теорія політичних партій
  11. Загальна формула капіталу
  12. Залишки активів, зобов’язань і власного капіталу умовного підприємства станом на 01.01.200_р.

За останні десятиріччя в США, Японії та Західній Європі управління персоналом значно змінилось. Створюється новий погляд на робочу силу, як на один з ключових ресурсів економіки, що визначає реальне підви­щення ролі людського фактора у виробництві, посилення залежності ви­робництва від якості, мотивації і характеру використання робочої сили. В економіці США це виражається, з одного боку, в підвищенні вимог до ро­бочої сили, з другого — в збільшенні затрат на розвиток людських ресурсів як з боку держави, так і приватних фірм. За деякими оцінками, частка інве­стицій у людські ресурси в США складає більше 15 % ВВП, що перевищує «чисті» валові інвестиції приватного капіталу в обладнання, заводи і складські приміщення.

Ще в XVIІ столітті родоначальник англійської класичної політекономії В. Петті вперше зробив спробу визначити грошову вартість виробничих якостей особистості. За його методом «цінність основної маси людей, як і землі, дорівнює річному доходу, який вони приносять». Цінність всього населення Англії того часу він оцінював приблизно в 520 млн фунтів стерлінгів, а вартість кожного жителя — в середньому 80 фунтів стерлінгів. Він відмічав, шо багатство суспільства залежить від характеру знань людей і їх здібностей до праці. Так, доросле населення Петті оцінював вдвічі до­рожче, ніж дітей, а один моряк, у вартості, дорівнював трьом селянам.

Зростання ролі людських ресурсів у виробництві підтверджено резуль­татами економічних досліджень провідних американських вчених. Почи­наючи з 1929 року, головним джерелом зростання продуктивності праці і національного доходу США в тріаді «праця — земля — капітал» є праця, що об'єднує освітні, кваліфікаційні, демографічні, культурні характеристики робочої сили.

Важливість людських ресурсів у формі знань, навичок, умінь для по­ліпшення економічної ситуації та добробуту нації в цілому — така ж стара тема, як і її формування як людського капіталу. Знання та вміння людини залучили свого часу до капіталу такі відомі економісти, як А. Сміт та І. Фішер.

Поняття людський капітал увійшло в науку на початку 60-х років XX століття в західній економічній літературі. Виникнення і розвиток теорії людського капіталу пов'язано з іменами відомих американських учених-економістів Т. Шульца, Г. Беккера, Л. Туроу та інших.

Людський капітал являє собою найцінніший ресурс, набагато важли­віший ніж природні ресурси або накопичене багатство. Саме людський ка­пітал є наріжним каменем економічного зростання й ефективності.

Людський капітал — це економічна категорія, яка характеризує су­купність сформованих і розвинутих в результаті інвестицій продуктивних здібностей, особистих рис і мотивацій індивідів, що перебувають у їхній власності, використовуються в економічній діяльності, сприяють зростан­ню продуктивності праці і завдяки цьому впливають на зростання доходів (заробітків) свого власника та національного доходу.

Отже, людський капітал — це не просто сукупність зазначених харак­теристик, а саме сформований або розвинутий в результаті інвестицій, а також нагромаджений певний запас продуктивних здібностей (здоров'я, знань, навичок, мотивів), які належать людині і невід'ємні від неї, і вона доцільно їх використовує.

На рівні підприємства людський капітал являє собою сукупну квалі­фікацію, фізичні та професійні здібності всіх працівників.

В XXI столітті у час появи досі не відомих технологій, скорочення жит-:вих циклів товарів, специфіка людського капіталу виявляється у зрос-нні вимог до його якості в цілому, безперервності та прискоренні набут-

тя працівниками нових навиків, знань та вмінь. Тому, якщо розглянути Іціально-історичний розвиток діяльності у сфері освіти в індустріальне Ізвинутих країнах, то можна констатувати факт їх входження у фазу уму» в напрямках підвищення кваліфікації. Для забезпечення конкурен-спроможності підприємства необхідні інвестиції у людський капітал, і прерогатива не тільки великих, але й реальність і потреба малих та се-дніх підприємств, бо саме вони відповідатимуть, на думку більшості за­їм их економістів, за вирішення провідних позицій економічними гіган-ми планети.

Отже, теорія людського капіталу зводиться до того, що в центрі кон-пції інвестиційної політики є людина, яка розглядається як найбільша цінність для підприємства. Тому система управління підприємством рганізацією) повинна бути спрямована на розвиток різноманітних здібностей працівників з метою максимального їх використання в процесі боти, а працівник сприяв би розвитку організації, де працює. Інвестиції світу вигідні як працівнику, так і роботодавцеві, причому другому більше, к першому. Рентабельність інвестиції в людські ресурси є завжди оптимальною. В результаті підвищення професійного рівня працівників вони фжують вищу заробітну плату, але ефективність віддачі від їхньої діяльності набагато більша.

Теорія людського капіталу ґрунтується на визнанні економічної до-Іьності капіталовкладень, зв'язаних з набором персоналу, підтримкою го в працездатному стані, безперервним навчанням, виявленням здібно-:й, потенційних можливостей, що закладені в особистості працівника, з;тупним розвитком тих здібностей, які є важливими в професійній діяль-:ті. Характерними особливостями концепції людського капіталу є:

- застосування економічних критеріїв для оцінки ролі людського фак-Іа у виробництві;

—внутріорганізаційне управління;

—перебудова всієї кадрової політики.

Теорія людського капіталу, яка ефективно застосовується на практиці раїнах з розвинутою ринковою економікою, безперечно доводить, що естиції в освіту, професійну підготовку й мобільність працівників відчут-підвищують вартість і ціну його робочої сили і приносять суттєвий при-ок, а також забезпечують конкурентоспроможність працівників на ринку праці.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)