АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота 5

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

 

ВПЛИВ ВИДУ І КІЛЬКОСТІ КИСЛИХ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБАВОК У ЦЕМЕНТІ НА ЙОГО ВОДОПОТРЕБу

 

Мета роботи - експериментально ознайомити студентів із впливом виду і кількості кислих мінеральних добавок у цементі на його водопотребу.

Основні положення. Активні мінеральні добавки характеризуються високорозвиненою поверхнею, що викликає підвищення водопотреби при одержанні цементного тіста нормальної густоти. Особливо велика водопотреба у цементів з мінеральними добавками осадового походження (діатомітом, трепелом, опокою). Підвищена водопотреба пуцоланового цементу є його недоліком. Для одержання на цьому цементі розчинної чи бетонної суміші заданої рухливості необхідно вводити воду у збільшеній кількості, що значно знижує міцність, або при збереженні водоцементного відношення збільшувати витрату цементу і води, що економічно невигідно, а іноді може привести і до погіршення якості бетону (підвищена усадка, тепловиділення й ін.).

У той же час цементи з такими добавками, як трепел, діатоміт, опока, вигідно відрізняються від звичайних портландцементів підвищеною водоутримуючою здатністю. Бетони і розчини на таких цементах при приготуванні і транспортуванні менше розшаровуються, легше обробляються і дають невелику усадку при тужавінні.

Прилади і матеріали: кульовий млин, чаша для затворювання з лопаткою, прилад Віка, конічний пластометр, технічні ваги з наважками масою до 1 кг.

Хід роботи.

Для виконання роботи беруть портландцемент, що відповідає вимогам ДСТУ Б В.2.7-46-96 (продукт спільного помелу клінкера і гіпсу), а також активні мінеральні добавки осадового походження (трепел, діатоміт й ін.) і штучні (доменний гранульований шлак, цемянка й ін.).

До початку роботи добавки подрібнюють у кульовому млині і готують дві серії в'яжучих на основі природних і штучних гідравлічних добавок. Добавки кожного виду вводять у кількості 10, 20, 30 і 40% від маси цементу. Ретельне змішування добавки і цементу роблять або в кульовому млині, або вручну. Від кожної серії беруть чотири наважки масою по 400 г кожна і за допомогою приладу Віка визначають водопотребу для одержання тіста нормальної густоти. В якості контрольної приймається водопотреба цементу без добавки.

Пластична міцність для кожного складу визначається за допомогою конічного пластометра за методикою, викладеною у лабораторній роботі 1.

Отримані дані заносять у табл. 5.1.

Таблиця 5.1

Склад в’яжучої речовини Нормальна густота Плас- тична Склад в’яжучої речовини Нормальна густота Плас- тична
цемент, % Природна добавка, % (водо- потреба), % міцність, Па (водо- потреба), % штучна добавка, % (водо- потреба), % міцність, Па
  -       -    
               
               
               
               

 

Результати для обох серій дослідів зображують також графічно у координатах "водопотреба - вміст активної мінеральної добавки" і "пластична міцність - вміст добавки".

Отримані результати дозволяють зробити висновки про вплив виду і кількості добавок на реологічні характеристики цементу.

Висновки по роботі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)