АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота 10

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

 

ВПЛИВ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБАВОК

НА ВОдОСТіЙКіСТЬ ЦЕМЕНТНОГО КАМЕНя

 

Мета роботи - закріпити теоретичні знання про зміну водостійкості цементного каменя у залежності від кількості мінеральних добавок осадового походження, що вводяться.

Основні положення. Під повітростійкістю розуміють здатність в'яжучої речовини зберігати початково придбану міцність при циклічному зволоженні та висушуванні. Якщо цикли зволоження і висушування багаторазово повторюються, то поступово накопичуються залишкові деформації, структура розхитується, збільшуються об’єм і пористість системи, а механічна міцність і довговічність знижуються.

Прилади і матеріали: струшуючий столик, чаша з лопаткою для затворювання, форми зразків-балочок 4х4х16 см, пропарочна камера, сушильна шафа, машина МИИ-100, мірний циліндр місткістю 500 мл, гідравлічний прес, ванна для збереження зразків, індикатор годинникового типу зі штативом, торгові ваги.

Хід роботи.

Для досліду беруть звичайний портландцемент і активну добавку осадового походження (трепел, діатоміт, опоку). Робочу суміш готують з цементу з добавкою. Вміст добавки приймають рівним 10, 20 і 30% від маси цементу. У контрольному замісі добавка відсутня. З отриманих складів в'яжучих і стандартного кварцового піску готують розчини складу 1:3 нормальної консистенції. З кожного складу формують по дев'ять зразків-балочок розміром 4х4х16 см.

Через 2...4 год після виготовлення зразки у формах пропарюють при температурі 85...90ºС за режимом: підйом температури - 2 год, ізотермічне прогрівання - 6 год, охолодження 2 год. Після цього зразки витягають з камери, накривають вологою тканиною і зберігають у лабораторії.

Через 24 год зразки звільняють від форм. У торцеві грані шести зразків, строго по центру, на цементі зашпаровують репери - кульки діаметром 5 мм із припаяними до них дротяними вусиками. Потім зразки поміщають у сушильну шафу і протягом чотирьох годин висушують при температурі 105..110ºС. Після природного охолодження (1...1,5 год) на повітрі за допомогою індикаторів годинникового типу, встановлених на штативі, вимірюють довжину зразків l0С, після чого їх занурюють у ванну з водою на 6 год. Температура води повинна бути 20±3ºС. Після закінчення зазначеного часу зразки витягають з води, витирають сухою тканиною і вимірюють їхню довжину, потім знову зволожують і висушують. Висушені зразки зважують. Надалі вимір довжини зразків і їхнє зважування повторюють через кожні 10 циклів.

Три зразки з дев'яти, що залишилися після пропарювання, висушують до постійної маси і випробовують на згин і стиск.

Зволоження і висушування зразків не припиняють, якщо на них за 100 циклів не з'являться видимі тріщини. Через 50 циклів з дослідів знімають по три зразка, висушують їх до постійної маси і випробовують на міцність.

Водостійкість визначається за величиною усадки і набрякання при перемінному зволоженні і висушуванні, а також за характером розвитку незворотних деформацій зразків.

Водостійкими вважають в'яжучі, міцність яких при стиску і згині після 100 циклів зволоження і висушування не знижується більш ніж на 25%, а їхні незворотні деформації не будуть мати тенденцію до різкого збільшення.

Результати досліджень зображують графічно, зв'язуючи зміну міцності при згині і стиску у залежності від числа циклів зволоження і висушування для різних складів, а також вплив зволоження і висушування на втрату у масі й усадку і набрякання зразків у залежності від їхніх складів.

Висновки по роботі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)