АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. Готуючись до першого питання, студенти повинні знати що, принципи (від латинського "prіncіpіum" - начало

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Гігієнічні рекомендації
  3. Визначить стратегії психотерапевтичної роботи з клієнтом і рекомендації для нього: молодий чоловік віком 26 років страждає на ігроманію.
  4. Висновки і рекомендації
  5. ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА НАСЛІДКАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ
  6. Висновки, рекомендації
  7. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції
  8. Дайте гігієнічну оцінку адекватності і збалансованості харчування та обгрунтуйте гігієнічні рекомендації щодо корекції харчового раціону.
  9. Дайте гігієнічну оцінку умовам праці, поставте діагноз та обгрунтуйте лікувально-профілактичні рекомендації.
  10. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  11. Деякі рекомендації щодо правил поведінки під час зсувів, снігових лавинах, селях
  12. Додаток. Програма дисципліни і методичні

Готуючись до першого питання, студенти повинні знати що, принципи (від латинського "prіncіpіum" - начало, основа) – це насамперед основні вихідні, керівні начала, ідеї про найбільш істотні властивості та закономірності кримінального процесу. Вміщуючи в собі уявлення про начала, передумови процесу, ці правові ідеї мають основоположне значення. Будучи втіленими у форму правових норм, вони являють собою найбільш загальні, центральні положення, на яких повинна будуватися і діяти процесуальна система.

Значення принципів полягає в тому, що вони:

1) становлять основу для окремих норм та інститутів кримінально-процесуального права, направляючи дії законодавця у належному напрямку;

2) є вихідними положеннями для тлумачення окремих кримінально-процесуальних норм;

3) являють собою суттєві гарантії правосуддя, забезпечення прав і свобод людини;

4) є засобом вирішення питань щодо усунення прогалин у праві, застосування кримінально-процесуального закону за аналогією;

5) виступають обґрунтуванням для вирішення багатьох суперечностей, що виникають під час провадження у кримінальній справі.

Вивченню принципів кримінального процесу допомагає їх класифікація.

Найбільш поширеною у науці кримінального процесу є класифікація принципів залежно від поширеності на галузі права, згідно до якої вони поділяються на:

1) загальноправові – ті, що діють без винятку у всіх галузях права (наприклад: законності, право людини на свободу і особисту недоторканність);

2) міжгалузеві – діють у кількох галузях права (наприклад: змагальності, диспозитивності);

3) галузеві (або суто кримінально-процесуальні) – діють лише у кримінальному судочинстві (наприклад: презумпції невинуватості, забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист).

 

Під час підготовки до другого запитання слід звернути увагу на те, що до загальноправових принципів відносяться:

- принцип законності (стаття 58 та п. 1 ч. 3 ст. 129 Конституції України, статті 2, 5, 15 КПК);

- принцип державної мови судочинства (стаття 10 Конституції України; ст. 19 КПК; статті 3 і 18 Закону України від 28 жовтня 1989 р. „Про мови в Українській РСР”; ст. 10 Закону України від 7 лютого 2002 р. „Про судоустрій України”);

- принцип забезпечення права людини на свободу та особисту не­доторканність (стаття 29 Конституції України, ст. 14 КПК,ч. 1 ст. 9 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права);

- принцип забезпечення недоторканності житла (стаття 30 Конституції України, ст. 14-1 КПК);

- принцип забезпечення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, банківських вкладів і рахунків (стаття 31 Конституції України; ст. 14-1 КПК; ст. 6 Закону України від 4 жовтня 2001 р. "Про поштовий зв'язок"; ст. 9 Закону України від 18 листопада 2003 р. "Про телекомунікації").

- принцип поваги до честі та гідності особи, невтручання в її особисте та сімейне життя (статті 3 і 28 Конституції України, ст. 3 Конвенції про захист прав і основних свобод людини);

Готуючись до третього навчального питання, студенти повинні усвідомити, що до міжгалузевих принципів відносяться:

- принцип змагальності (стаття 7 Загальної декларації прав людини, ст. 14 Міжнародно­го пакту про громадянські і політичні права, ст. 24 і п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст. 16-1 КПК);

- принцип диспозитивності (Пункт 4 ч. 3 ст. 129, ч. 1 ст. 63 Конституції України, ст. 16-1 КПК);

Протягом підготовки до четвертого запитання необхідно розібрати суть таких галузевих (суто кримінально-процесуальних) принципів:

- принцип публічності (ст. 4 КПК);

- принцип презумпції невинуватості (Частина 1 ст. 62 Конституції України; ч.2 ст. 15 КПК);

- принцип забезпечення підозрюваному, обвинуваченому під­судному права на захист (частини 1 та 2 ст. 59, ч. 2 ст. 63, п. 6 ч. 3 ст. 129 Конституції України; ст. 21 КПК; ст. 5 Закону України "Про міліцію"; статті 9, 12, 21 Закону України "Про попереднє ув'язнення").

Питання для самоконтролю

1. Що таке принципи кримінального процесу?

2. Яку роль відіграють принципи у кримінальному судочинстві?

3. Які класифікації принципів існують в теорії кримінального процесу?

4. Яку особливість має принцип законності щодо кримінально-процесуальної діяльності?

5. Які виключення має принцип державної мови судочинства?

6. У яких національних та міжнародних нормативно-правових актах закріплений принцип забезпечення права на свободу та особисту недоторканість?

7. Які положення розкривають зміст принципу поваги честі і гідності особи, невтручання в її особисте і сімейне життя?

8. Чи побудований кримінальний процес України на підставі принципу змагальності?

9. У яких випадках принцип диспозитивності має свій прояв?

10. Чим відрізняється принцип публічності від принципу гласності?

11. Які обов’язки покладені на співробітників міліції із дотримання принципу забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист?

12. Коли принцип презумпції невинуватості втрачає свою дію?

Задачі і завдання:

1. Розподіліть усі відомі Вам принципи кримінального процесу за запропонованою схемою:

ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ
Загальноправові Міжгалузеві Галузеві
     

 

2. Охарактеризуйте п’ять (на вибір) принципів кримінального процесу за запропонованою схемою:

назва принципу визначення принципу нормативне джерело закріплення положення, що розкривають його зміст винятки з принципу
         
         

 

3. Проаналізуйте принципи кримінального процесу, які закріплені в проектах нового Кримінально-процесуального кодексу України. Які принципи Ви б доповнили до них, виключили або змінили?

 

4. Розподіліть запропоновані положення, які розкривають зміст принципу змагальності та принципу диспозитивності, по відповідних рядках таблиці:

Принцип змагальності Принцип диспозитивності
   

Положення:

1. Потерпілий у справах приватного обвинувачення може примиритися з підсудним до моменту видалення суду у нарадчу кімнату для постановлення вироку, що є безумовною підставою закриття справи.

2. Відповідно до ст. 8 КПК та ст. 46 КК України потерпілий та обвинувачений вправі примиритися й у справах публічного обвинувачення (якщо злочин невеликої тяжкості вчинено особою уперше), що тягне за собою закриття судом справи.

3. Потерпілий у справах приватного обвинувачення (ст. 125, ч. 1 ст. 126, ст. 356 КК України) може подавати скаргу про притягнення певних осіб до кримінальної відповідальності (тільки у цьому випадку суд вправі порушити кримінальну справу), а може відмовитися від цього (тоді кримінальна справа порушена бути не може).

4. Суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість, створює необхідні умови для виконання сторонами їх процесуальних обов'язків і здійснення наданих їм прав.

5. Учасники, які виконують функцію кримінального переслідування (обвинувачення) та захисту, виступають у процесі як дві протилежні сторони. За відсутності однієї із сторін змагальність неможлива.

6. Функція правосуддя (вирішення справи) покладається виключно на суд.

7. Суд не може вийти за межі пред’явленого обвинувачення (осудити особу за більш тяжкий злочин, ніж інкримінований їй у обвинувальному акті).

8. Потерпілий вправі підтримувати обвинувачення в суді у випадку відмови прокурора підтримувати державне обвинувачення.

9. Сторони обвинувачення і захисту незалежні одна від одної.

10. У справах приватно-публічного обвинувачення (ч. 1 ст. 152 КК України) кримінальна справа порушується тільки за заявою потерпілого.

 

5. Із лікарні до районного відділу внутрішніх справ поступило повідомлення про звернення за допомогою у цей медичний заклад Лохнєва, який отримав множинні ножові поранення. Співробітнику міліції, який виїхав до лікарні, щоб відібрати пояснення, Лохнєв відмовився назвати особу, яка нанесла йому тілесні ушкодження, та інші обставини вчиненого щодо нього злочину. Крім того, він заявив, що не бажає порушення кримінальної справи, оскільки самостійно „розбереться” зі злочинцем після одужання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)