АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поясніть висновок Л.С. Виготського про те, що враження одних і тих же зон кори головного мозку має різне значення на різних етапахпсихічного розвитку

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  7. А) Визначення термінології
  8. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  9. А. В літописі часто говориться про те, як племена сплачували данину. Що означає виплата данини ? На основі наведених уривків поясніть, що мала включати данина?
  10. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  11. Акредитив у міжнародних розрахунках
  12. Акредитив як форма міжнародних розрахунків

Функціональні системи, за допомогою яких здійснюються вищі психічні функції, не з'являються в готовому вигляді в момент народження дитини, а формуються поступово, проходячи ряд послідовних стадій.

Мозгова організація (аболокалізація) вищих психічних функцій має динамічний характер. З цього випливає, що наслідки враження одних і тих же мозкових зон в різному віці будуть різні.

Як зазначали Л. С. Виготський і А. Р. Лурія, при ураженні певної ділянки мозку на ранніх етапах онтогенезу переважно страждають вищі по відношенню до нього структури і процеси (внаслідок їх недорозвинутості); на стадії вже сформованої психічної функції – нижчі структури і процеси (внаслідок їх розпаду). А. Р. Лурія відзначав, що «...порушення відносно елементарних процесів чуттєвого аналізу і синтезу, необхідного, наприклад, для подальшого формування мови, має в ранньому дитинстві вирішальне значення, викликаючи недорозвинення всіх функціональних утворень, які надбудовуються на його основі. Навпаки, порушення цих форм безпосереднього, чуттєвого аналізу і синтезу в зрілому віці, при вже сформованих вищих функціональних системах, може викликати більш часний дефект, компенсуючись за рахунок інших диференційованих систем зв'язків»

Мозок маєвластивість пластичності. Якщо вражений один з його відділів, інші відділи через деякий час можуть компенсувати його функцію. Пластичність мозку грає роль і в навчанні новим навичкам.

22. Складіть питання для першого інтерв’ю із сім’єю. Опис випадку: хлопчик 9-ти років навчається у 4-у класі, має низьку успішність у школі, періодично агресивний з однокласниками, крав у них гроші. Склад сім’ї: мати, батько, сестра 13-ти років. Рівень матеріального благополуччя сім’ї достатньо високий.

Етап 1.Знайомство та досягнення взаєморозуміння. Задачі психолога: 1. Знайомство з клієнтом та надання йому інформації про свої можливості. 2. Структурування ситуації та визначення того, що буде темою його взаємодії з клієнтом. 3. Встановлення рапорту з іншою людиною.

ЕТАП ІІ "У ЧОМУ ПРОБЛЕМА?" (збір інформації та виділення проблеми)Задачі психолога: 1. Дізнатися з якою метою прийшов клієнт, як він бачить свою проблему. 2. З'ясувати можливості самого клієнта у вирішенні його проблеми. 3. Коли цілі клієнта чітко зрозумілі, приступити до визначення теми.

Як ви бачите проблему, яка виникла у вашійсімї?

Розкажіть кожен про себе. Почнемо з наймолодшого члена сім»ї. (питання до хлопчика) Чи подобається тобі вчитися?

Чи задоволений ти власними успіхами у навчанні?

Чи хотів би ти мати кращі оцінки?

Ти товаришуєш з однокласниками?

Тебе влаштовують стосунки з однокласниками?

У тебе виникають конфлікти з оточуючими?

Чи завжди тобі вистачає грошей?

Скільки кишень кових грошей ти хотів би мати?

Навіщо тобі потрібні гроші?

Що ти робиш, коли тобі не вистачає грошей?

Ти хотів би, щоб оточуючі поводилися з тобою чесно?

Чи засмутився б ти, якби у тебе хтось поцупив якусь річ або гроші?

Як ти вважаєш, чи в змозіти сам вирішити проблеми, що виникли?Що ти плануєш зробити для їх вирішення?

ЕТАП 3 "ЧОГО ВИ БАЖАЕТЕ ДОСЯГНУТИ?" (визначення бажаного результату) Задачі психолога: 1. З'ясувати, що відбудеться з клієнтом у випадку досягнення або недосягнення бажаного результату. 2. Визначити ідеал клієнта та з'ясувати, яким він хоче бути.

Питання до батьків та сестри: Яким би ви хотіли бачити свого сина (брата)?

Пит.до хлопчика: Яким ти бачиш себе у майбутньому?

Чи хотів би ти змінити якісь риси свого характеру та поведінку?

Як ти вважаєш, чи змінилось би твоє життя, як би ти змінив власну поведінку?

ЕТАП IV "ЩО ЩЕ МОЖНА ЗРОБИТИ?" (пошук альтернативних рішень). Задачі психолога Обговорення різноманітних варіантів вирішення проблеми клієнта.

Як ти вважаєш як ще можна вирішити проблему, що виникла?(пит.хлопчику, потім те ж питання батькам та сестрі).

Ти б хотів спробувати житии чесно?

Чи знаєш ти яким чином ще можна вимістити негативні переживання?

Ти любиш малювати? Чи хотів би ти зобразити свої негативні емоції?

Ти б хотів післяуроків займатися у спортивній секції?

ЕТАП V "ВИ БУДЕТЕ РОБИТИ ЦЕ?" (узагальнення роботи та прощання)Задачі психолога:. 1. Психолог прикладає зусилля по зміненню думок та почуттів клієнта у його повсякденному житті, поза ситуацією інтерв’ю. Зробити узагальнення після інтерв’ю, враховуючи індивідуальні та культурні особливості людини.

Чи згоден ти намагатися контролювати власну агресію?

Ти зможеш при стрімкому накопиченні негативних емоцій малювати їх на аркуші паперу?Або ж для виміщення негативних переживань ходити у спортивну секцію?

Ти спробуєш прожитии найближчий тиждень чесно?

Ти спробуєш розподіляти свої кишенькові гроші так, щоб тобі вистачало на все най необхідніше?

Чи згоден ти приділяти домашнім завданням трохи більше часу та старань?

23. Визначить гіпотезу з точки зору психоаналітичної теорії та системного підходу з такої проблеми: дівчина 15-ти років, навчається у 9-у класі. В цьому році почала навчатися у цій школі. Вчителя скаржаться на прогулювання занять протягом останніх 3 місяців. Склад сім’ї: бабуся, мама і вона.

Дівчина перебуває в генітальній стадії розвитку (з 12-ти років). Початкова фаза генітальної стадії характеризується біохімічними і фізіологічними змінами в організмі. Результатом цих змін є характерне для підлітків посилення збудливості і підвищення сексуальної активності. Інакше кажучи вступ в генітальну стадію відмічено найбільш повним задоволенням сексуального інстинкту. Розвиток в нормі веде до вибору шлюбного партнера і створення сім'ї.

Варто провести психоаналітично орієнтовану терапію, з періодичністю відвідувань: 2 рази на тиждень. В ході терапії варто розуміти об'єкт дослідження як систему.

Гіпотеза: Перехід у нову школу можливо став деякою«травмою» для дівчини, тому вона і відмовляється йти в некомфортну для неї обстановку, до ще чужих однокласників і вчителів. До того ж дівчина перебуває в генітальній стадіїрозвитку, тому можна допускати переключення її уваги з навчання в школі на осіб протилежної статі, що теж може викликати численні прогули. Також можна допустити деякі проблеми, що виникають у процесі спілкування з протилежною статтю (сварки, нерозділене кохання, ревнощі).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)