АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до семінарського заняття. При висвітленні першого питання важливо відзначити, що, хоч релігієзнавство як окрема галузь знань виникло лише у ХІХ ст

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  3. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  4. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  5. Друге заняття
  6. Завдання № 1 та методичні рекомендації до його виконання
  7. Загальні методичні вказівки
  8. Загальні методичні вказівки.
  9. Загальні методичні рекомендації
  10. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  11. Загальні методичні рекомендації щодо виконання контрольних робіт
  12. Загальні рекомендації

При висвітленні першого питання важливо відзначити, що, хоч релігієзнавство як окрема галузь знань виникло лише у ХІХ ст., проте воно має давню історію, оскільки виникло як результат зусиль представників богословсько-теологічної та філософської думки.

Аналіз релігієзнавства як науки доцільно проводити за трьома основними складовими, якими виступають філософія релігії; соціологія релігії; психологія релігії.

По-друге, необхідно визначити та проаналізувати два напрями наукового дослідження релігії:

- теоретичне релігієзнавство, яке складається з філософських, соціологічних і психологічних аспектів;

- історичне релігієзнавство, яке вивчає історію виникнення й еволюції окремих релігій та релігійних вірувань у їхньому взаємозв’язку, акцентуючи увагу на послідовності розвитку релігійних культів.

При відповіді на друге питання студенту потрібно чітко наголосити, що релігієзнавство і релігійні теорії за своїм змістом не співпадають, оскільки релігійні вчення належать до системи богослов’я (теології) та теоретично обґрунтовують релігійні цінності, релігієзнавство ж – це галузь науки, одним з предметів якої виступають релігійні вчення.

Важливо звернути увагу на такі складові предмету релігієзнавства, як:

- виникнення, функціонування й розвиток релігії;

- будова та компоненти релігії;

- роль релігії в історії суспільства та житті окремої людини;

- взаємозв’язок і взаємодія релігії з іншими галузями культури тощо.

Слід також загострити увагу на розкритті мети релігієзнавства, по-перше, як науки (допомога у корегуванні основних напрямків державної політики щодо дотримання прав людини та забезпечення конституційного принципу свободи совісті), а по-друге, як навчальної дисципліни (підвищення рівня гуманітарної освіти, морального виховання молоді через розкриття історії і сутності релігії, її місця в системі духовної культури та в житті суспільства).

Категорії релігієзнавства можна розподілити на три групи: власне релігієзнавчі, загальнофілософські і конкретно-наукові поняття.

При підготовці до виступу з третього питання необхідно дослідити взаємозв’язок і взаємовплив релігії з історичними, соціальними, культурними умовами життя людей.

Доцільно проаналізувати основні теорії походження релігії: теологічні, містичні, православно-академічну, наукову, психологічну тощо.

Важливо звернути увагу на структуру релігії (релігійна свідомість, культова діяльність, релігійні організації), з якою пов’язані її чисельні специфічні функції.

Слід звернути увагу на загальні ознаки, які дозволяють визначити даний феномен духовної культури як релігію, такі як визнання надприродного, наявність ідеї порятунку та універсальних духовних практик, спрямованих на зв’язок з божественним тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)