АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміна пріоритетів в областях життєдіяльності, які характеризуються успішним станом

Читайте также:
  1. В. Зміна та розірвання цивільно-правового договору
  2. Встановлення пріоритетів за допомогою аналізу А Б В
  3. Г) розглядає світ у змінах та розвитку
  4. Звіт про фінансовий стан (Баланс) за станом на 31.12.2012 року (кінець дня)
  5. Зміна договору найму (оренди) житлового приміщення
  6. Зміна народжуваності в розвинутих країнах
  7. Зміна підходу до завдання
  8. Зміна рівневої поверхні океану
  9. Зміна умов трудового договору
  10. Класом називається сукупність заготовок, які характеризуються спільністю технологічних задач що вирішуються в умовах визначеної конфігурації цих заготовок
  11. Контроль за станом документаційного забезпечення управління

Кожна з галузей світового господарства, як і будь-яке виробництво, переживає у своєму розвитку три стадії: зростання, зрілість і згасання. До зростаючих галузей минулого ХХ століття можна віднести в першу чергу машинобудування й автомобілебудування. Однак з 1970 р. ріст істотно сповільнився, і галузь вийшла зі складу процвітаючих.

Аналогічно складається ситуація зі споживчими товарами. У плині ХХ сторіччя ціни на них безупинно знижувалися, і ця тенденція зберігається.

У той же час ХХ століття стало батьком такої процвітаючий галузі, як індустрія інформації. Її ріст перемахнув через межу століття, і темпи зростання продовжують збільшуватися, хоча вже зараз можна її вважати самою пріоритетною. Сьогодні є всі підстави говорити про ”інформаційну революцію”, що базується на використанні інформаційних технологій. Про інформаційні технології й інформатизацію мова буде йти нижче.

Тут же відзначимо, що другою процвітаючою галуззю, близької до інформаційної, є друкарство. Всупереч існуючій думці про те, що електроніка замінить усе, множаться тиражі видань для бізнесменів, студентів, науковців. Правда, усе частіше в друкованих виданнях з'являються ”електронні двійники” на сайтах мережі Інтернет. Але вони ніяк не заважають один одному.

Ще одним прикладом процвітаючої галузі є індустрія фінансових послуг. Однієї з причин її процвітання з'явилася поява нового ”класу” інтелектуальних працівників, що при досягненні віку 45-50 років починають думати про забезпечення свого фінансового благополуччя на десятиліття вперед. Вони і є основними споживачами нових фінансових послуг таких, як, наприклад, формування власного пенсійного фонду, що гарантує прийнятний доход після виходу на пенсію.

Слід відзначити, що криза 2008-2009 років стала справжнім потрясінням саме для фінансової галузі, і саме для її порятунку були зосереджені основні зусилля урядів. Тому і надалі ця галузь має усі шанси залишитися серед пріоритетних.

Таким чином, ХХІ століття ознаменувалося переміщенням пріоритетів у галузях виробництва. Замість машинобудування головною стала індустрія інформації, що стала базою для появи інформаційного суспільства, мова про яке піде нижче.

1.1.6.Зміни як фактори ”десятикратної сили”

Вплив перемін на бізнес компанії дуже великий, і від того, як вона справиться з ними, залежить її майбутнє. Зміни можуть привести до ”переломного моменту” у житті компанії, і цей перелом може стати результатом впливу на бізнес компанії декількох визначальних факторів. Е.Гроув [2] серед таких називає наступні:

- могутність і сила існуючих компаній-конкурентів;

- могутність і сила існуючих компаній-суміжників;

- могутність і сила існуючих компаній-постачальників;

- могутність і сила клієнтів;

- імовірність того, що продукцію компанії можна створювати іншим способом;

- могутність і сила потенційних конкурентів.

Кожний з цих факторів може грати як позитивну, так і негативну роль. В умовах нормальної роботи компанія адекватно реагує на зовнішні впливи. Однак з часом один чи кілька факторів можуть отримати ”десятикратну силу”. І якщо компанія не готова до протидії цих сил, може наступити криза. Від мистецтва керівників залежить, чи оговтається компанія чи її життя закінчиться.

Таким чином, найважливішою функцією менеджменту в сучасних умовах є передбачення настання критичних ситуацій у результаті впливу факторів ”удесятерённой сили” і уміння протидіяти цим факторам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)