АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні закономірності політики змін

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Боротьба української старшини проти колоніальної політики Російської імперії
  4. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  5. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  6. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  7. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  8. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  9. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  10. Головні принципи регіональної політики.
  11. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.
  12. Держава і церква: основні моделі взаємодії

Отже, сучасне життя повне змін. І для того, щоб не тільки вижити, але і домогтися успіху, на підприємстві повинна реалізовуватися сучасна політика розвитку.

Основні закономірності (принципи) такої політики наступні [1]:

Перший принцип (як фундамент для всієї політики) передбачає відмову від тих напрямків діяльності, які уже не сприяють підвищенню продуктивності й ефективності функціонування підприємств. Саме це є запорукою успіху.

Другий принцип політики змін виражається в плановій, організованій політиці ліквідації виробництва товарів, що є безперспективними.

Ліквідація правомірна в трьох випадках:

- якщо життєздатність товару (послуги) характеризується фразою: ”Кілька років ще напевно протримається”. Найчастіше ця характеристика не ”умираючого”, а небіжчика;

- якщо єдиний аргумент на користь збереження виробництва товару наступний: ”Усе одно ми на нього вже нічого не витрачаємо”;

- якщо збереження старого товару гальмує розвиток нового і перспективного товару.

Третій принцип передбачає безупинне удосконалювання усього, що пов'язано з виробництвом і реалізацією товару (виробничого процесу, технології, маркетинг і т.д.). Удосконалювання повинне плануватися. Японський досвід показує, що планове удосконалювання повинне охоплювати не менш 3% виробництва щорічно.

Четвертий принцип – використання успіху. Він передбачає зосередження основної уваги керівників на успішних досягненнях фірми з метою її розвитку і множення (при цьому неприємні результати також не ігноруються, але вони відсуваються на другий план).

П'ятий принцип – політика керівництва підприємства повинна бути спрямована на ініціювання змін. Організація повинна виробити політику систематизованої інноваційної діяльності.

Шостий принцип – вивчення ”вікон можливостей”, тобто змін, що можуть обернутися новими придбаннями:

- несподівані успіхи чи невдачі самої організації чи конкурентів;

- зміни у виробничих процесах;

- зміни в структурі галузі (ринку);

- демографічні зміни;

- поява нових областей знань.

Усі ці зміни повинні бути використані на предмет можливості впровадження яких-небудь інновацій.

Сьомий принцип – запобігання пасток:

- помилкова інновація, що не відповідає ключовим реаліям;

- ”відновлення”, що маскуються під нововведення. Критерієм для розпізнання є корисність для споживача і його бажання платити за ”відновлення”;

- реорганізація, що починається до того, як розроблена її програма.

Слід відзначити, що вказані принципи не є панацеєю від усіляких проблем. У розділі V будуть дані й інші заходи.

Але дотримання зазначених принципів, на думку Друкера [1], у значній мірі полегшить роботу керівника підприємства в умовах, що змінюються, в умовах переходу світового співтовариства до нової історичної формації – інформаційного суспільства.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)