АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема № 11 Профілактика алкоголізму, наркоманії, токсикоманії, тютюнопаління

Читайте также:
  1. Втома, перевтома, їх профілактика.
  2. Гонококи. Біологічні властивості, патогенез і мікробіологічна діагностика захворювань. Профілактика і специфічна терапія гонореї та бленореї.
  3. Лептоспіри і їх характеристика,класифікація.патогенез,імунітет і мб.діагностика. Специфічна профілактика і терапія.
  4. Неврози. їх види, профілактика
  5. НЕСПЕЦИФІЧНА ПРОФІЛАКТИКА
  6. Неспецифічна профілактика СНІДу.
  7. Профілактика девіантної поведінки неповнолітніх
  8. Профілактика захворювань серцево-судинної системи в дітей та підлітків
  9. Профілактика и організація боротьби з дерматомікозами
  10. Профілактика інфекційних захворювань та харчових отруєнь
  11. Профілактика конфліктних ситуацій у ТГ.
  12. Профілактика переохолодження та обмороження

Актуальність теми.

Алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління у нашому суспільстві - це медична проблема. Від того, наскільки молоде покоління зрозуміє шкоду, якої завдають згубні звички людині, як біологічній і соціальній одиниці, так і суспільству в цілому, буде залежати здоровʼя нації, моральність, духовність та якість життя прийдешніх поколінь.

 

Навчальні цілі

Знати шкідливі та небезпечні наслідки зловживання наркотиками, алкоголем, тютюнопаління, токсикоманії.

Вміти впроваджувати методи профілактики шкідливих звичок у практичній діяльності лікаря стоматолога.

Вміти виявляти у пацієнтів ознаки зловживання наркотиками, алкоголем, тютюнопалінням, проводити оздоровчі та запобіжні заходи.

 

Базові знання, вміння та навички

Знати основи здорового способу життя (біоетика, валеологія); етику і деонтологію лікаря (філософія); концепцію і зміст Закону України “Про затвердження Загальнодержавної програми “Здоров’я-2020: український вимір”.

Зміст теми

Негативні наслідки для здоров’я активного та пасивного паління тютюну. Несприятливий вплив на здоровʼя надмірного вживання алкоголю. Методи та засоби боротьби з алкоголізмом. Шкідливі та небезпечні звички-наркоманія, токсикоманія як загроза здоровому способу життя, їхня профілактика. Причини вживання наркотиків, психічна та фізична наркотична залежність. Медико-соціальні проблеми, значення, шляхи та засоби профілактики шкідливих звичок.

Рекомендована література

Основна:

1.Бардов В.Г. Гігієна та екологія / Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. [та ін.] // В.: Нова Книга, 2006. – С. 540-541.

Додаткова:

1.Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни: Підручник / Є.Г.Гончарука., Ю.І. Кундієв, В.Г. Бардов та ін. / За редакцією Є.Г. Гончарука. - К.: Вища школа, 1995.- С. 490-493.

2.І.І. Нікберг, І.В. Сергета, Л.І. Цимбалюк. Гігієна з основами екології. –Київ “Здоров’я”, 2001. – С. 382-404.

3. Загальна гігієна з основами екології: Підручник/ Кондратюк В.А., Сергета В.М., Бойчук Б.Р. та ін./ За ред.. В.А. Кондратюка. – Тернопіль: Укрмедкнига, 2003. – С.326-333.

4. В.С.Джигерей, В.Ц.Жидецький. Безпека життєдіяльності. – Львів: Афіша, 1999. – С.61-67.

Матеріал для самоконтролю та самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Негативні наслідки для здоров’я активного та пасивного паління тютюну.

2.Несприятливий вплив на здоровʼя надмірного вживання алкоголю.

3. Методи та засоби боротьби з алкоголізмом.

4. Шкідливі та небезпечні звички-наркоманія, токсикоманія як загроза здоровому способу життя, їхня профілактика.

5.Причини вживання наркотиків, психічна та фізична наркотична залежність.

6.Медико-соціальні проблеми, значення, шляхи та засоби профілактики шкідливих звичок.

Контрольні тести:

1. Дослідження якості повітря, що видихає курець виявили перевищення оксиду вуглецю (II) та інших недоокиснених речовин у порівнянні із показниками тих, що не палять. В скільки разів перевищені ці показники?

а) 2-3р; б) 5-6р; в) 7-10р; г) 10-15р; д) 15-20р.

2. При дослідженні хімічного складу повітря, що видихає при палінні хронічний курець виявлено, що в ньому міститься в три рази більше оксиду вуглецю (II) та інших недоокиснених речовин. Яка середня біхроматна окисненість такого повітря?

а) 5-10мгО23; б)10-15мгО23; в)15-18 мгО23; г)18-20 мгО23; д)20-50 мгО23.

3. Одноразова смертельна доза нікотину для людини становить:

а) 20-30 мг; б) 30-50 мг; в) 60-80 мг; г) 100-120 мг; д) 120-140 мг.

4. У якій кількості цигарок міститься одноразова смертельна доза нікотину для людини?

а) 20-25 мг; б) 30-45 мг; в) 50-60 мг; г) 1-10 мг; д) 10-20 мг.

5.Які шкідливі речовини надходять з димом в організм людини при тютюнопалінні?:

а) нікотин, синильна кислота, оксид вуглецю, аміак, миш’як, свинець, смоли; б) нікотин,оксид вуглецю, аміак, свинець, смоли; в) миш’як, свинець, смоли; г) нікотин, синильна кислота, оксид вуглецю; д) оксид вуглецю, аміак.

6. Назвіть найбільш розповсюдженні причини вживання наркотиків: а) прагнення вгамувати біль; б) бажання випробувати нове відчуття; в) боязнь самітності; г) бажання продемонструвати свою незалежність; д) зняти стрес; е) підвищити працездатність.

7. Які види діяльності повинна містити профілактична програма наркоманії? а)формування в підлітків навичок аналізу і критичної оцінки інформації про наркотики; б)поширення інформації про причини, форми і наслідки зловживання наркотичними засобами; в) надання альтернатив наркотизації; г) медичний контроль за станом здоров’я населення.

8. Провідне значення в боротьбі з побутовим пияцтвом повинно належати: а) роз’яснювально-виховній роботі; б) впровадженню позитивних форм дозвілля різних верств населення; в)покращанню житлово-побутових умов життя; г) суворе дотримання режиму дня.

9. Які відхилення в психічній сфері людини відмічаються при зловживанні наркотиками? а) схильність до афективних коливань; б) розмитістю морально-етичних критеріїв; в) втратою мотивації до досягнення мети і повноцінного життя; г)порушується обмін речовин.

10. Назвіть основні причини тютюнопаління: а)поліпшення ситуації спілкування; б) антистресовий ефект; в) незалежність, мода, привабливість; г) фізична залежність; д) оточення,реклама; е) стереотип поведінки; є) підвищити працездатність.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)