АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 5. Гігієнічні проблеми харчування в умовах забрудненого навколишнього середовища та шкідливих виробництв. Лікувально-профілактичне харчування

Читайте также:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. II. Гігієнічні рекомендації
  4. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  5. А. Тільки в аеробних умовах
  6. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  7. Актуальні проблеми кримінально-правової кваліфікації
  8. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СВІТОГЛЯДНОЇ ПУБЛІЦИСТИКИ ІВАНА ФРАНКА
  9. Актуальність проблеми
  10. Актуальність проблеми управління освітою
  11. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  12. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства

Актуальність теми

З харчовими продуктами в організм людини надходить 70 - 90 % шкідливих речовин. До основних забруднювачів харчових продуктів належать сполуки, що утворилися у процесі технологічного та кулінарного оброблення, харчові добавки, а також домішки (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди). Раціональне харчування в умовах забрудненого довкілля сприяє підвищенню резистентності організму.

У комплексі оздоровчих заходів, спрямованих на збереження й зміцнення здоров'я робітників, важливе значення набуває організація лікувально-профілактичного харчування в умовах виробництва. Лікувально-профілактичне харчування входить як обов'язковий компонент у систему запобіжних та оздоровчих заходів, спрямованих на обмеження негативної дії на організм шкідливих чинників виробничого середовища, підвищення захисних сил й реактивності організму, попередження професійних захворювань та отруєнь.

Навчальні цілі

Знати основні джерела забруднення продуктів харчування; основні контамінати харчових продуктів (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Оволодіти знаннями про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості; соціально-гігієнічні проблеми пов'язані із їх використанням.

Засвоїти поняття про біологічно-активні добавки та генетично-модифіковані продукти.

Ознайомитися з основними принципами екологічно-захисного та лікувально-профілактичного харчування.

Оволодіти знаннями про види лікувально-профілактичного харчування та продукти лікувально-профілактичного призначення.

 

Базові знання та вміння

Знати фізіологію і біохімію травлення, фізіолого-гігієнічне значення білків, жирів вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин у харчуванні здорової

людини (нормальна фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Вміти обгрунтувати фізіолого-біохімічні вимоги до харчування, рекомендовані величини потреб в енергії і харчових речовинах для різних груп населення України (1999 р.) (фізіологія, біохімія, гігієна та екологія).

Знати харчові отруєння спричинені домішками хімічних речовин, основні принципи профілактики (гігієна та екологія).

Зміст теми

Основні джерела та шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими хімічними речовинами. Контамінати у продовольчій сировині та харчових продуктах (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

Основи харчування в екологічно несприятливому довкіллі. Лікувально-профілактичне харчування, види. Раціони лікувально-профілактичного харчування. Поняття про продукти лікувально-профілактичного призначення. Класифікація.

Науково-технічний прогрес та його вплив на якість продуктів харчування. Поняття про харчові добавки, їх класифікацію, призначення та застосування у харчовій промисловості. Поняття про біологічно-активні добавки. Поняття про генетично-модифіковані продукти.

 

Рекомендована література:

Основна:

1. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 1 / Т.І. Аністратенко, Т.М. Білко, О.В. Благодарова та ін.,; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 247-290.

2. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2 кн. – Кн. 2 / В.І. Ципріян, І.Т. Матасар, В.І. Слободкін та ін.; За ред. проф. В.І.Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – С. 227-251.

3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров'я, 2004. – С. 86-98.

Додаткова:

1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко -Львів: Світ, 2001. – С. 147-158.

2. Гігієна харчування з основами нутриціології / За ред. В.І. Ципріяна. – К.: Здоров'я, 1999. – С. 164-188, 332 – 345, 366-384.

3. Ванханен В.Д., Ванханен В.В., Ципріян В.І. Нутриціологія: Підручник. – Донецьк: Донеччина, 2001. – С. 218-224.

4. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 454-458.

5. Даценко І.І. Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С.415-421.

6. Азбука харчування. / За ред. Г.І. Столмакової, І. О. Мартинюка. – Львів, Світ, 1993. – С. 10-43.

 

Матеріали для самоконтролю та самостійної роботи студентів

Контрольні питання:

1. Принципи харчування в умовах екологічно забрудненого середовища.

2. Основні забруднювачі і шляхи забруднення харчових продуктів шкідливими

хімічними речовинами (мінеральні добрива, пестициди, нітрати, важкі метали, радіонукліди).

3. Поняття про лікувально-профілактичне харчування.

4. Поняття про продукти лікувально-профілактичного призначення.

5. Види лікувально-профілактичного харчування.

6. Раціони лікувально-профілактичного харчування.

7. Поняття про харчові добавки, їхня класифікація, призначення та застосування у харчовій промисловості.

8. Поняття про біологічно-активні добавки.

9. Поняття про генетично-модифіковані продукти.

Контрольні тести:

1. Надходження ксенобіотиків з їжею від загального надходження в організм складає….(%): а) 10 - 20; б) 20 - 40; в) 40 - 60; г) 70 - 90; д) 90 - 100.

2. Найбільша кількість ксенобіотиків в організм дітей надходить з: а) атмосферним повітрям; б) харчовими продуктами; в) водою; г) через брудні руки.

3. Допустима добова доза нітратів для людини становить (мг/кг маси тіла):

а) 1; б) 2; в) 5; г) 10; д) 15.

4. Харчові добавки – це природні або синтезовані хімічні речовини, які додаються до харчових продуктів з метою:

а) підвищення якості харчових продуктів; б) підвищення енергоцінності раціону; в) стимуляції травлення та імунозахисних функцій організму; г) надання продуктам необхідних властивостей і не вживаються самостійно у вигляді харчових продуктів;д) збагачення харчових продуктів вітамінами і мінеральними речовинами.

5. Генетично змінений живий організм - це:

а) будь-який живий організм, що не володіє новою комбінацією генетичного матеріалу; б) будь-яке біологічне утворення, що не здатне до передачі генетичного матеріалу; в) будь-яке біологічне утворення, що здатне до передачі або реплікації генетичного матеріалу; г) будь-який живий організм, що володіє новою комбінацією генетичного матеріалу, створеною сучасною біотехнологією; д) будь-яке біологічне утворення, що не здатне до реплікації генетичного матеріалу.

4. Генна інженерія відрізняється від традиційної селекції тим, що:

а) всі гени, як бажані, так і небажані, переносяться з пилком від чоловічої рослини до жіночої; б) всі гени, як бажані, так і небажані, переносяться з пилком від жіночої рослини до чоловічої; в) грунтується на перенесенні певних генів від одного живого організму – рослини, тварини чи мікроба – до іншого; г) всі РНК одного організму вносяться у клітини іншого організму; д) грунтується на перенесенні всіх генів від одного живого організму до іншого.

7. Перерахуйте основні принципи організації лікувально-профілактичного харчування:

а) прискорення виведення шкідливих речовин із організму; б) затримка надходження шкідливих речовин в організм; в) захист окремих органів та систем від дії шкідливих речовин; г) прискорення або уповільнення метаболізму токсичних речовин; д) підвищення загальної реактивності організму.

8. До виробничих шкідливостей належать......…. фактори:

а) хімічні; б) біологічні; в) комбіновані; г) фізичні; д) всі перераховані.

9. Лікувально-профілактичне харчування призначається:

а) здоровим людям; б) хворим людям; в) дітям і людям похилого віку; г) робітникам, що працюють у шкідливих та особливо шкідливих умовах праці; д) людям, що схильні до алергічних захворювань.

10. Лікувально-профілактичне харчування призначається з метою:

а) профілактики аліментарних захворювань; б) профілактики захворювань серцево-судинної системи; в) профілактики захворювань неспецифічної (багатофакторної) природи; г) профілактики харчових отруєнь; д) профілактики професійних захворювань.

11. Які з перелічених вітамінів належать до антиоксидантних речовин:

а) ретинол; б) холекальциферол; в) токоферол; г) тіамін; д) аскорбінова кислота.

Тестові завдання

1. У профілакторії впродовж дня до раціону відпочивальників входили парникові огірки із значним вмістом нітратів. Яка сполука може утворюватися у крові при вживанні цих огірків?

А. Карбгемоглобін; В. Карбоксигемоглобін; С. Редукований гемоглобін;

D. Оксигемоглобін; Е. Метгемоглобін.

2. Біологічно активні добавки – це природні (або ідентичні природним) речовини, призначені для споживання з їжею з метою:

А. підвищення якості харчових продуктів;

В. підвищення енергоцінності раціону;

С. стимуляції травлення та імунозахисних функцій організму;

D. надання продуктам необхідних властивостей і не вживаються самостійно

у вигляді харчових продуктів;

Е. збагачення раціону окремими харчовими або ессенціальними речовинами.

3. При обстеженні групи дітей, що мешкають на території із підвищеним вмістом фтору у об’єктах довкілля, виявлено ознаки флюорозу. Які нутрієнти повинні обов’язково входити до складу добового раціону дітей для запобігання розвитку захворювання?

А. Магній, токоферол;

В. Кальцій, аскорбінова кислота;

 

С. Цинк, ретинол;

D. вітаміноподібні речовини, харчові волокна;

Е. Сірковмісні амінокислоти, селен.

4. Працівникам зайнятим на виробництві електричних акумуляторів призначили раціон, який забезпечує організм повноцінними білками, мінеральними елементами лужної спрямованості, у тому числі і магній. Яку роль виконує зазначений мінеральний елемент?

А. Сприяє всмоктуванню свинцю;

В. Утворює із свинцем хелати, які не абсорбуються у кишківнику;

С. Пом’якшує токсичну дію свинцю;

D. Перетворює свинець в організмі в менш токсичну сполуку;

Е. Стимулює виділення жовчі та перистальтику, що прискорює виведення зв’язаного свинцю з організму.

5. Працівникам атомної електростанції призначено раціон, який включає сир, кисломолочні продукти, сою. Яку дію на організм мають введені у раціон продукти харчування?

А. Радіопротекторну;

В. Десенсибілізуючу;

С. Гепатопротекторну;

D. Детоксикаційну дію;

Е. Нейропротекторну дію.

Контрольні задачі

Задача 1. При дослідженні добового раціону дітей дошкільного віку виявлено перевищення вмісту нітратів, свинцю, кадмію, арсену, дефіцит білків, заліза, вітаміну С та надлишок жирів і вуглеводів. У раціоні дітей були відсутні овочеві салати, фрукти, сік.

1. Яке захворювання може викликати у дітей надмірне надходження в організм нітратів?

2. Як впливають на організм токсичні елементи?

3. Що підсилює абсорбцію свинцю в організмі дітей?

а/ недостатність вуглеводів;

б/ надмір білків, вуглеводів, вітаміну С;

в/ надмір вуглеводів, недостатність білків, вітаміну С, заліза;

г/ надмірна кількість пектинових речовин у раціоні.

4. Яку роль відіграють пектини в організмі?

а/ сприяють всмоктуванню важких металів у кров;

б/ утворюють з металами хелати, які не абсорбуються у кишківнику;

в/ пом'якшують дію токсичних речовин;

г/ перетворюють важкі метали в організмі у менш токсичні сполуки.

Задача 2. Призначити лікувально-профілактичне харчування працівникам, робота яких пов’язана із застосуванням свинцю. Обгрунтуйте призначення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)