АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ефективності їх використання

Читайте также:
  1. Алгоритм використання ІКТ в роботі з дошкільниками
  2. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  3. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів
  4. Аналіз ефективності використання викор с/г угідь
  5. Аналіз ефективності використання оборотних коштів на підприємстві
  6. Аналіз ефективності використання основних фондів
  7. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  8. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  9. Аналіз забезпеченості й використання матеріальних ресурсів на п-ві
  10. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  11. Аналіз стану та ефективності використання основних засобів ставить на
  12. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»

Мета: провести аналіз забезпеченості і використання матеріальних ресурсів на підприємстві, винайти можливі резерви та розробити заходи для підвищення ефективності їх використання.

Завдання:

1 проаналізувати рівень забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами та визначити вплив рівня забезпеченості матеріальними ресурсами на виконання плану (прогнозу) обсягу випуску продукції;

2 проаналізувати якість матеріально-технічного забезпечення, вказати можливі джерела покриття потреби підприємства в матеріальних ресурсах;

3 охарактеризувати основні показники ефективності використання матеріальних ресурсів та визначити їх економічний зміст;

4 проаналізувати ефективність використання матеріальних ресурсів та визначити їх вплив на зміну обсягу випуску продукції.

Опрацювання матеріалів даної теми дасть змогу:

- проаналізувати рівень забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами та визначити вплив рівня забезпеченості матеріальними ресурсами на виконання плану (прогнозу) обсягу випуску продукції;

- проаналізувати якість матеріально-технічного забезпечення, вказати можливі джерела покриття потреби підприємства в матеріальних ресурсах;

- охарактеризувати основні показники ефективності використання матеріальних ресурсів та визначити їх економічний зміст;

- проаналізувати ефективність використання матеріальних ресурсів, розрахувати їх вплив на зміну обсягу випуску продукції та визначити резерви підвищення ефективності їх використання.

 

Відповідно до П(С)БО 9 „Запаси” матеріальні ресурси представляють собою запаси предметів праці, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва та адміністративних потреб, і наявність яких є необхідною умовою ритмічної роботи підприємства.

Основні характеристики матеріальних ресурсів такі:

- вони беруть участь у процесі господарської діяльності протягом одного виробничого циклу та повністю змінюють свою форму;

- матеріальні ресурси повністю переносять свою вартість на витрати підприємства на протязі одного виробничого циклу.

Конкретний склад матеріальних запасів кожного підприємства визначається характером його виробничої діяльності, належністю до певної галузевої групи, видами продукції, що випускається. Але при всій різноманітності матеріалів, що використовуються, вони складають основу виробничого процесу, в них вкладена більша частина оборотних засобів.

В процесі аналізу матеріально-технічного постачання здійснюється оцінка ритмічності постачання, його комплектності, пропорційності і своєчасності.

Ритмічність постачання аналізується за допомогою коефіцієнта ритмічності, який визначається як відношення фактичного надходження ресурсів в межах укладених договорів до обсягу находження матеріалів за укладеними договорами.

Комплектність постачання аналізується співставленням фактичного обсягу, асортимент матеріалів з відповідними плановими даними.

В процесі аналізу пропорційності постачання порівнюють фактичну структуру матеріальних ресурсів з плановою структурою.

Важливе значення має своєчасність постачання матеріалів на підприємство (згідно із установленими строками). Порушення термінів постачання веде до недовиконання плану виробництва і реалізації продукції.

До загальних показників ефективності використання матеріальних ресурсів відносяться:

1 ) матеріаловіддача (Мв), яка характеризує вихід продукції з кожної гривні витрачених матеріальних ресурсів і розраховується як відношення вартості товарної продукції до суми матеріальних витрат (МВ):

.

2) матеріаломісткість продукції (Мм). Розраховується як відношення матеріальних витрат до обсягу товарної продукції:

.

3) рівень використання матеріальних ресурсів за структурою випуску продукції - розраховується як відношення суми матеріальних витрат до собівартості продукції і характеризує питому вазу матеріальних витрат у собівартості продукції.

4) коефіцієнт споживання матеріалів – розраховується як відношення фактичних матеріальних витрат до планових, перерахованих на фактичний обсяг випуску та асортимент продукції, характеризує рівень ефективності фактичного витрачання матеріальних ресурсів та показує економію або перевитрату матеріалів проти встановлених

Часткові показники використання матеріальних ресурсів - металомісткість, паливомісткість, сировинномісткість, енергомісткість, питома матеріаломісткість, коефіцієнт використання - характеризують рівень використання окремих груп чи видів матеріальних ресурсів.

На зміну матеріальних витрат впливають:

- зміна кількості витраченого матеріалу;

- зміна ціни даного матеріалу.

Зміну кількості витраченого матеріалу можна розрахувати через зміну норм витрат матеріалу. Вплив вищезгаданого фактору дорівнює добутку відхилення по ньому на базову ціну даного виду матеріалу. Вплив зміни ціни розраховується як добуток відхилення по ціні на фактичну кількість матеріалу або фактичну норму. Сумарний вплив кількості витраченого матеріалу (норми витрат) та зміни ціни матеріалу дорівнює абсолютному відхиленню по матеріальних витратах.

Вплив зміни обсягу продукції можна розрахувати як добуток зміни фактичного обсягу від базового на базову матеріаломісткість. Вплив зміни матеріаломісткості розраховується як добуток зміни значення даного фактора на фактичний обсяг продукції. Сумарний вплив факторів дорівнює абсолютному приросту матеріальних витрат.

Для аналізу впливу ефективності використання матеріальних ресурсів на зміну обсягу випуску використовують таку факторну модель:

.

де Вп— обсяг випуску продукції, грн.;

МВ — витрати матеріальних ресурсів на виробництво продукції, грн.;

Мв – матеріаловіддача.

Розрахунки проведемо методом абсолютних різниць. Вплив зміни матеріальних витрат на зміну обсягу випуску продукції дорівнює добутку абсолютного відхилення за матеріальними витратами та базової матеріаловіддачі. Вплив зміни матеріаловіддачі на зміну обсягу випуску продукції, дорівнює добутку відхилення по матеріаловіддачі на фактичні матеріальні витрати. Сумарний вплив факторів дорівнює абсолютному відхиленню по обсягу випуску продукції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)