АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ ІІ. Етика ділового спілкування

Читайте также:
  1. D. Понижение концентрации ингаляционного анестетика в дыхательной смеси ускоряет наступление наркоза
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  4. Альтернативная гидроэнергетика (мини ГЭС)
  5. Апарати для розділення неоднорідних мас
  6. Арифметика в позиционных системах счисления
  7. Блок 4- Общая и молекулярная генетика
  8. Блок 4- Общая и молекулярная генетика
  9. Блок 4- Общая и молекулярная генетика
  10. Вербальні та невербальні засоби спілкування з аудиторією
  11. Види спілкування
  12. Види та рівні спілкування

Тема2.1. Поняття етики ділового спілкування,її предмет і завдання

 

Поняття спілкування. Сутність і зміст етики ділового спілкування. Етичні норми і нормативи. Професійна етика. Вчинок як першоелемент моральної діяльності.

 

& Прочитайте

[1]-с.26; [4]-с. 276-277.

Ñ Методичні вказівки

Успіхи людини в житті, її взаємини з іншими членами суспільства залежать від уміння спілкуватися.

Спілкування – це складний процес встановлення та розвитку контактів між людьми, взаємодії особистостей, в основі якого лежить обмін думками, почуттями, волевиявленнями з метою інформування.

Спілкування зазвичай спрямоване на досягнення певного результату, вирішення конкретної проблеми або реалізацію професійної цілі. Воно є необхідною умовою будь-якої діяльності. Через спілкування відбувається навчання і виховання людини, засвоєння нею різних форм соціального досвіду, норм і правил поведінки, традицій і звичаїв.

Спілкування – це сукупність зв’язків і взаємодії індивідів, груп, спільнот, під час яких відбувається обмін інформацією, досвідом, уміннями, навичками і результатами діяльності.

Зі спілкуванням пов’язані уявлення про людські контакти і відносини, які виникли на основі спільних інтересів. Елементарною функцією спілкування є досягнення взаєморозуміння на зовнішньому, формальному рівні: за допомогою усмішки, рукостискання, приємного слова. Однак на цьому рівні виникають непорозуміння, наприклад:

- у слов’ян, американців принято вітатися рукостисканням та словами привітання (Доброго дня, вечора);

- латиноамериканці обнімаються;

- французи цілують один одного;

- лапландці труться носами.

Розвиток індивіда, існування його як особистості неможливі без зв’язку із суспільством, без спілкування з іншими людьми. Ізоляція людини від суспільства спричиняє втрату людської особистості. Спілкування передбачає обмін думками і почуттями з іншими людьми, а також звернення людини до самої себе.

Спілкування є процесом виховання і самовиховання, в якому люди впливають одне на одного. Важливим є моральний зміст і культурні форми спілкування, які допомагають виявити і розкрити кращі риси особистості.

Засобом спілкування є слово, мова. Уміння говорити, слухати, вести бесіду – важлива умова взаєморозуміння. Вивченням цих питань займається етика.

Етика (запозичення з грецької мови, в перекладі означає правило). Це:

1. Наука про мораль, її походження, розвиток і роль у суспільному та особистому житті людей.

2. Норми поведінки, сукупність моральних правил для якоїсь спільноти, організації, професії. Установлені норми поведінки і правила ввічливості у суспільстві; правила поведінки в товаристві відповідно до обставин.

Предмет етики – правила поведінки.

Завдання – дотримання правил поведінки, культури спілкування, мовлення. При спілкуванні завжди відбувається обмін інформацією – комунікація. Однак спілкування і комунікація не тотожні за своїм змістом.

Комунікація – обмін інформацією у різноманітних процесах соціальної взаємодії.

Спілкування є загальним, а комунікація – конкретним.

Зміст комунікації може бути різноманітним – це повідомлення, яке повинно забезпечити досягнення певної мети. Спілкування передбачає не просто обмін інформації, а обмін знаннями, враженнями.

Ділове спілкування повинне ґрунтуватися на засадах етичних норм, певних правил ділових стосунків, знань і умінь, які пов’язані з обміном інформацією, використанням способів і засобів взаємовпливу та взаєморозуміння.

Етика ділового спілкування ґрунтується на таких правилах і нормах поведінки партнерів, колег, які сприяють розвиткові співпраці, розв’язанню поставлених проблем. А це і є зміцнення взаємодовіри, постіне інформування партнера щодо своїх намірів та дій, а також запобігання обману й порушуванню зобов’язань. Формуючись в умовах конкретної діяльності, професійне спілкування вбирає в себе її особливості, стає важливою частиною і дієвим засобом цієї діяльності. Загальні норми і правила ділового спілкування зумовлюються специфікою суспільного ладу, історичними традиціями та сучасними здобутками.

Професійна етика – це прикладна соціально-філософська дисципліна, яка вивчає походження, сутність, специфіку, суспільні функції морально-професійних норм і стосунків, закономірності їх розвитку на різних історичних етапах. Із цього визначення випливає, що об’єктом вивчення професійної етики є специфічні, морально-професійні норми, стосунки, а також норми, принципи, заповіді пануючої у суспільстві моралі, трансформовані до особливостей того чи іншого виду професійної діяльності, що регулюють поведінку професіоналів при виконанні ними функціональних обов’язків.

Морально-професійні кодекси, що стали частковим еквівалентом суспільної моралі, виконують такі соціальні функції:

- пізнавальну, яка реалізується у відображенні об’єктивних процесів суспільно-професійного розподілу праці за конкретних історичних умов;

- регулятивну (забезпечується взаємозв’язок спеціалістів з суспільством; набір специфічних прийомів праці);

- ціннісно-орієнтаційну (даються уявлення про моральний ідеал професіонала, професійний обов’язок, честь, совість, справедливість тощо).

Професійна етика покликана дати теоретичне обґрунтування сутності трансформації загальних норм і принципів моралі до специфічних умов професійної діяльності людей відповідно до уявлень про професійний обов’язок, благо, добро і зло, справедливість, совість, честь та інші моральні цінності.

Завдання професійної етики в тому, щоб вивчити складний процес віддзеркалення професійних стосунків у моральній свідомості, у морально-професійних нормах, провести чітку межу між морально-професійними явищами і явищами професійної майстерності, вивчити суспільні завдання, цілі професії і їх значущість у соціальному прогресі, саме цим сприяючи їх успішному виконанню.

G Зверніть увагу

Правила ділового спілкування:

- сформувати конкретну мету спілкування, визначити черговість розгляду питань;

- створити атмосферу довіри та взаєморозуміння;

- уважно вислухати партнера;

- свої думки висловлювати переконливо;

- зафіксувати одержану інформацію (бажано письмово);

- бути ввічливими, закінчити і почати спілкування компліментами.

? Запитання для самоконтролю

1. Що таке спілкування?

2. В чому полягає сутність і зміст етики ділового спілкування?

3. На яких етичних нормах і нормативах ґрунтується етика ділового спілкування?

4. Що таке моральний вчинок?

 

 

Тема2.2. Структура ділового спілкування. Техніка ділового спілкування. Мовленнєвий етикет

 

Форми та функції ділового спілкування. Бар’єри спілкування, його рівні. Сучасні теорії міжособових стосунків. Основні види ділового спілкування: публічний виступ, ділова бесіда,службова нарада та переговори. Основні правила ділового спілкування. Мовленнєвий етикет у діловому спілкуванні.

& Прочитайте

[1]-с. 27-28; [3]-с. 203-205, 208-210; [4]-с. 263-274; [5]-с.95-108, 109-120; [6]-с. 77-88; [8]-с. 138-150; [10]-с. 112-128.

Ñ Методичні вказівки

Форми та функції ділового спілкування.

Виділяємо такі функції ділового спілкування:

- інформаційно-комунікативна – формування, передача, приймання інформації;

- регуляційно-комунікативна – корегування поведінки;

- афективно-комунікативна – вплив на емоційний стан людини.

Форми спілкування:

- вербальне спілкування;

- невербальне спілкування.

Вербальне – усне, словесне спілкування, учасники якого обмінюються думками щодо предмета спілкування.

Виокремлюють:

1. Пряме вербальне спілкування – здійснюється шляхом усного контакту між учасниками спілкування («обличчя до обличчя», воно ще охоплює елементи невербального спілкування (міміку, жести)).

Форми:

- індивідуальне монологічне;

- індивідуальне діалогічне;

- групове монологічне;

- групове діалогічне.

2. Непряме вербальне спілкування – відсутність безпосереднього контакту між учасниками, інформація позбавлена емоційного наповнення. Інформація передається у формі документа. Недоліки: обмеженість у спілкуванні.

Невербальне – обмін інформацією здійснюється за допомогою жестів, міміки, постав. Відбувається без використання мовних засобів.

У процесі спілкування партнери впливають один на одного. Їх дії усвідомлено чи неусвідомлено спрямовані на регулювання чи зміну власної або чужої позиції. Взаємодії можуть бути:

- доповнювальні(партнери контактують, користуючись вираженими станами і позиціями один до одного);

- пересічні (конфліктні);

- приховані (до внутрішнього стану іншого індивіда, який не збігається із демонстративним).

Види ділового спілкування.

1. Публічний виступ – це один із видів усного ділового спілкування. Його мета – поінформувати, переконати чи створити настрій у відповідній аудиторії.

2. Ділова бесіда – відбувається між двома і більше партнерами. ЇЇ мета – обговорити, вирішити певні питання, налагодити комерційні стосунки.

Основні моменти будь-якої ділової бесіди:

- встановлення місця і часу зустрічі;

- спосіб вступу в контакт (вітання, жести початкові фрази);

- постановка мети (у формі проблеми, яку слід вирішити);

- фіксування домовленості й вихід із контакту. Підбиття підсумків бесіди (бажано письмово).

3. Службова нарада – організаційна форма спільного обговорення і вирішення керівником разом з підлеглими певних проблем, питань.

Види:

- інформаційна;

- оперативна;

- дискусійна;

- службова.

Мета наради буде досягнута за умов сумлінної підготовки до неї всіх учасників та правильного організаційного ходу. Успішне проведення забезпечує голова, який чітко формулює завдання та розподіляє їх між конкретними виконавцями, визначає термін виконання. Хід наради веде секретар (пише протокол).

1. Переговори – процес поетапного досягнення згоди між партнерами за наявності різних, а інколи й суперечливих інтересів. Тема переговорів стосується різних аспектів ділової взаємодії з партнерами, органами державного управління. Важливу роль відіграють здібності, навички, вміння переконувати. За формою переговори нагадують співбесіду.

Мовленнєва культура – це основний критерій професійної майстерності фахівця. Щоб підвищувати рівень мовленнєвої культури, необхідно:

· любити рідну мову, з повагою ставитися до мови співрозмовника;

· поважати і шанувати людей, з якими спілкуєшся;

· читати твори різних стилів;

· володіти навичками правильного читання з осмисленням і опрацюванням тексту;

· вивчати кілька мов, оволодівати нормами кожної з них;

· володіти нормами літературної мови, стежити за змінами в мові і мовленні;

· частіше заглядати в словник, розвивати інтелект, бо мовлення і мислення невіддільні;

· критично ставитися до написаного і промовленого слова;

· не йти за модними течіями, завжди дотримуватися культури мовлення;

· удосконалювати знання з лексикології, граматики, орфоепії, стилістики мови;

· володіти навичками етики;

· вслухатися в живе мовлення, вивчати зразки мовлення майстрів слова;

· розвивати своє мовлення, усне і письмове, постійно редагувати, удосконалювати написане і сказане.

Мовленнєвий етикет – це національно-специфічні правила мовленнєвої поведінки, які реалізуються в системі стійких формул і висловів у різних ситуаціях побутового, виробничого і ділового життя.

Різні мови світу виробили спеціальні (лексичні, морфологічні, синтаксичні, а також і невербальні) засоби вираження ввічливості, спеціальні етикетні мовні формули, що, власне, і становлять мовленнєвий етикет. Це насамперед такі усталені мовні формули, які вживаються для зав’язування контакту між комунікантами – формули вітань і звертань, для підтримання контакту – формули вибачення, прохання, подяки тощо, для припинення контакту – формули прощання, побажання, тобто власне етикетні мовні формули. Сам же мовленнєвий етикет, окрім цих формул, охоплює ще й соціально-мовні символи етикетного рівня, наприклад, етикетні форми заперечення (незгоди) і ствердження (згоди), форми питань, що використовуються у певних соціально-культурних групах.

Відбором етикетних мовних формул у кожній ланці мовленнєвого етикету створюється та чи інша тональність спілкування. Її можна визначити як ступінь дотримання етичних норм взаємодії комунікантів, як показник культурності, інтелігентності співрозмовників.

У європейському культурному ареалі виділяють п’ять тональностей спілкування: високу, нейтральну, звичайну, фамільярну (дружню), вульгарну.

Висока тональність уживається на урочистостях, дипломатичних прийомах, брифінгах, нейтральна – в офіційних установах, на підприємствах, звичайна характерна для спілкування в сфері побуту (магазин, транспорт, поліклініка, заклади культури), фамільярна – для спілкування в колі друзів, сім’ї. Вульгарна функціонує у сфері неконтрольованих ситуацій.

Українському мовленнєвому етикету властиві лише три рівні тональності: висока, звичайна, дружня.

За умовами та змістом ситуації спілкування в системі українського мовленнєвого етикету розрізняють 15 видів стійких мовних висловів:

1. Вітання – Доброго ранку! Добрий день! Здрастуйте! Привіт! Дай, Боже! Вітаю Вас!

2. Звертання – Добродію! Громадянине! Друзі! Колеги! Панове! Товариство!

3. Знайомство – Будьмо знайомі. Я хочу з вами познайомитися. Познайомтесь, це… Чому б нам не познайомитися? Дозвольте представити Вам…

4. Прощання – До побачення! Прощай! На все добре! Бувайте здорові! Добраніч! До зустрічі!

5. Прохання – Будь ласка. Будьте ласкаві… Прошу… Прошу уклінно… Не відмовте…Якщо вам не важко…

6. Зауваження, докір – Я змушений зробити тобі зауваження… Тобі (Вам) так робити не можна. Це було недобре. Ви не зовсім добре вчинили…

7. Заперечення, відмова – Ні, це не так. Я не згодний… Це неможливо… У жодному разі… Про це не може бути й мови.

8. Висловлення власного погляду – На мою думку… На моє переконання… Мені здається, що… Я хочу підкреслити, що… Така моя думка. Я вважаю так.

9. Побажання – Бажаю щасливого Нового року! Щасливих Вам свят! Віншую Вас… Хай збудуться всі ваші мрії.

10. Висловлення сумніву – Невже? Ви справді так вважаєте? Вельми сумніваюся. Хіба? Мені б хотілося вірити, однак…

11. Висловлення співчуття – Прийміть мої співчуття. Я поділяю Ваш смуток. Треба триматися. Не гнівіть Бога. Не впадайте у відчай.

12. Комплімент – У Вас такий чудовий вигляд. Ти маєш тонке почуття гумору. Ви чудовий фахівець.

13. Подяка – Дякую. Спасибі. Вдячний за все. Щиро Вам дякую. Дуже вдячний за турботу.

14. Згода – Так. Звичайно. Безперечно. Авжеж. Поза всяких сумнівів. Мушу погодитися.

15. Вибачення – Прошу вибачення. Вибачте. Пробачте. Простіть мені. Мені дуже шкода. Даруйте, перепрошую.

 

G Зверніть увагу

При діловому спілкуванні необхідно дотримуватися вивірених практикою неписаних правил:

1. Елементарно вислуховувати і не перебивати людей, особливо, коли вони обурені.

2. Потрапивши в складну ситуацію, слухати, намагаючись зрозуміти.

3. Бути тактовним. Ввічливість обеззброює. Важко бути грубим, коли інший поводиться ввічливо і коректно.

4. При необхідності дати відступити протилежній стороні з гідністю. Іноді потрібно з чимось погодитися, щоб заперечити аргументи іншої сторони.

5. Дотепність – сильна зброя, але нею потрібно користуватися в коректній формі.

6. Вміти вчасно промовчати.

 

? Запитання для самоконтролю

1. Які є функції і форми ділового спілкування?

2. Які є види ділового спілкування?

3. Яких правил ми маємо дотримуватися при діловому спілкуванні?

4. Поясніть зміст поняття «мовленнєвий етикет».

5. Які ви знаєте види мовленнєвого етикету?

 

 

Тема2.3. Правила спілкування фахівця при проведенні зустрічей, переговорів, прийомів, службова телефонна розмова

 

Загальні принципи і правила ділового спілкування фахівця: моральність, повага до інших людей, раціональність, правила критики та самокритики. Культура телефонного діалогу.

& Прочитайте

[1]-с. 29-31; [3]-с. 215-217; [4]-с. 272-276; [5]-с. 108-109; [6]-с. 88-93; [7] –с. 95-109; [8] –с. 199-201; [14]–с. 459-470.

Ñ Методичні вказівки

Поширеним видом усного ділового мовлення є телефонна розмова. Це найпростіший і найефективніший спосіб встановлення ділового контакту. Тут не працюють міміка, жести. Візуальний контакт між співрозмовниками відсутній, тому дуже важливим є інтонація та лексичне вираження. Обмеженість у часі, можливість технічних перешкод знижують ефективність цього виду мовлення. Однак суттєвим перевагами телефонної розмови над іншими способами є оперативність передавання інформації, швидкість реагування на інформацію, можливість дистанційного керування діями, зручність.

Успіх ділової розмови по телефону залежить від уміння дотримуватися певних правил поведінки – телефонного етикету. Обов’яково потрібно вживати формули вітання (на початку розмови, а також тоді, коли до слухавки підійшов інший співрозмовник), прощання (у кінці розмови), подяки, вибачення – відповідно до ситуації. Важливе значення має взаємне представлення на початку телефонної розмови: треба назвати прізвище, ім’я, по батькові, посаду й організацію, яку ви представляєте. Говорити без поспіху, розбірливо (щоб можна було записати). Прохання, запитання потрібно формулювати тактовно і люб’язно. Для цього існує низка обов’зкових етикетних реплік, якими обмінюються обидві сторони спілкування, напр.: чи не змогли б ви запросити до телефону…?; будь ласка, покличте…; мені рекомендували звернутися до вас з питанням…; прошу зачекати; перекажіть, будь ласка, інформацію та ін.

Телефонна розмова – один із різновидів усного мовлення, що характеризується специфічними ознаками, зумовленими такими причинами:

- співрозмовники не бачать один одного й не можуть скористатися невербальними засобами спілкування (міміка, жести, візуальний контакт);

- обмеженість у часі (телефонна розмова не може бути надто тривалою);

- наявність технічних перешкод (втручання сторонніх абонентів, погана чутність).

Основні вимоги до мовця, що говорить по телефону:

- чіткість, чистота артикуляції, правильність дикції;

- середній за силою голос мовлення;

- лаконізм висловлення (лексичний і синтаксичний), чіткість, виразність побудови фрази;

- темп мовлення – середній;

- тон мовлення – спокійний, ввічливий.

Етапи телефонної розмови:

1. Встановлення зв’язку (момент налагодження контакту).

2. Виклади справи (повідомлення мети дзвінка, підхід до питання, обговорення повідомленої інформації).

3. Закінчення розмови.

Якщо телефонуєте ви:

- якщо телефонуєте у важливій справі, запитайте спочатку, чи є у вашого співрозмовника достатньо часу для бесіди;

- попередньо напишіть перелік питань, котрі необхідно з’ясувати, і тримайте цей перелік перед очима упродовж усієї бесіди;

- у разі досягнення важливих домовленостей згодом надішліть підтвердження листом або факсовим повідомленням.

Якщо телефонують вам:

- спробуйте якомога швидше зняти трубку й назвіть організацію, яку ви представляєте;

- у разі потреби занотуйте ім'я, прізвище та контактний телефон співрозмовника;

- розмовляйте тактовно, ввічливо; демонструйте розуміння сутності проблем того, хто телефонує;

- не кладіть несподівано слухавку, навіть якщо розмова є нецікавою, нудною та надто тривалою для вас;

- якщо ви даєте обіцянку, намагайтеся дотримати слова й виконати її якомога швидше; у разі виникнення складних питань запропонуйте співрозмовникові зустріч для детального обговорення суті проблеми;

- завжди стисло підсумовуйте бесіду, перелічіть ще раз домовленості, яких ви досягли.

Незалежно від того, хто телефонує:

- будьте доброзичливими, у жодному разі не виказуйте свого незадоволення чимось;

- ставте запитання та уважно вислуховуйте відповіді на них;

- намагайтесь залишитися тактовними і стриманими, навіть якщо розмова стає вельми неприємною для вас;

- симпатія до вас зросте, якщо ви кілька разів упродовж бесіди назвете співрозмовника на ім’я та по батькові;

- особливо наголошуйте на найсуттєвішому; якщо ж під час бесіди ви називаєте якісь числа, їх варто повторити кілька разів, аби уникнути прикрих непорозумінь;

- намагайтеся якомога ширше використовувати лексичні можливості літературної мови (насамперед багату синоніміку), але при цьому завжди висловлюйтеся стисло й точно, правильно побудованими реченнями; стежте за логікою викладу своїх думок, їх послідовністю;

- розмовляйте середнім за силою голосом.

 

G Зверніть увагу!

1. Привітайтеся з тим, хто говорить з вами по телефону. Постарайтеся спочатку задати тон бесіди – ввічливий, довірливий, оптимістичний.

2. Назвіть себе. Залежно від конкретних обставин, назвіть свою установу, відділ і прізвище.

3. Зробіть паузу. Це допоможе вашому співрозмовникові зосередитися. Спокійно викладіть суть справи.

4. Не беріть трубку, якщо ви дуже зайняті.

5. Не говоріть: Почекайте хвилинку – психологи вважають, що від цієї фрази у того, хто телефонує, складається враження, ніби він байдужий установі, в яку дзвонить.

6. Умійте повернути розмову в потрібне вам річище. Зробіть бесіду конструктивною, плідною.

7. Не дратуйтеся. Говорити по телефону рівним, спокійним тоном – ваш професійний обов’язок.

8. Уникайте телефонних монологів. Пам’ятайте, що розсіювання уваги при телефонній розмові відбувається швидше, ніж у звичайній бесіді.

9. Не мовчіть, намагайтеся уміло й неодноманітно підтримати розмову.

10. Не вживайте категоричних тверджень і не нав'язуйте своїх рішень співрозмовникові.

11. Дайте тому, хто телефонує, право вибору часу для повторного дзвінка(фраза Подзвоніть мені через годину не годиться).

12. Не робіть із співрозмовника прохача, якщо він залежить від вас. Постарайтеся побудувати розмову на демократичних засадах.

13. Будьте лаконічним,але не на шкоду делікатності й інформативності.

14. Пам’ятайте, що навіть у службовій розмові чоловік повинен бути дуже люб’язний, якщо його співрозмовник - жінка.

15. Говоріть загальнодоступною мовою,уникайте канцеляризмів, штампів, професійного жаргону.

16. Звертайте увагу на інтонацію - просторічна інтонація,що знижує значення будь-якої фрази, неприпустима в службовій розмові.

17. Називайте співрозмовника так, як він називав себе: або на прізвище, або на ім’я та по батькові.

18. Якщо просять до телефону вашого колегу, не варто відповідати: Його немає ( не можна замінювати ім'я вітсутньої особи займеником). Треба відповідати: Івана Івановича немає.

19. Повідомте, коли краще подзвонити відсутньому співробітникові, запишіть потрібну для нього інформацію.

20. Тримайте марку свого підприємства. Навіть якщо ви випадково взяли трубку, не говоріть: Я тут ніхто. Умійте гідно представити установу, в якій ви працюєте.

 

 

? Запитання для самоконтролю

1. Назвіть загальні принципи і правила ділового спілкування фахівця.

2. Які вимоги висувають до ділового телефонного спілкування?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.021 сек.)