АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теми рефератів. 1. Сутність та принцип правової держави в сучасному світі

Читайте также:
  1. Література до рефератів
  2. Перелік тем рефератів, есе та загальні вимоги щодо їх написання
  3. Творчих робіт та рефератів
  4. Тематика рефератів
  5. ТЕМАТИКА РЕФЕРАТІВ
  6. Тематика рефератів
  7. Теми рефератів
  8. Теми рефератів
  9. Теми рефератів
  10. Теми рефератів
  11. Теми рефератів

1. Сутність та принцип правової держави в сучасному світі.

2. Громадянське суспільство і держава: питання співвідношення та взаємодії.

3. Основні тенденції розвитку сучасної держави.

4. Українська держава на шляху демократизації.

Література

Бутенко А. П. Государство: его вчерашнее и сегодняшнее // Государство и право. — 1993. — №7.

Гаджиев К. Гражданское общество и правовое государство. — Мировая экономика и международныеотношения. — 1991. — № 9.

Мамут Л. Государство: Полюсы представлений // Общественные науки и современность. — 1996. — № 3.

Нерсесянц В. С. Правовое государство: история и современность // Воп­росы философии. — 1989. — № 2.

Рябов С. Г. Політологічна теорія держави.— К., 1996.

Тарасов Е. Н. Государство как институт политической системы // Соци­ально-политический журнал. — 1994. — № 1-2.

Тимошенко В. І. Правова держава. — К., 1994.

Ребкало В. Національна держава. Втеча від самоприниження // Віче. — 1995. — № 6.

Ходаківський М. Громадянське суспільство і національна держава // Ві­че. — 1998. — № 7.

Українська державність у XX ст.: історико-політичний аналіз. — К„ 1996.

Цветков В. В. Державне управління: основні фактори ефективності. — Харків, 1996.

Якушик В. М. Государство переходного типа (вопросы теории). — К., 1991.



Політична влада і політична система суспільства


Політичні режими



 


3.5. Політичні режими

Поняття «політичний режим»одне із загально­прийнятих у сучасній політології. Його застосовують щодо характеристики способів, форм, засобів й методів реалізації політичної влади, оцінювання сутності дер­жави, оскільки в межах однієї форми правління на різ­них етапах її розвитку політичне життя може суттє­во видозмінюватися. Суспільство й держава можуть бути відкритими, закритими, проміжними; демократи­чними, тоталітарними й авторитарними; воєнізовани­ми, громадянськими і змішаними; клерикальними, теок­ратичними та ін. Усе це зумовлює суттєві відмінності у взаєминах між особистістю, суспільством і державою в різних країнах, що й позначається на своєрідності по­літичного режиму, який тісніше та безпосередніше по­в'язаний із сутністю держави, ніж інші її форми.

Поняття й типологія політичних режимів

Політичний режим — система засобів і методів здійснення полі­тичної влади; модель, форма взаємодії державно-владних струк­тур і населення.

Будь-який політичний режим визначається трьома основними чинниками: 1) процедурами і способами орга­нізації владних інститутів та безпосереднім здійсненням


влади; 2) стилем ухвалення суспільно-політичних рі­шень; 3) відносинами між політичною владою та грома­дянами.

Поняття «політичний режим» охоплює порядок фор­мування представницьких установ, становище та умови діяльності політичних партій, правовий статус особистос­ті, права та обов'язки громадян, порядок функціонуван­ня каральних і правоохоронних органів, співвідношення й регламентацію дозволеного та забороненого.

Політичний режим залежить від співвідношення по­літичних сил у суспільному організмі, особистості за­гальнонаціонального лідера та особливостей правлячої еліти; історичних і соціокультурних традицій; політич­ної культури населення. Політичний режим формується спонтанно, внаслідок спільних зусиль багатьох суб'єктів політичного процесу і не може бути встановлений конс­титуціями або іншими законами. Існує багато класифіка­цій політичних режимів. Будь-яка класифікація є умов­ною, позаяк «чистих» і завершених політичних режимів у політичній практиці не існує. Класифікувати політич­ні режими почали на початку XX ст., але до 60-х років XX ст. найчастіше використовували класифікацію М. Ве­бера, який поділяв їх на демократичні та недемократич­ні. На початку 60-х років американський політолог 3. Бжезинський, використавши висновки Р. Даля про ба-гатополярність влади і про те, що жодна держава не до­сягла демократії, вирізнив тоталітарний режим на під­ставі політологічного аналізу політичних систем колиш­ніх соціалістичних країн, довівши, що в більшості з них функціонували авторитарні політичні режими. Характе­ристики та особливості політичних режимів політологія вивчала впродовж кількох десятиліть. Нині вона зосере­джується переважно на філософсько-політичних аспек­тах внутрішньої еволюції конкретних режимів та проце­дури переходу від одного режиму до іншого. Найпошире­нішою є тричленна класифікація режимів на тоталітар­ні, авторитарні й демократичні.

Тоталітаризм. Цей термін запровадив Б. Муссоліні для характеристики фашистського руху в Італії та для відмежування його від нацистського руху в Німеччині. Теорія тоталітаризму склалася в 30—40-х роках XX ст. із появою фашизму та його різновидів.

Насильство за тоталітарного режиму є одним із голов­них засобів політичного управління. Він деформує мен-


 
 

 

Політична влада і політична система суспільства

тальність, політичну культуру, соціально-економічну стратифікацію населення, особисту й соціальну психоло­гію, політичні відносини та внутрісімейні стосунки.

Тоталітаризм (лат. totalis — увесь, повний)спосіб організації суспільства, який характеризується всебічним і всеохопним конт­ролем влади над суспільством, підкоренням суспільної системи державі, колективними цілями, загальнообов'язковою ідеологією.

Перші тоталітарні погляди в історії політичних учень сягають далекого минулого. Тоталітарними вважають теорію давньогрецького філософа Геракліта про необхід­ність загальної регуляції суспільства, політичні погляди Платона стосовно моделі утопічної держави. Деякі тота­літарні моменти наявні в політичних доктринах Г. Бабе-фа, А. Сен-Сімона, Г.-В.-Ф. Гегеля, Ж.-Ж. Руссо.

Передумовами виникнення та розвитку тоталітаризму в політичній практиці є індустріальна стадія розвитку суспільства, наявність засобів масової інформації, колек­тивістський світогляд, могутній державний апарат, особ­ливості соціальної психології (певна ідеологічна та міжособистісна ситуація). Причому засоби масової інфор­мації є необхідним моментом для існування тоталітариз­му взагалі. Завдяки їм проводяться ідеологічна обробка населення, насадження уніфікованих побутових та за­гальнолюдських стандартів, нівелювання загальноцивілі-заційних та особистісних цінностей. Критерієм тоталіта­ризму є поглинання державою сфери громадянського су­спільства, відсутність плюралізму.

Характерним для нього є харизматичний тип лідерст­ва з обов'язковою опорою на репресивний апарат. Спосіб мобілізації (модель здійснення владою політичних рішень та залучення населення до їх виконання) за тоталітаризму може здійснюватись інтенсивно через створення внутрі-психологічного ентузіазму, а також екстенсивно — за до­помогою репресивно-пропагандистського апарату. Лідерст­во за тоталітаризму має переважно індивідуалізований ха­рактер, причому навіть найближче оточення лідера знач­но дистанційоване від нього. З тоталітаризмом пов'язаний султанісшичний політичний режим, який характеризу­ють наявність верховного правителя за відсутності розме­жування державної та приватної сфер; погляд представни­ків влади на суспільство як на неподільну власність пра­вителя, члени родини якого здебільшого обіймають прові­дні посади в державному та економічному управлінні; осо­блива ідеологія (найчастіше названа за ім'ям правителя); неформальний характер усіх державних відносин; клано-


Політичні режими 263

вість; відсутність реальної судової влади. У тоталітарних державах недопустимі будь-які форми несанкціонованих дій населення. Тоталітаризм вимагає від людини активних виявів лояльності й відданості режиму.

Як типу політичного режиму тоталітаризму властиві такі риси:

— наявність загальнообов'язкової ідеології, яка дово­
дить необхідність існування даного режиму;

— загальна ідеологізація, заперечення минулого й
сьогодення задля «світлого» майбутнього;

— ігнорування особистих цілей та інтересів заради за­гальних цілей режиму;

— жорстке переслідування будь-якого спротиву і на­віть особистих думок та виправдовування з огляду на це будь-яких форм насильства;

— концентрація влади в руках одного лідера чи партії;

— підпорядкування інформаційного простору полі­
тичному лідерові чи партії.

Класичними тоталітарними державами були гітлерів­ська Німеччина та СРСР. Причому політичний режим у колишньому Радянському Союзі пройшов такі етапи: пе­ріод воєнного комунізму 1917—1921 pp. (тоталітарно-ав­торитарний тип політичного режиму); 1921—1929 pp. (авторитарний режим); 1929— 1956 pp. (тоталітарний ре­жим), 1956—1985 pp. (зникли ознаки класичного тоталі­таризму, але загалом режим залишався тоталітарним). Занепад епохи тоталітаризму в СРСР розпочався за «горбачовської перебудови», коли впала «залізна завіса» ідеологічного монізму (грец. monos — один) й закритості суспільства.

Авторитаризм. За авторитаризму в суспільстві мо­жуть існувати інститути, притаманні демократії, але основними ознаками, що відрізняють авторитаризм від демократії, є перевага в діяльності державних органів ме­тоду адміністрування (за авторитаризму рідко застосовує­ться компроміс із найважливіших політичних проблем); концентрація влади в руках одного чи декількох держав­них органів; здійснення органами виконавчої влади нор-мотворчих функцій; звуження сфери гласності та вибор­ності державних органів. Загальна риса всіх авторитар­них держав — сильна виконавча влада.

Авторитаризмтип політичного режиму, який характеризується субординацією суб'єктів політичних відносин, наявністю сильного центру, що має концентровану владу, можливістю застосування насильства чи примусу.



Політична влада і політична система суспільства


Політичні режими



 


Залежно від цілей виокремлюють різні види авторита­ризму, наприклад, авторитаризм стабілізаційний, метою якого є збереження існуючого ладу, чи альтернативний, властивий країнам, які відкинули демократичні засади розвитку суспільства. Найчастіше авторитаризм встанов­люється в країнах, які переходять від тоталітаризму до де­мократії. Характерно, що за авторитаризму існує і грома­дянське суспільство, а в самому суспільстві чіткої регла­ментації зазнає переважно політична сфера. За цього полі­тичного режиму в суспільстві можлива легальна опозиція, і якщо за тоталітаризму необхідно постійно доводити ре­жимові свою особисту відданість і лояльність, то за авто­ритаризму відданість не обов'язкова, головне — відкрито не виступати проти режиму. За авторитаризму немає уні­фікованої ідеології. А через поруйнованість репресивного апарату та несформованість демократичних інститутів мо­білізаційні можливості її застосування практично відсут­ні, а само суспільство характеризується вищим ступенем інертності, ніж за інших політичних режимів. Попри те, що правлячі структури відкриті для різних угруповань, влада за авторитаризму сконцентрована в руках правлячої еліти, виборча система пристосована до рішень виконавчої влади, демократичні принципи не є абсолютною цінністю, значний обсяг влади перебуває в руках силових структур, принципи законності та конституційності практично зав­жди спотворюються. Авторитарними країнами були в різ­ні історичні періоди Радянський Союз та Італія.

Сутнісні ознаки й проблеми утвердження демократичного політичного режиму

Поняття «демократія» багатогранне. Його використо­вують на позначення типу політичної культури, певних політичних цінностей, політичного режиму. У вузькому розумінні «демократія» має тільки політичну спрямова­ність, а в широкому — це форма внутрішнього устрою будь-якої суспільної організації. Класичне визначення демократії дав А. Лінкольн.

Демократіяправління народу, обране народом, для народу.

Основними ознаками демократичного політичного ре­жиму є наявність конституції, яка закріплює повнова­ження органів влади й управління, механізм їх форму­вання; визначає правовий статус особистості та принцип


рівності перед законом, а також принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову з визначенням функціональних прерогатив кожної з них. Для демокра­тії характерними є вільна діяльність політичних і гро­мадських організацій, обов'язкова виборність органів влади, розмежування державної сфери та сфери грома­дянського суспільства, економічний та політичний, ідео­логічний плюралізм (заборони торкаються лише анти-людських ідеологій).

За демократії політичні рішення завжди альтернатив­ні, законодавча процедура чітка й збалансована, а владні функції є допоміжними. Демократії властива зміна лідерів. Лідерство може бути як індивідуальним, так і ко­лективним, але завжди має раціональний характер. Демо­кратичний режим характеризують високий рівень сус­пільного самоврядування, переважаючий консенсус у від­носинах між владою й суспільством. Одним із головних принципів демократії є багатопартійність. У політичному процесі завжди бере участь і опозиція, яка виробляє аль­тернативні політичні програми й рішення, висуває своїх претендентів на роль лідера. Головна функція опозиції за демократичного політичного режиму — визначати альтер­нативні напрями розвитку суспільства та складати постійну конкуренцію правлячій еліті. Сутнісними озна­ками демократії є електоральні (лат. elector — виборець) змагання, можливість розподілу інтересів, націленість на консолідацію суспільства. За демократії держава функ­ціонує заради громадян, а не навпаки, існують умови для подальшого розвитку громадянського суспільства. Демо­кратія і в політичному, і в загальнолюдському розумінні є магістральним шляхом, своєрідним ідеалом майбутньо­го розвитку суспільства та людської цивілізації загалом.

У зарубіжній та вітчизняній політичній науці багато теорій та моделей демократичного розвитку. В. Парето створив модель «елітарної» демократії, стверджуючи, що перехід суспільства до індустріальної стадії розвитку потребує створення спеціального професійного управлін­ського апарату, без якого демократія неможлива. Акту­альність цієї моделі було доведено історичним розвитком суспільства, а відкинуто лише в 40—50-х роках XX ст., коли в політичній діяльності запанував лібералізм. Згідно з плюралістичною теорією демократії (теорією заінтересо­ваних груп) А. Бентлі, будь-які групи, що переслідують власні інтереси, впливають на владу, намагаючись досяг­ти своїх цілей через політичну діяльність. Модель А. Бен-



Політична влада і політична система суспільства


Політичні режими



 


тлі відкинули через небезпечність паралічу влади та деста­білізації. Автор моделі демократичного елітаризму Р. Даль доводив, що еліти між собою співпрацюють та визначають правильний спосіб вирішення конкретних проблем. Ідеал демократії в принципі недосяжний, але необхідно знайти форму політичного життя, яка забезпечила б змагання по­літичних сил, можливість політичного консенсусу.

Чимало сучасних учених пов'язують зміст демократії з елітами і доводять, що демократія завдяки виборам має дати дорогу найгіднішим представникам еліти, має обері­гати суспільство від людей, які довго перебувають при владі, запобігати надмірній концентрації влади. Дехто з сучасних практичних політиків активно критикує тлума­чення демократії як влади народу, застерігає від тоталь­ної політизації суспільного організму, не сумніваючись, однак, що саме демократія постійно підтримує в середо­вищі правлячої верхівки стан пошуку й самовдоскона­лення. Окремі вчені (особливо в Росії) доводять небезпеч­ність зведення демократії до найвищого ідеалу.

Перед країнами, які віддали перевагу демократичному розвиткові, постає багато не лише економічних, соціаль­них, а й політичних проблем. Насамперед це проблеми мо­дернізації політичної системи, пристосування її до функ­ціонування за умов демократії, створення демократичних політичних інститутів, вирішення гуманітарних проблем, входження в міжнародні політичні організації тощо. Мо­дернізація — процес поступовий і багатогранний, її завдан­ням є пошук нових парадигм з метою мобілізації суспіль­ства. Особливо важливою є модернізація для перехідних суспільств, які характеризуються творчим конструктив­ним браком ідеалів; відсутністю консолідуючих суспільст­во особистостей та лідерів; політичною ситуацією, яка не працює на майбутнє. Сама демократія, як зазначає К. Гаджієв, не може сприйматися однозначно, особливо в перехідний період. Досить слушним є попередження А. Ток-віля про те, що тиранія більшості може бути ще жорстокі­шою, ніж тиранія меншості, на що теж слід зважити під час побудови демократичної моделі суспільного розвитку.

Серед проблем утвердження демократії, пов'язаних з економікою і політикою, — відставання інфраструктури ринкової економіки від розвитку власності. Саме демо­кратія мусить забезпечити легітимізацію ринку. Ринок і капіталізм не можуть бути самодостатніми умовами утвердження демократії. Прикладом цього є піночетів-ський режим у Чилі. Співвідношення понять «лібера-


лізм» і «демократія» теж неоднозначне. Лібералізм від­дає перевагу волі людини перед рівністю, а демократія — рівності перед волею.

Найраціональніше розуміти демократію як форму по­літичної самоорганізації суспільства, що означає певну дистанцію між державою та суспільством. Вона є не ли­ше технічним аспектом певних реформ, а й шкалою цін­ностей, системою життя, основні постулати якого — рів­ність і права людини. За демократії немає місця застою, ідеологія не заступає демократичні цінності, плюралізм є джерелом влади, забезпечений абсолютний примат суве­ренітету народу.

Конституція держави, що стала на шлях демократії, повинна виконувати три основні завдання: 1) фіксувати певну форму правління; 2) закріплювати й виражати зго­ду народу; 3) регламентувати повноваження урядових структур. І найголовніше — слід спочатку усвідомити де­мократичні цінності, а вже потім втілювати їх у політич­ній діяльності.

Щоб стати демократом, людина, з огляду на психоло­гію, має вирости й соціалізуватися в демократичному се­редовищі. У посттоталітарних країнах демократичні державні інститути (органи різних гілок і рівнів влади й управління, політичні партії тощо) недостатньо інтегро­вані в суспільний організм. Скажімо, в Японії капіталі­зація поєднана з корпоративністю, тому японську демо­кратію інколи називають корпоративною. Саме збере­ження традиційних цінностей японської ментальності дало змогу Японії ефективно справитися із завданнями модернізації, стати однією із найрозвинутіших демокра­тичних країн. Тобто модель модернізації мусить бути оригінальною для кожної країни. Для пострадянських країн особливо важливим є віднайдення способів органі­чного поєднання правової держави, ринкової економіки та історичних традицій державності. Демократія, в суча­сному розумінні, покликана забезпечити оптимальне поєднання економічної ефективності, соціальної справе­дливості, свободи підприємництва, соціальної рівності тощо. Важливими є стабілізація законодавства, легітим­ний розподіл функцій влади та формування сильного центру (як політичного, так і духовного), утвердження демократичної політичної свідомості та культури, пере­осмислення власного досвіду державотворення тощо.



Політична влада і політична система суспільства


Політичні партії



 


Запитання. Завдання

1. Зіставте кілька визначень політичного режиму і дайте власне категоріально-політологічне визначення даного явища.

2. Визначте спільні риси й відмінності у функціонуванні тоталітар­ного та авторитарного політичних режимів.

3. Порівняйте демократичні режими кількох країн (першого, дру­гого і третього ешелонів капіталізму) за такими політологічними пара­метрами: стан громадянського суспільства, держава і політична мобі­лізація, система владного впливу.

4. У чому полягає відмінність державного і політичного режимів?

Теми рефератів

1. Витоки й основні характеристики тоталітаризму.

2. Сучасні концепції демократії.

3. Порівняльно-політологічний аналіз елітарної та плюралістичної демократій.

4. Японська модель переходу від тоталітаризму до демократії.

5. Основні причини зміни політичних режимів.

Література

Авторитаризм и демократия в развивающихся странах. — М., 1996.

Арон Р. Демократия и тоталитаризм. — М., 1993.

Баран В. Теорія тоталітаризму: генеза і сутність // Сучасність. — 1996. — №8.

Гаджиев К. С. Тоталитаризм как феномен XX века // Вопросы филосо­фии. — 1992. — № 2.

Гуггенбергер Б. Теория демократии // Политические исследования. — 1991. — № 4.

Ковлер А. И. Кризис демократии? Демократия на рубеже XXI века. — М., 1997.

Лобер В. Демократия: от зарождения идеи до современности. — М., 1991.

Саламатин В. С. Политические режимы: к методологии понятий. — М., 1995.

Салмин А. М. Современная демократия. — М., 1992.

Федоров В. Эволюции авторитаризма. — М., 1994.

Цыганов А. П. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. — М., 1995.

Якушин В. М. Різновиди політичних режимів // Віче. — 1995. — № 9.


3.6. Політичні партії

Політичне життя в сучасному суспільстві не мис­лиме без партій. Партії надають йому динаміки, оскіль­ки вони є ареною змагання політичних курсів, ідей, які виражають інтереси різних суспільних груп. Це є осно­вою вироблення оптимальних суспільних рішеннь як що­до сутності проблем, так і щодо врахування інтересів суспільних груп. Суспільно значущий результат діяльно­сті партій ймовірний за умови, якщо вони мають реаль­ну вагу в суспільстві та можливість вільно конкурува­ти між собою за доступ до державної влади. Партіїне тільки важливий елемент політичної системи, а й один із основних компонентів громадянського суспіль­ства. Знання про партії як суспільний інститут, їх міс­це і роль у суспільно-політичному житті мають не лише теоретичне, а й практичне значення.

Поняття і типологія політичних партій та партійних систем

Сучасним політичним партіям передували їх прообра­зи — протопартії. Існує думка, що партії виникли водно-» час із політикою, тобто в рабовласницькому суспільстві.^ З розвитком рабовласницьких відносин, поглибленням соціальної диференціації суспільства, в тому числі й само-


       
 
 
   

 

Політична влада і політична система суспільства

го панівного класу, для здійснення влади вже було недо­статньо державних політичних структур. Виникали гро­мадські організації як форма політичної діяльності груп панівного класу, що протиборствували між собою, а також трудящих мас, які боролися проти нього. В епоху Серед­ньовіччя виникали та діяли партії: в Італії XII—XV ст. між собою ворогували гвельфи (прихильники світської влади папи римського) та гібеліни (прихильники сильної королівської влади). Партії античного світу і європейсько­го середньовіччя найчастіше поставали як клієнтели — тимчасові об'єднання для підтримки певних знатних осіб, сімей. Суперництво політичних груп, об'єднаних навколо впливових сімей, популярних лідерів, упродовж багатьох століть було суттєвою ознакою політичної історії. Особли­вого імпульсу розвиткові партій надали буржуазні револю­ції в Англії, Франції та інших європейських країнах.

У Європі в другій половині XIX ст. виникли масові партії. їх появі сприяли два основні чинники: розширен­ня виборчих прав і розвиток робітничого руху. Масові по­літичні партії як інститут європейської культури посту­пово поширилися й закріпилися в культурах країн і на­родів інших континентів.

Партії як соціальний феномен постійно еволюціону­ють. Нині урізноманітнилися причини і способи їх вини­кнення, багато в чому змінюються їхні форми і сутність, уявлення про їхню роль у суспільстві та й сама ця роль, методи діяльності та функції.

Причинами виникнення партій є необхідність захис­ту соціально-класових, національних, а нерідко й пле­мінних, релігійних, регіональних інтересів, а також цілі, пов'язані з виборчою боротьбою. Різноманітними є спосо­би виникнення партій. Свого часу М. Вебер в історії ста­новлення партії вирізняв три етапи: аристократичне угруповання, політичний клуб, масова партія. Партії ви­ростали з депутатських клубів і фракцій у парламенті, орієнтованих на інтереси різних кіл нової політичної та економічної еліти.

Політичні партії утворюються:

— внаслідок об'єднання гуртків і груп однакового
ідейно-політичного спрямування, які виникли та існува­
ли окремо в різних місцях країни;

— внаслідок розколу однієї партії на дві та більше чи об'єднання двох та більше партій в одну;

— у надрах масових рухів;

— під впливом міжнародної партійної системи;


Політичні партії 271

— як своєрідне відродження партій, які існували ра­ніше, що підвищує їхню легітимацію, створює певну на­ступність політичного розвитку;

— внаслідок діяльності лідерів, які організували пар­тії «під себе»;

— на основі регіональних організацій партії, яка іс­нувала раніше;

— з ініціативи профспілок.

Так, лейбористські партії у Великобританії, Австра­лії, Канаді та інших країнах, які переважно виражають інтереси робітників, було створено саме з ініціативи профспілок, що стали колективними членами цих партій і фінансують їх.

Утворення партій, як і громадсько-політичних рухів, відбувається на установчих з'їздах або конференціях. Ус­ні заяви про появу нової громадсько-політичної організа­ції не вважаються достовірною інформацією. Нею є факт реєстрації партії державним органом — в Україні, напри­клад, Міністерством юстиції.

Щодо тлумачення поняття «політична партія» серед політологів немає одностайності, що зумовлено складніс­тю та багатоманітністю партій як об'єкта дослідження, різними підходами до вирішення цієї проблеми та різни­ми традиціями національних політологічних шкіл. По­при те можна визначити спільні ознаки, які характери­зують партію. Серед них найважливіша — добровільність об'єднання.

Політична партія — організована група однодумців, яка виражає інтереси частини народу, класу, класів, соціальної верстви, верств, намагається реалізувати їх завдяки здобуттю державної влади або участі в ній.

Кожна партія має ідеологію, політичну платформу, організаційну структуру, певні методи й засоби діяльно­сті, соціальну базу, електорат (виборців, які голосують за неї). Основна мета діяльності політичної партії — здобу­ти політичну владу в державі та реалізовувати свої про­грамні цілі — економічні, політичні, ідейно-теоретичні, моральні за допомогою законодавчої, виконавчої та судо­вої гілок влади. Свої програмні цілі політичні партії про­водять у життя через ідейно-політичну, організаційну, пропагандистську, державну (коли оволодівають держав­ною владою) діяльність, виробляючи стратегію й тактику своєї поведінки на різних історичних етапах розвитку і за різних політичних умов.


 

Політична влада і політична система суспільства

Структура політичної партії — це ядро (керівні орга­ни вищої і нижчої ланок, партійні лідери, активісти), ря­дові члени партії та прибічники. Організаційно партія поділяється на партійний апарат та партійну масу, спо­соби зв'язку апарату з цією масою, партії та політичного середовища, партії та суспільства. Часто партійна систе­ма охоплює створювані партією молодіжні, жіночі, іноді військові організації, які є засобом проведення партійної політики серед відповідних груп населення.

Сприйняття партій та їхньої ролі в житті суспільства тривалий час було негативним. Європейська політична думка радикально змінила ставлення до них у XVII— XVIII ст. Нині остаточно утвердилася думка, що без си­льних політичних партій, альтернативних політичних рухів демократична природа влади неможлива. Політич­ні партії забезпечують зв'язок між народом і представ­ницьким механізмом правління. Саме через партії уряд може звернутися до мас за підтримкою, а маси через партії можуть критикувати керівництво і висувати ви­моги до нього.

Існує декілька класифікацій політичних партій за різними ознаками.

1. За класовою визначеністю: буржуазні, селянські, робітничі (у т.ч. комуністичні), соціалістичні та соціал-демократичні. До кожного типу належать і відповідні прошарки інтелігенції.

2. За ставленням до суспільного прогресу: радикальні (у т.ч. революційні), реформістські, консервативні, реак­ційні, контрреволюційні.

3. За ставленням до влади: правлячі, опозиційні,
нейтральні або центристські (умовно, позаяк абсолютно
нейтральних до влади партій не існує).

4. За формами і методами правління: ліберальні, де­мократичні, диктаторські.

5. За принципами організації та членства: кадрові та масові.

6. За місцем у системі влади: легальні та нелегальні.

7. За ідеологічним спрямуванням: комуністичні, соці­алістичні, фашистські, неофашистські, ліберально-демо­кратичні, націоналістичні, анархістські та ін.

8. За віросповіданням: християнські, мусульманські.
Деякі політологи виділяють партії прагматичні (ви­
борчі), парламентські, харизматично-вождистські та ін.

Політичні партії в Україні можна класифікувати за такими критеріями: ставлення до державного сувереніте-


Політичні партії 273

ту, соціально-економічні пріоритети, ідейно-політичні за­сади тощо. За ідейно-політичним спрямуванням виокре­млюють національно-радикальні, національно-демокра­тичні, загальнодемократичні, соціалістичного спряму­вання, національних меншин.

Залежно від багатьох обставин, а надто від політично­го режиму, в кожній країні формується певна партійна система. Політична наука виокремлює такі типи партій­них систем, кожна з яких відображає конкретні особли­вості певного суспільства:

— однопартійна (в країні є одна правляча партія, а ді­яльність інших не допускається);

— домінантна (з переважаючою партією, яка за під­сумками виборів незмінно залишається при владі протя­гом десятків років);

— двопартійна (біпартизм) (дві найбільші, найвпли-вовіші партії в країні поперемінно внаслідок виборів здійснюють владу);

— трипартійна, яку ще називають двох-з-половинною (2,5) партійною системою (характеризується тим, що жо­дна з двох найбільших партій країни самостійно не може сформувати уряд, а тому потребує для цього підтримки третьої партії, значно меншої від них, але яка постійно представлена в парламенті);

— чотирипартійна, або двоблокова (відзначається на­явністю правого та лівого блоків партій, що змагаються між собою за владу);

— партійна система обмеженого (поміркованого) плю­ралізму (відсутні антисистемні партії двосторонньої опо­зиції; притаманна орієнтованість на участь в уряді, коа­ліційних кабінетах, незначна ідеологічна різниця між партіями);

— партійна система крайнього (поляризованого) плю­ралізму (їй властиві наявність антисистемних партій, двосторонньої опозиції зліва і справа, стан перманентно­го конфлікту між опозицією зліва і справа, сильне ідео­логічне розмежування між ними);

— атомізована партійна система (не передбачає необ­хідності точного підрахунку числа партій); тут виникає поріг, за яким кількість партій не має значення.

Між партійними і виборчими системами існує тісний взаємозв'язок. Виборча система впливає на формування типу партійної системи. Французький вчений Моріс Дю-верже сформулював «три соціологічних закони» щодо впливу виборчої системи на кількість партій у суспільст­ві й на відносини між ними.


 

Політична влада і політична система суспільства

1. Пропорційна виборча система веде до партійної си­стеми з численними партіями, які мають жорстку внут­рішню структуру і не залежать одна від одної.

2. Мажоритарна виборча система голосування в два тури (абсолютної більшості) зумовлює появу партійної си­стеми, до якої належать кілька партій, що мають гнучкі позиції і прагнуть до взаємних контактів і компромісів.

3. Мажоритарна виборча система голосування в
один тур
(відносної більшості) неминуче породжує пар­
тійну систему, яка характеризується суперництвом двох
партій.

Роль і функції партій у суспільно-політичному житті

^Політичні партії активно впливають на діяльність ор­ганів державної влади, економіку, соціальні процеси, від­носини між країнами.) Вони є одним із базових інститутів сучасного суспільства, без якого не можливе функціону­вання представницької демократії, яка потребує розвину­тих і добре організованих партій. За їх відсутності поси­люється загроза виникнення авторитарного режиму. Де­мократія забезпечується участю партій у виборах, позаяк на багатопартійних виборах зіштовхуються не амбіції осо­бистостей, а інтереси суспільних груп. Партії нині є не­від'ємною частиною всієї демократичної системи, особли­во парламентської демократії, оскільки парламентська робота здійснюється переважно через партії.

Багатопартійність є певною гарантією проти корупції, зловживань владою, своєрідним способом контролю дер­жавних діячів.

Завдяки партіям антагонізм, властивий відносинам між суспільством і державою, утримується в безпечних для соціальної стабільності межах. Трансформуючи по­чуття соціального незадоволення в позитивні політичні цілі, партії спрямовують стихійну його енергію в русло конституційної боротьби за досягнення цілей через участь у державному управлінні.

Перспективи посттоталітарного розвитку колишніх соціалістичних країн, у тому числі України, пов'язані зі становленням політичних партій. Відсутність сильних партій, які легітимно представляють інтереси основних соціальних груп у відносинах з державою, нібито ставить державу над суспільством і розв'язує їй руки у виборі по­літики. Однак це ілюзія, бо замість політично організо-


Політичні партії 275

ваних опонентів, з якими можна вести діалог і шукати консенсус, владі за таких обставин протистоїть стихійна маса людей. Слабкість партій неминуче обертається без­силлям держави, яка позбавляється зворотного зв'язку з масами і втрачає контроль над політичним процесом.

Вплив політичних партій на маси, а отже, і завоюван­ня владних позицій у суспільстві визначається такими чинниками:

— наявністю приваблюючих ідеологій, які визнача­
ють цілі розвитку, відображають інтереси мас;

— організаційною оформленістю, мобільністю органі­
заційних структур, здатних реалізовувати намічені цілі;

— рівнем компетентності, авторитетності партійних керівників (вождів, лідерів, функціонерів);

— достатньою масовістю й активністю рядових чле­нів партії;

— вмінням практично організувати діяльність пар­тії в конкретній історичній ситуації;

 

— вмінням відобразити гострі суспільні проблеми в зрозумілих масам конструктивних лозунгах;

— наявністю достатніх коштів для діяльності ідейно-пропагандистських і культурних центрів партії, для опри­люднення її політики через засоби масової інформації.

Суспільно-політична роль партій виявляється в їхніх функціях. У політології існують різні підходи щодо обся­гу, змісту і суті функцій політичних партій. Наприклад, американський політолог К. Лоусон зазначає, що сферою діяльності партії може бути уся сфера політики і будь-яку функцію політичної системи може виконувати пар­тія. Інші політологи розцінюють партії як звичайні орга­нізації, які у своїй діяльності не піднімаються вище рів­ня активності «груп тиску» або «груп інтересів».

Американський політолог Дж. Брайс виділяє такі функції партій: підтримка одностайності між членами партії; рекрутування нових прихильників; стимулюван­ня ентузіазму виборців, акцентуючи увагу на численнос­ті партії та важливості її мети; інформування виборців про політичні питання, які вирішує партія, про особисті достоїнства вождів і недоліки суперників; відбір канди­датів на певну посаду.

У політології фігурують й інші функції партій: орга­нізація громадської думки з питань, які торкаються жит­тєвих інтересів нації; мобілізація виборців навколо пар­тійних кандидатів; виховання громадської думки і дедалі активніше виконання партіями «загальноосвітньої ролі в



Політична влада і політична система суспільства


Політичні партії



 


процесі політичної соціалізації»; забезпечення неперерв­ності політичних зв'язків між парламентом і народом; формування разом з іншими політичними інститутами механізму державного і громадського управління, забез­печення стабільності влади; створення сприятливих умов для послідовної зміни складу уряду за дво- і багатопартій-ної системи.

Важливими є функції соціальної інтеграції, політич­ної соціалізації, оскільки партії завжди небайдужі до по­літичні настроїв своїх членів і прибічників, від чого за­лежить їхня підтримка, участь у реалізації політики партії. Наприклад, американський політолог Ф. Сорауф вважає, що партії беруть участь у політичній соціалізації шляхом передачі політичних цінностей та інформації ни­нішнім і майбутнім виборцям.

Особливу роль у життєдіяльності партії відіграє функ­ція політичного рекрутування (кадрова). Вона передбачає підбір і висунення кадрів як для партії, так і для інших організацій, які належать до політичної системи, у тому числі висунення кандидатів у представницькі органи вла­ди й у виконавчий апарат держави. Авторитет партії в су­спільстві залежить від того, наскільки ефективно вона реалізовує функцію вироблення політики і здійснення по­літичного курсу. Обсяг і ефективність реалізації цієї фун­кції залежить від місця партії в політичній системі.

Отже, до основних функцій партій належать:

— з'ясування, формулювання і обґрунтування інте­
ресів великих суспільних груп, представлення цих ін­
тересів на державному рівні;

— активізація та об'єднання великих суспільних груп;

— формування ідеології та політичних доктрин;

— участь у формуванні політичних систем, їх спіль­них принципів, компонентів;

— участь у боротьбі за владу в державі і формуван­ня програм її діяльності;

— участь у здійсненні державної влади;

— організація політичної боротьби, спрямування її в цивілізоване русло;

— інституціоналізація політичних конфліктів;

— формування громадської думки;

— політичне виховання суспільства або його частини;

— формування політичної еліти: підготовка й вису­нення кадрів для апарату держави, керівників громад­ських організацій, зокрема профспілок;

— рекрутування та соціалізація нових членів.


Політичні партії в парламентах і урядах

Політичні партії відіграють важливу роль у виборах до вищих і місцевих органів державної влади. Здебільшо­го кандидати в депутати виступають від політичних пар­тій. У країнах, де передбачено державне фінансування виборчих кампаній, існують різні принципи відшкоду­вання виборчих видатків партії. В одних випадках дер­жава виплачує грошові засоби з розрахунку кількості зібраних партією голосів виборців, в інших — з розра­хунку кількості місць, отриманих партією в парламенті.

Партії, які на виборах здобули депутатські місця, ви­рішально впливають, на формування центральних і місце­вих органів влади. Реальна участь партій у справах дер­жави залежить від існуючої в країні партійної системи: багатопартійної, двопартійної і однопартійної.

Рівень представництва партій у законодавчому органі державної влади є критерієм визнання їх політичного ав­торитету в суспільстві. А парламентська боротьба полі­тичних партій відображає співвідношення політичних сил у ньому. Ефективність діяльності парламентського механізму зростає внаслідок об'єднання депутатів у пар­ламентські партійні групи, клуби, фракції тощо. Законо­давство багатьох країн не передбачає існування партійних об'єднань депутатів у парламентах, однак на практиці де­путати не приступають до виконання своїх обов'язків, до­ки не створять партійних фракцій. Партійні об'єднання парламенту тримають у полі зору найважливіші питання, вивчають законопроекти, вирішують, хто саме виступати­ме в дебатах від імені всієї групи. Прагнення партії утво­рити парламентську фракцію пов'язана з тим, що лише за цієї умови депутати від партії отримують представництво в різних керівних і робочих органах палат.

У парламентах різних країн встановлено мінімальний кількісний склад депутатів від однієї партії, необхідний для утворення партійної фракції: у Бельгії партійну гру­пу можуть утворити не менше 3 депутатів, в Австрії — не менше 5, в Італії і Франції — не менше 20, у ФРН — 25, в Україні — 14 депутатів.

Подекуди існують певні особливості утворення парла­ментських фракцій. У Франції, наприклад, незалежні, безпартійні депутати і депутати з партійними мандатами, які через недостатню кількість не можуть утворити вла­сної парламентської фракції, вправі приєднатися до фра-



Політична влада і політична система суспільства


Політичні партії



 


кцій, які близькі їм за політичними поглядами. При цьо­му вони не обов'язково мають підпорядковуватися вста­новленій у цих фракціях партійній дисципліні, можуть голосувати на власний розсуд. В Італії у нижній палаті депутати партій, які за регламентом не мають підстав для утворення власної фракції і які не виявили бажання приєднатися до функціонуючих партійних груп, можуть утворити єдину змішану групу. Щоправда, такій групі важко налагодити свою роботу через різні політичні по­гляди депутатів.

Найвпливовішими і найавторитетнішими фігурами в парламенті є голови палат. Часто їх обирають на весь термін повноваження палати і, як правило, ці посади обіймають голови партій або блоку партій, які мають аб­солютну більшість місць у палаті. Якщо жодна з партій або блоків партій не має абсолютної більшості, на посаду голови палати обирають на основі угоди. У такому разі не завжди головою палати є представник найбільшої за кількістю партійної фракції. Посади заступників голів палат здебільшого розподіляються між представниками найвпливовіших партій у парламенті.

У багатьох європейських країнах для керівництва ро­ботою палати створено колегіальні органи — бюро, пре­зидію тощо, до складу яких, крім голови палати і його заступників, входять секретарі, які контролюють прису­тність членів палати, спостерігають за підрахунком голо­сів, редагують і підписують протоколи засідань палати, і квестори, які займаються матеріальним забезпеченням палати і церемоніалом. Колегіальні органи формуються з представників різних партій пропорційно чисельності їх фракцій. Партії, які не мають власних партійних фрак­цій, позбавлені можливості бути представленими в цих органах.

На діяльність парламенту відчутно впливають коміте­ти, комісії палат, рішення яких часто визначають рішен­ня палати. У різних країнах вони формуються по-різно­му. Але їх партійний склад найчастіше визначається на основі пропорційного представництва офіційно визнаних парламентських фракцій.

Попри непересічну важливість участі партій у роботі парламенту, головне їх завдання — здобуття урядової влади, вплив на формування і діяльність уряду.

За президентської системи правління (США) застосо­вується позапарламентський спосіб формування уряду: глава держави є і главою уряду, призначає міністрів, не-


зважаючи на розстановку сил у парламенті і без участі парламенту. Призначення уряду президентом без участі парламенту надає верхівці партії президента значної ва­ги в управлінні державою. Як правило, міністрами при­значають членів партії, яка перемогла на президентських виборах, хоч у США цієї традиції дотримуються не зав­жди. Формуючи кабінет, президент надає перевагу гру­пам і особам, які зробили суттєвий внесок у його обран­ня. За розколу партії, національної кризи, президент мо­же залучити до свого кабінету представників опозиційної фракції або партії.

За парламентської системи правління глава держа­ви не завжди є виборною особою (у деяких країнах — мо­нарх), він позбавлений права призначати міністрів на свій розсуд, а тільки осіб, які користуються підтримкою більшості депутатів парламенту, і мусить звільняти їх, як тільки вони втратять цю підтримку. На практиці це означає, що глава держави призначає міністрами пред­ставників партії або партій, що мають більшість місць у парламенті (часто лише більшість у нижній палаті пар­ламенту).

Залежно від співвідношення і розстановки партійних сил у парламенті формуються різні типи урядів — одно­партійний, коаліційний (при цьому в парламенті можуть виникати центристські, право- чи лівоцентристські коалі­ції). Інколи виконавчу владу здійснюють «уряд меншос­ті» або «службовий уряд» (утворений на позапартійній ос­нові), які теж спираються на підтримку парламентської більшості, до якої належать не представлені в уряді пар­тійні фракції. Іншими словами, не представлені в уряді партії надають йому «зовнішню підтримку» з різних пи­тань. Практикується і формування уряду національної єдності, до якого входять представники всіх впливових парламентських політичних партій. Так було у Велико­британії в 1931—1935, 1935—1937 pp. і з 1940 року до за­кінчення Другої світової війни, коли уряд національної єдності утворювали консервативна, лейбористська і лібе­ральна партії.

Становлення багатопартійності в сучасній Україні. Перспектива утворення партійної системи

З проголошенням у колишньому СРСР, у тому числі в Україні, політики перебудови, почали створюватися по­літичні структури, які спершу обстоювали послідовну со-


 

Політична влада і політична система суспільства

щалістичну демократію, а відтак — просто демократію, зосереджуючись на культурно-просвітницькій діяльності (Український культурологічний клуб у Києві 1987 p.), то­вариство Лева та молодіжний дискусійний політклуб у Львові, 1987 р.)- Згодом почали формуватися організації політичного спрямування.

У становленні української багатопартійності виділя­ють три етапи.

Допартійний етап (з весни 1988 р. до весни 1990 p.). На цьому етапі виникають політизовані й політичні орга­нізації, що своєю діяльністю підготували умови і дали по­штовх процесові творення партій. Розпочався він зі ство­рення в березні 1988 р. Української Гельсінської спілки (УГС), яка першою заявила про необхідність побудови са­мостійної української держави. У тому ж році виникли Демократичний союз та Народна спілка сприяння перебу­дові. А в січні 1988 р. відбувся перший з'їзд Українського християнсько-демократичного фронту, через рік — уста­новча конференція Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка, дещо пізніше — Українського товариства «Меморіал». Політичне життя активізувалося після опу­блікування 16 лютого 1989 р. у газеті «Літературна Укра­їна» проекту програми сприяння перебудові Народного Руху України (НРУ). У вересні 1989 р. в м. Києві відбув­ся установчий з'їзд НРУ як політизованого громадського об'єднання, у жовтні заявила про себе нечисленна, але надрадикальна Українська національна партія.

Етап початкової багатопартійності (кінець 1990 р. — до подій 19—24 серпня 1991). Започаткував його установчий з'їзд Союзу трудящих України за перебудову, що відбувся 24 лютого 1990 р. У квітні того ж року було засновано пар­тію Державна самостійність України (ДСУ), Український християнсько-демократичний фронт реформувався в Українську християнсько-демократичну партію (УХДП), Українська Гельсінська спілка — в Українську республі­канську партію (УРП). У травні відбувся установчий з'їзд Об'єднаної соціал-демократичної партії України (ОСДПУ), а через місяць заявила про себе Українська селянська де­мократична партія (УСДП) та Українська народно-демо­кратична партія (УНДП).

1 липня 1990 р. в Києві відбулася перша сесія Україн­ської міжпартійної асамблеї (УМА), яку заснували партії та об'єднання національно-демократичного спрямування: УМА оголосила реєстрацію громадян Української Народ­ної Республіки (УНР) на основі закону про громадянство


Політичні партії 281

дянство УНР 1918 р. і скликання національного конгре­су, виступила за створення Національних Збройних сил, Національної Служби Безпеки та Національної поліції.

Восени 1990 р. політичний спектр України розширили Селянський Союз України, Народна партія України, Лібе­рально-демократична партія України. У грудні 1990 р. члени КПРС, які утворювали демократичну платформу в тодішній КПУ, створили партію демократичного відро­дження України (ПДВУ), тоді ж відбувся установчий з'їзд Демократичної партії України (ДПУ).

Посткомуністичний етап (від серпневих подій 1991 р. до виборів до Верховної Ради України в березні 1994 p.). Відзначається принципово новими політичними і соці­ально-економічними умовами. Після серпневих подій 1991 р. КПРС та її регіональне відділення в Україні КПУ були заборонені. 24 серпня 1991 р. було проголошено не­залежність України, що уможливило демократичні пере­творення в ній. Процес творення партій отримав нові мо­жливості й стимули. У вересні 1991 р. відбувся установ­чий з'їзд Ліберальної партії України (ЛПУ), у жовтні — установчий з'їзд Соціалістичної партії України (СПУ). На основі Української міжпартійної асамблеї було ство­рено Українську Національну Асамблею (УНА).

У 1992 р. в Києві було створено Українську консерва­тивну республіканську партію (УКРП), Християнсько-де­мократичну партію України (ХДПУ). Внаслідок об'єд­нання Української національної та Української народно-демократичної партії утворилася Українська національна консервативна партія (УНКП). Активно виникали нові партії в 1993—1994 pp., серед яких Народний Рух Укра­їни (НРУ), Комуністична партія України (КПУ).

Багатопартійність в Україні стала фактом. З форму­ванням багатопартійності процес творення нових партій не припиняється. Так, якщо на час виборів до Верховної Ради в березні 1998 р. в Україні було 52 політичні пар­тії, то на початку 2001 р. їх уже налічувалося 110. Від­буваються типові для багатопартійності міжпартійна та внутріпартійна боротьба, розколи в партіях, об'єднання партій, утворення міжпартійних блоків. Процес групу­вання партій особливо активізувався у зв'язку з підготов­кою виборів до Верховної Ради в березні 2002 р.

Багатопартійність в Україні відтворює весь ідейно-по­літичний спектр партій, який існує у світі. Так, за ідео­логічним спрямуванням в Україні діють комуністичні, соціал-демократичні, ліберально-демократичні, консер-



Політична влада і політична система суспільства


Політичні партії



 


вативні, християнські, націоналістичні партії. За полі­тичним спрямуванням — ліві, центристські, праві.

Партії комуністично-соціалістичного спрямування. До них належать Партія комуністів (більшовиків) Укра­їни (ПК(б)У), Комуністична партія України (КПУ), Кому­ністична партія (трудящих) (КП(т), Комуністична партія України (оновлена) (КПУ(о), Соціалістична партія Укра­їни (СПУ), Прогресивна соціалістична партія України (ПСПУ), Партія Всеукраїнське об'єднання лівих «Спра­ведливість». Ці партії відрізняються своїм чисельним складом, впливом на політичне життя, політичним зміс­том програм. Але всі вони сповідують марксизм, є при­бічниками соціалізму, суспільної власності, влади трудя­щих, соціалістичної системи господарювання і розподілу, загалом негативно ставляться до приватної власності, ринкових відносин, виступають проти співробітництва України з МВФ і МБРР, НАТО.

Партії соціал-демократичного спрямування. До них належать соціал-демократична партія України (об'єдна­на) (СДПУ(о), Соціал-демократична партія України (СДПУ), Українська соціал-демократична партія (УСДП), Партія праці (ПП), Всеукраїнська партія трудящих (ВПТ). Вони, попри певні відмінності в програмах, ви­словлюють свою прихильність до цінностей демократич­ного соціалізму, є прибічниками багатоукладної соціаль­но орієнтованої ринкової економіки, сильної соціальної політики держави, соціальної справедливості, солідарно­сті, багатопартійності, політичного плюралізму, обстою­ють ринкові перетворення в Україні, зміцнення і розви­ток Української держави, відродження і розвиток укра­їнської нації, її культури, мови, входження України в європейське і світове співтовариство.

Партії ліберально-демократичного спектру. Вони ста­новлять більшість, серед них: Ліберальна партія України (ЛПУ), Ліберально-демократична партія України (ЛДПУ), Демократична партія України (ДПУ), Народно-демокра­тична партія (НДП), Демократичний Союз (ДС), Україн­ська партія промисловців і підприємців (УППП), Партія регіонів України (ПРУ), Партія «Яблуко», Партія Зеле­них України (ПЗУ), Аграрна партія України (АПУ), Між­регіональний блок реформ (МБР), Партія «Реформи і по­рядок» (ПРП). Вони сповідують ліберальні, демократичні цінності, виступають за домінування приватної власності, вільний ринок, рішуче прискорення ринкових реформ, прозору приватизацію з чітко визначеним приватним вла-


розвиток місцевого самоврядування, розширення прав ре­гіонів, вільний розвиток культури і мови українського і всіх інших народів України, свободу особи, входження України в європейські і світові структури.

Консервативні партії України. До них належать На­родний Рух. України (НРУ), Український Народний Рух (УНР), Народний Рух України «За єдність», Українська консервативна республіканська партія (УКРП), Україн­ська національна консервативна партія (УНКП), Україн­ська республіканська партія (УРП). їх об'єднує боротьба за розвиток Української держави, традицій українського на­роду, його культури, мови; за дотримання національно-культурних прав усіх інших етнічних груп, що входять до складу українського народу, за зміцнення сім'ї, мораль­них норм. Вони є прибічниками ринкових перетворень, приватної власності, політики добросусідства і взаємної вигоди з усіма державами.

Християнські партії. До них належать Християнсько-демократична партія України (ХДПУ), Українська хрис­тиянсько-демократична партія (УХДП), Християнсько-ліберальний союз (ХЛС), Партія «Християнсько-народний союз» (ПХНС), Республіканська християнська партія (РХП), Всеукраїнське об'єднання християн (BOX). Вони обстоюють цінності християнської моралі в суспільному й особистому житті людей, пріоритет духовних начал, під­порядкованість політичної діяльності моральним нормам, повагу людської гідності, є прибічниками ринкової еконо­міки, приватної власності, створення системи соціального захисту. Виступають за міжконфесійний мир, за створен­ня в Україні єдиної православної помісної церкви. Розгля­дають релігійні організації як повноправні суб'єкти су­спільного життя, виступають за участь церков у суспільно значущих акціях.

Партії національно-радикального спрямування. Це Конгрес Українських Націоналістів (КУН), Організація українських націоналістів-державників (ОУН(д), Всеукра­їнське політичне об'єднання «Державна самостійність України» (ДСУ), Українська національна асамблея (УНА), Соціал-національна партія України (СНПУ). Основним для них є втілення національної ідеї в усіх сферах життєдіяль­ності української нації. Виступають за розвиток національ­ної свідомості українців, за ринкові реформи, приватну вла­сність, могутню Українську державу, втілення в життя ідеї величі української нації, утвердження її слави, багатства і добробуту в умовах державного життя; за плідне її спів-


 

Політична влада і політична система суспільства

життя в колі волелюбних народів світу, за вирішення соці­альних проблем. Деякі з них висловлюються за забезпечен­ня українцям пріоритетних прав, зокрема, щоб безпосеред­німи керівниками української держави були українці.

Залежно від обставин та інтересів політичної боротьби діяльність деяких партій не цілком адекватна ідейно-по­літичній суті, зафіксованій у їхніх назвах і програмних документах. Трапляються розходження між проголошу­ваними суспільно-політичними цілями партії та конкрет­ними поточними інтересами її лідерів.

Актуальною суспільно-державною проблемою в Украї­ні є формування партійної системи. Важливим кроком що­до цього стали вибори до Верховної Ради України 1998 р. У результаті виборів 9 партій провели своїх представників до Верховної Ради України й утворили в ній свої фракції: КПУ, НРУ, СПУ, СелПУ, НДП, ПЗУ, «Громада», СДПУ(о), ПСПУ. Жодна з них не здобула такої кількості депутатських місць, щоб могла сформувати уряд. Не утво­рився для сформування уряду і блок партій, що не дає під­став стверджувати про утворення партійної системи.

В Україні спостерігаються ознаки атомізованої партій­ної системи та ознаки партійної системи поляризованого плюралізму. Але вірогідність того, що невдовзі в Україні сформується партійна система поляризованого плюраліз­му, достатньо очевидна.

Багатопартійність в Україні стала реальністю і виво­дить її на шлях сучасного демократичного цивілізовано­го розвитку. Нині українська багатопартійність є переду­мовою утворення партійної системи, що сприятиме утвердженню міцної, стабільної, демократичної системи влади в державі.

Партії як суспільний інститут, конкуруючи між со­бою, шукачи нових рішень і підтримки нових прихиль­ників, розвиваються, в тому числі і шляхом об'єднання на основі кількох партійних структур («Партія Регіо­нів»). Змінюються їхні організаційні форми, внутрішньо­партійне життя, характер зв'язків з масами, методи дія­льності. Сприяючи розвитку плюралізму і демократії в суспільстві, партії також демократизуються. Взаємодію­чи між собою, вони, залежно від влади, участі в ній або неучасті, утворюють різні типи партійних систем. Сучас­не плюралістичне, демократичне суспільство, що форму­валось як багатопартійне, демонструє свою життєздат­ність. Очевидно, партії як невід'ємний елемент сучасно­го цивілізованого суспільства мають майбутнє.


Політичні партії 285

Запитання. Завдання

1. Чим відрізняються політичні партії від громадських організацій?

2. Порівняйте умови виникнення та еволюції партійної системи у Великобританії та в Україні.

3. Визначте етапи становлення багатопартійної системи в новіт­ній історії України.

4. Назвіть функції політичних партій ужитті громадянського суспільства.

Теми рефератів

1. Сучасна соціал-демократія України та досвід Західної Європи.

2. Профспілки та політичні партії: проблеми взаємодії.

3. Багатопартійність і демократизація суспільства в Україні.

Література

Базовкін Є., Кремень В. Партії та громадські об'єднання України. — К., 1994.

Білоус А. Виборче законодавство та партійна система України в порівнян­ні з деякими країнами ЄС та Східної Європи // Нова політика. — 1999. — №1.

Білоус А. 0. Політико-правові системи: світ і Україна. — К., 2000.

Гарань 0. В. Убити дракона (3 історії руху та нових партій України) — К., 1993.

Колодій А. Політичний спектр: про деякі критерії «лівих» і «правих» полі­тичних рухів у посттоталітарних суспільствах // Філософська і соціологічна ду­мка. — 1995. — № 9.

Коломейцев В. Ф. Партии в зеркале западной политологии // Государст­
во и право. — 1995. — № 10. '.

Корнієвський О. А., Якушик В. М. Молодіжний рух та політичні об'єднан­
ня в сучасній Україні. — К., 1997. \

Костилєва С, Ворошилов О. Нові тенденції'в розвитку політичних партій
України // Нова політика. — 1996. — №6. \

Кузьо Т. Багатопартійна система в Україні: проблеми і конфлікти // Полі­
тологічні читання. — 1993. — № 1. /

Малярчук В. Партії й електорат в Україні і в західних демократіях // Нова політика. — 1996. — № 6.

Політичні партії України / За ред. проф. В. М. Якушика. — К., 1996.

Пуфлер Е. Партійна система незалежної України: особливості формуван­ня, тенденції подальшої трансформації // Нова політика. — 1997. — № 1.

Слюсарекко А. Г., Томенко М. В. Нові політичні партії України. —К„ 1990.

Слюсаренко А. Г., Томенко М. В. Спроба класифікації політичних партій України// Політологічні читання. — 1992. — № 1.

Сытин А. Б. Политичексая социология М. Дювуже // Социально-политиче­ская наука. — 1990. — № 12.

Україна багатопартійна. Програмні документи нових партій. — К., 1991.

Шмачкова Т. В. Мир политических партий // Политические исследования — 1991. — № 1—2.

Юдин Ю. А. Политические партии и права в современном государстве. — М., 1998.


 

Політична влада і політична система суспільства

3.7. Громадські об'єднання і рухи

Громадські об'єднання і рухи, їх діяльність є основою громадянського суспільства, системою вільних соціаль­них форм життєдіяльності людей, які функціонують нарівні з партійною формою соціально-політичного бут­тя, їх соціально-політичне призначення полягає насам­перед у тому, що вони допомагають людям у розв'язанні проблем повсякденного життя, відкривають широкі мо­жливості для виявлення суспільно-політичної ініціати­ви, здійснення функцій самоврядування.

Поняття, права та функції громадських об'єднань і рухів

Громадські об'єднання є формуваннями громадян на основі їх вільного і свідомого волевиявлення та спільно­сті інтересів. їх різновидами є громадські організації та громадські об'єднання.

Громадські об'єднання — об'єднання, створені з метою реаліза­ції та захисту громадянських, політичних, економічних, соціальних і культурних прав, інтересів людини, які сприяють розвитку творчої активності й самостійності громадян, їх участі в управлінні держа­вними та громадськими справами.


Громадські об'єднання і рухи 287

Право на об'єднання є невід'ємною частиною прав людини і громадянина. Воно проголошене Загально декларацією прав людини. Конституції демократичних держав гарантують свободу створення громадських об'єд­нань, діяльність яких має ґрунтуватися на демократич­них засадах, відповідати вимогам відкритості й гласнос­ті. Повноваження громадських об'єднань не можуть бути підставою для обмеження конституційних прав і свобод їх учасників.

У більшості країн світу громадські об'єднання для здійснення своїх цілей і завдань, передбачених статута­ми, користуються правами:

— брати участь у формуванні державної влади й уп­равління;

— реалізовувати законодавчу ініціативу;

— брати участь у виробленні рішень органів держав­ної влади і управління;

— представляти й захищати інтереси своїх членів (учас­ників) у державних і громадських органах.

Держава створює рівні можливості для діяльності усіх громадських об'єднань. Не підлягають легалізації об'єднання, метою яких є зміна конституційного ладу шляхом насильства, підрив безпеки держави діяльністю на користь іноземних держав, пропаганда війни, насиль­ства чи жорстокості, фашизму та неофашизму, розпалю­вання національної та релігійної ворожнечі, створення незаконних воєнізованих формувань.

На основі законодавчо визначених прав і обмежень громадські об'єднання виконують низку функцій. Що­правда, однозначного погляду щодо них ще не виробле­но, проте найчастіше називають опозиційну, захисну, виховну, кадрову функції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.059 сек.)