АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасна структура та рівень розвитку транспортної системи Туреччини

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. HI. Лакан: структура детерминации
  3. I. Основні риси політичної системи України
  4. I. Розділ Загальні основи суспільного виробництва та економічного розвитку
  5. I. Структура интеллекта
  6. I.2. Структура оптимизационных задач
  7. II рівень
  8. II. Структура и использование земель сельскохозяйственного назначения
  9. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА
  10. IV Структура АИС. Функциональные и обеспечивающие подсистемы
  11. V. 2. Механічне описання молекулярної системи
  12. VI. Рыночный механизм. Структура рынка. Типы конкурентных рынков

Світова транспортна система характеризується досить неоднорідною інституціональною та соціальною структурою. Її стан в значній мірі визначається економічною потужністю національного капіталу та змінами у характері перевезень. Вона включає приватні, державні та змішані компанії. Держава у значній мірі курує розвиток національних транспортних систем, оскільки транспорт є матеріально- та енергомістким сектором економіки з довготривалим інвестиційним циклом та високим рівнем фізичного та морального зношення. У транспорті створюється біля 10 % ВВП (у с/г - 2,5%), у транспорт вкладається 20% усіх приватних капіталовкладень, транспортом споживається 15-18% усієї енергії, під об'єктами транспортної інфраструктури зайнято до 5% території світу.

У сучасному світовому господарстві Туреччина за багатьма ознаками належить до групи країн, що розвиваються. За класифікацією світового банку вона відноситься до підгрупи країн з середньонизькими доходами. Це індустріально-аграрна країна, яка входить до числа перших 25 країн світу за виробництвом ВВП. Прямі іноземні інвестиції в Туреччину незначні – менше 1 млрд. дол. щороку.

В основі державної економічної політики лежить контроль базових галузей господарства з великими капіталовкладеннями. Держава контролює весь залізничний транспорт та засоби зв’язку, 50% морського транспорту, 75 % видобувної та понад 30% обробної промисловості (переважно підприємства паливно-енергетичного та металургійного комплексів), 75% кредитно-банківської системи. Разом з цим Туреччина має сильний і швидко зростаючий приватний сектор.

У перевезенні вантажів різко виділяється автомобільний транспорт. Незважаючи на те, що за останні шість жів обсяги перевезення вантажів цим видом транспорту зменшились більше ніж у 3,9 раза, його частка залишається досить високою і становить 70% від загального обсягу перевезених вантажівів транспортною системою Туреччини. Стабільними залишаю­ся обсяги перевезення вантажів трубопровідним транспортом, у той час як усіма іншими видами транспорту ці обсяги постійно скорочуються. Внаслідок цього частка трубопровідного транспорту значно зросла і досягла 13%, що майже дорівнює питомій вазі залізничного транспорту (16%) [Додаток Б].

Сумарна вартість транспортних послуг та послуг зв’язку складає біля 16% вартості ВВП Туреччини. Загальна протяжність автомобільних шляхів 385,9 тис.км. Структура автомобільних шляхів показана на рис.3.1.

Рис 3.1.Структура автомобільних шляхів (%)

Загальна протяжність залізниць 11,5 тис. км, з них лише близько 3 тис. км –електрифіковані. Як видно з табл.3.1. загальна протяжність залізниць Туреччини є не надто великою.

Таблиця 3.1.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)