АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етіологія порушень писемного мовлення

Читайте также:
  1. Вправа 124. Подані словосполучення запишіть у формі давального відмінка, звертаючи увагу на милозвучність мовлення. Прокоментуйте написане.
  2. Вправа 134. Подані словосполучення запишіть у формі давального відмінка, звертаючи увагу на милозвучність мовлення. Прокоментуйте написане.
  3. Глава 67. Загальні положення щодо порушень митних правил та відповідальності за них
  4. Глава 68. Види порушень митних правил та відповідальність за такі правопорушення
  5. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ БІЛКОВОГО ТА ВУГЛЕВОДНО-ЛІПІДНОГО ОБМІНУ РЕЧОВИН
  6. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ВОДНО-СОЛЬОВОГО ОБМІНУ
  7. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ
  8. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ МАКРОЕЛЕМЕНТІВ
  9. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ
  10. Етіологія та патогенез
  11. Етіологія.

Порушення читання і письма можуть бути обумовлені затримкою у формуванні певних функціональних систем, важливих для освоєння письмовій мові, внаслідок шкідливості, що діяли в різні періоди розвитку дитини. Крім того, дислексія і Дисграфія виникають при органічних мовних розладах (15, 20,21). Такі дослідники як Б. Хальгрен, М. Рудінеско, відзначають спадкову схильність до дислексії, коли передається якісна незрілість окремих мозкових структур беруть участь в організації письмової мови. У вітчизняній літературі поширена концепція Р.Е. Льовіной, що трактує порушення читання і письма як прояви системного порушення мови, як відображення недорозвинення усного мовлення в усіх Дослідження виявляють також у дітей з порушення читання і письма в значному відсотку випадках несформованість довільної моторики, недостатність слухо-моторних координації і почуття ритму.

Можливо поєднання дислексії і дисграфії з розумовою недостатністю, зниженням слуху чи зору, двомовністю в сім'ї, нерегулярністю шкільного навчання. Кожен подібний випадок вимагає ретельної діагностики. Помилки читання і письма не є ні постійними, ні ідентичними для конкретного слова. Така мінливість порушень показує, що жоден з патогенетичних факторів не є вирішальним, але кожен має значення в сукупності з іншими. се ланках.

62 -63

Дисграфія – це часткове специфічне порушення процесу письма. Існують різні класифікаціїї дисграфій. Враховуючм порушення аналізаторів і психічних функцій науковець О. А. Токарєва виділяє три види дисграфій: - акустичну;

- оптичну;

- моторну.

Але сучасне психологічне і психолінгвістичне вивчення процесу письма свідчить про те, що воно є складною формою мовленнєвої діяльності, яка включає в себе кількість операцій різного рівня: семантичних, мовних, сенсомоторних. Тому найбільш обгрунтованою є класифікація дисграфій, розроблена науковціями кафедри логопедії ЛДПІ імені А. І. Герцена. Такої ж думки дотримуються і вітчизняні науковці. Існують наступні види дисграфій:

- артикуляційно-акустична;

- на основі порушень фонемного розрізнення(диференціація фонем);

- на основі порушень мовленнєвого аналізу і синтезу; - аграматична дисграфія;

- оптична диграфі

Симптоматика дисграфій проявляється в стійких помилках в процесі письма, які можна згрупувати слідуючим чином: спотворення і заміна букв; спотворення звуко-складової структури слова; порушення злитності написання окремих слів у реченні; аграматизми на письмі. Під час цілеспрямованого корекційно-логопедичного впливу симптоматика дисграфій поступово згладжується. Я дійшла висновку,що попередження дисграфій у дітей старшого дошкільного віку – одне із основних завдань для становлення і розвитку їх мовленн

 

Дислексія – це часткове порушення процесу читання, внаслідок несформованих вищих психічних функцій. Виявляється в стійко повторюваних помилки при читанні і нерозумінні прочитаного. Порушення може проявлятися у людей, які не страждають якими-небудь відхиленнями в інтелектуальному чи фізичному розвитку, без порушень слуху і зору. Часто діти, у яких діагностована хвороба дислексія, навпаки, виявляють дивовижні таланти в інших сферах діяльності. Саме тому її називають хворобою геніїв. Видатні вчені Альберт Енштейн і Томас Едісон страждали цим захворюванням.

Можливі дві причини дислексії:

· спадковість

· особливості роботи мозку дислексик.

Часто батьки дітей, хворих дислексією згадують про труднощі читання в дитинстві, це підтверджує теорію про генетичну основі цього захворювання. Крім цього, у дітей спостерігається синхронність роботи обох півкуль мозку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)