АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні етапи банківського кредитування

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  10. Банки — основні учасники ринку капіталів
  11. Банківське кредитування
  12. Банківське кредитування

 

Ефективність кредитної діяльності банку безпосередньо залежить від того, наскільки якісно здійснена структуризація процесу банківського кредитування, наскільки чітко ви­значені завдання основних етапів цього процесу та функції пра­цівників, що відповідають за проведення кредитних операцій. Найважливішими етапами кредитного процесу виступають:

- отримання та розгляд кредитної заявки;

- безпосередня співбесіда з потенційним позичальником;

- оцінка кредитоспроможності;

- підготовка до складання кредитного договору;

- кредитна угода;

- моніторинг і контроль якості виданих кредитів.

Кредитні відносини між банком і клієнтом розпочинаються з отримання та розгляду кредитної заявки, в якій передусім містяться відомості щодо позики, якої потребує клієнт: мета, розмір, вид і термін позики, вид забезпечення тощо. Необхідною складовою заявки є пакет супровідних документів, ретельний аналіз яких здійснюється на наступних етапах процесу кредитування. До пакета входять, як правило, такі документи:

- копія свідоцтва про державну реєстрацію підприємства;

- копії установчих документів;

- фінансова звітність, що включає баланс підприємства, звіт про фінансові результати та звіт про рух грошових коштів за останні 3 роки;

- матеріали аудиторських перевірок за попередні 3 роки;

- бізнес-план. Цей документ повинен містити відомості про цілі проекту, методи ведення операцій;

- відомості про раніше отримані кредити та наявність (відсутність) заборгованості за ними;

- документ про відсутність заборгованості перед бюджетом та державними цільовими фондами;

- документація на предмет застави, гарантії або поруки;

- належним чином оформлені договори на постачання та ре­алізацію відповідних товарів (послуг).

Кредитна заявка разом із пакетом супровідних документів над­ходить до працівника відповідного кредитного підрозділу, який здійснює її ретельний розгляд.

Після цього кредитний працівник проводить попереднє інтерв’ю з потенційним позичальником. Ця бесіда має велике значення для вирішення питання щодо надання позики: вона дозволяє не тільки з’ясувати окремі деталі кредитної заявки, але й скласти своєрідний психологічний портрет позичальника, оцінити професійну підготовленість керівництва фірми, ступінь реалістичності оцінок ним стану та перспектив розвитку підпри­ємства.

Після співбесіди кредитний працівник повинен прийняти дуже важливе рішення: продовжувати роботу з кредитною заявкою цього клієнта або вже на цьому етапі відмовити у видачі позики. Якщо пропозиції клієнта не відповідають в якихось аспектах принци­пам політики та стратегії банку в галузі кредитних операцій, то кредитна заявка має бути відхилена. При цьому необхідно пояс­нити заявнику, з яких причин позика не може бути надана. Якою ж за результатами співбесіди кредитний працівник приймає рішен­ня щодо продовження роботи з клієнтом, він заповнює відповід­ний кредитний формуляр та передає його разом із кредитною заявкою та пакетом супровідних документів до підрозділу кре­дитного аналізу для оцінкикредитоспроможності позичальника.

Кредитоспроможність — це наявність у позичальника передумов для отримання кредиту та його здатність повернути кредит і відсотки за ним у повному обсязі та в обумовлені договором строки. У світовій практиці використо­вується багато методик оцінки кредитоспроможності, в основу яких покладено аналіз фінансового стану позичальника та його на­дійності з точки зору своєчасного погашення боргу банку. Так, у практиці американських банків застосовується правило «5С» як абревіатура від перших літер базових критеріїв кредитування:

1. «Характер» позичальника (Character) — це перш за все його ділова репутація, ступінь відповідальності, спроможність погашати борги. Тут же визначається ставлення позичальника до своїх зобов’язань у минулому, чи мав він затримки у погашенні позик, який його статус у світі бізнесу. Найбільш повно характер позичальника розкривається в ході попереднього інтерв’ю.

2. «Спроможності» позичальника (Capacity) визначаються за допомогою глибокого аналізу його фінансового стану, доходів і витрат та перспектив їх динаміки у майбутньому. При цьому особлива ува­га приділяється тому, що позичальник практично має тільки три джерела для погашення кредиту: поточні грошові надходження (cash inflow); продаж активів; нові позики на грошовому ринку.

3. «Капітал» фірми (Capital), який ретельно аналізується його розмір, структура, співвідно­шення з іншими статтями активів та пасивів.

4. «Забезпечення» кредиту (Collateral) — дослідження конкретних форм і видів забезпечення, визначення його достатності, якості, а також встановлення ринкової вартості та ступеня ліквідності кредитної застави.

5. «Умови» (Conditions) — це загальні економічні умови, що визначають рин­кову ситуацію та справляють вплив на становище як банку, так і позичальника: стан економічної кон’юнктури, наявність конку­ренції, податкова політика, механізм ціноутворення тощо.

Українські комерційні банки розробляють власні внутрішні положення та методики аналізу кредитоспроможності позичальників, в основу яких, як правило, покладено методичні рекомендації Національного банку України щодо оцінки комерційними банками кредитоспроможності та фінансової стабільності позичальника.

У цілому механізм оцінки кредитоспроможності потенційних позичальників — юридичних осіб в сучасних умовах складається з двох основних етапів:

1) аналіз фінансового стану;

2) аналіз якісних показників діяльності підприємства.

Розрахунок і оцінка показників фінансової діяльності потенційного позичальника виконується на основі аналізу його фінансової звітності в розрізі таких компонентів, як прибутковість; платоспроможність; ділова активність (ефективність); фінансова стійкість.

Для здійснення оцінки фінансового стану позичальника — юридичної особи банк має враховувати такі основні економічні показники його діяльності:

1. Платоспроможність позичальника визначається за такими показниками:

- коефіцієнт миттєвої ліквідності (КЛ1), що характеризує те, як швидко короткострокові зобов’язання можуть бути погашені високоліквідними активами:

Де АВ — високоліквідні активи, до яких належать грошові кошти, їх еквіваленти та поточні фінансові інвестиції;

ЗП — поточні (короткострокові) зобов’язання, що складають­ся з короткострокових кредитів і розрахунків із кредиторами.

Оптимальне теоретичне значення показника КЛ1— не менше ніж 0,2;

- коефіцієнт поточної ліквідності (КЛ2), що характеризує можливість погашення короткострокових зобов’язань встановлені строки:

де Ал — ліквідні активи, що складаються з високоліквідних ак­тивів, дебіторської заборгованості, векселів одержаних;

ЗП — поточні (короткострокові) зобов’язання, що складають­ся з короткострокових кредитів і розрахунків із кредиторами.

Оптимальне теоретичне значення показника КЛ2 — не менше ніж 0,5;

- коефіцієнт загальної ліквідності (КП), що характеризує те, наскільки обсяг короткострокових зобов’язань і розрахунків можна погасити за рахунок усіх ліквідних активів:

Де Ао — оборотні активи;

ЗП — поточні (короткострокові) зобов’язання, що складають­ся з-короткострокових кредитів і розрахунків з кредиторами.

Оптимальне теоретичне значення показника КП — не менше ніж 2,0.

2. Фінансова стійкість позичальника визначається за такими показниками:

- коефіцієнт маневреності власних коштів (KM), що характеризує ступінь мобільності використання власних коштів:

де ВК — власний капітал підприємства; АН — необоротні активи.

Оптимальне теоретичне значення показника КМ — не менше ніж 0,5;

- коефіцієнт незал ежності (КН), що характеризує ступінь фінансового ризику:

де ЗК — залучені кошти (довгострокові та поточні зобов’язання); ВК — власний капітал.

Оптимальне теоретичне значення показника КН — не більше ніж 1,0.

3. Рентабельність позичальника визначається за такими показниками:

- рентабельність активів:

де Пч — чистий прибуток; А — активи;

- рентабельність продажу:

де Пч — чистий прибуток,

О — обсяг реалізації продукції (без ПДВ).

Необхідним та важливим доповненням процедури визначення фінансового стану потенційного позичальника виступає аналіз якісних показників діяльності підприємства, основними елементами якого є:

1. Аналіз історії позичальника, який дозволяє дійти висновку щодо наступної тенденції розвитку на підставі вивчення характеру по­передніх взаємовідносин клієнта з банком та історії погашення кредитної заборгованості позичальника у минулому. Дуже важли­вим моментом є період існування підприємства: практика показує, що найбільш критичними є перші 3 — 5 років активної діяльності.

2. Ринкова позиція позичальника та ступінь його залежності від циклічних і структурних змін в економіці та відповідній галузі. Оцінка ринкової позиції позичальника включає ознайомлення з такими елементами:

- місцезнаходження підприємства — дозволяє з’ясувати його ефективність з точки зору відповідності виду діяльності та ха­рактеру господарських операцій (віддаленість від постачальників, наявність кваліфікованих трудових ресурсів, доступність для по­купців тощо);

- вид діяльності підприємства — надає можливість врахувати фактори, унікальні для даного сегмента ринку. При цьому беруть­ся до уваги капіталомісткість галузі, ефективний розмір підприєм­ства в галузі тощо;

- метод операцій — визначається належність підприємства до однієї з трьох основних груп: виробництво; оптова торгівля; роздрібна торгівля;

- юридична форма підприємства — показує, якою частиною майна підприємство буде відповідати перед кредиторами у разі його ліквідації та якою буде процедура ліквідації;

- наявність державних замовлень та державної підтримки позичальника;

- макроекономічна ситуація в економіці та стан розвитку га­лузі позичальника — враховується пріоритетність галузі для банку, стадія зрілості галузі, чутливість галузі до змін макроекономічних умов, рівень банкрутства у галузі, середній життєвий цикл підприємств у галузі.

3. Ефективність менеджменту позичальника. Для визначення ефективності менеджменту позичальника враховується:

- наявність у менеджерів досвіду керівництва іншими підприємствами;

- рівень компетентності менеджерів у ключових сферах управління: виробництві, фінансах, збуті;

- частота зміни керівництва, її причини та наслідки;

- наявність ретельно підготовленого перспективного бізнес-плану;

- наявність позитивних аудиторських висновків.

4. Наявність забезпечення (застава, гарантія, порука).

Крім способу оцінки кредитоспроможності позичальників на основі системи фінансових коефіцієнтів, в банківській практиці можуть використовуватись й такі способи:

1. Оцінка кредитоспроможності позичальників на основі аналізу грошових потоків передбачає визначення чистого саль­до різних надходжень і видатків клієнта за певний період, тобто зіставлення припливу (прибуток, амортизація, створен­ня резервів майбутніх витрат, вивільнення коштів, зростання кредиторської заборгованості, збільшення інших пасивів, отри­мання нових позик, збільшення акціонерного капіталу) і від­пливу коштів (додаткові вкладення коштів, скорочення кредиторської заборгованості, зменшення інших пасивів, відплив акціонер­ного капіталу, фінансові витрати, погашення позик). Для аналізу грошових потоків на підприємстві-позичальникові використовують фінансові дані як мінімум за три роки. Кредито­спроможним вважається підприємство, яке має стійке пере­вищення припливу над відпливом коштів.

2. Оцінка кредитоспроможності на основі аналізу ділового ризику передбачає:

- виділення найвагоміших чинників ділового ризику (надійність постачальників, сезонність поставок, тривалість зберігання товарів, рівень цін на товари, ризик введення державою обмежень на вивіз і ввіз імпортних товарів тощо);

- їх формалізацію;

- оцінку в балах;

- визначення на цій основі класу кредитоспроможності того чи іншого конкрет­ного позичальника.

Аналіз ступеня ділового ризику у клієнта дозволяє банку спрогнозувати достатність джерел погашення позики.

В оцінюванні фінансового стану позичальника - фізичної особи мають враховуватися:

- загальний матеріальний стан клієнта (доходи і витрати, майно, право власності);

- соціальна стабільність клієнта, тобто наявність постійної роботи, сімейний стан;

- вік клієнта;

- інтенсивність користування банківськими кредитами у минулому та своєчасність погашення їх і відсотків за ними, а також користування іншими банків­ськими послугами тощо;

- ділова репутація;

- інша інформація.

Спираючись на дані кінцевої загальної рейтингової оцінки, кредитний працівник повинен визначити, чи відповідає рівень кредитоспроможності позичальника вимогам кредитної політики банку.

У разі позитивного висновку здійснюється перехід до наступного етапу банківського кредитування складання кредитного договору. Проект кредитного договору в пакеті з усією кредитною документацією подається в Кредитний комітет банку для прийняття рішення щодо надання позики. У разі по­зитивного рішення уповноважені керівники банку та підприємства-позичальника підписують кредитний договір.

Одразу після надання грошових коштів у позику банк приступає до найважливішого та визначального етапу кредитування — кредитного моніторингу та контролю якості кредитного портфеля.

Головним завданням кредитного моніторингу є відстеження зміни кредитоспроможності позичальника та визначення кон­кретних дій, які необхідно вжити у разі виникнення проблем. В основу процесу кредитного моніторингу покладено процедуру аналізу поточного фінансового стану позичальника (згідно з пер­шим етапом механізму оцінки кредитоспроможності) та оцінки якісних показників його діяльності. Поряд із цим ретельно вивчається та аналізується інформація про здійснен­ня позичальником поточних платежів з погашення процентів та основної суми позики.

В ході кредитного моніторингу працівники відповідного банківського підрозділу повинні своєчасно розпізнавати та оперативно відстежувати тенденції негативних змін у діяльності позичальника. Найбільш поширеними факторами, що свідчать про по­гіршення кредитоспроможності позичальника, виступають:

- порушення графіка погашення заборгованості за позикою та процентів;

- негативні тенденції зміни значень фінансових показників;

- зростання обсягів позареалізаційних доходів та витрат;

- збільшення частки готівкового обороту;

- поява картотеки;

- несвоєчасне надання поточної інформації;

- відсутність аудиторських висновків щодо достовірності фінансової звітності позичальника.

У цілому якісне, професійне та послідовне виконання всіх необхідних процедур основних етапів банківського кредитування є необхідною та найважливішою умовою ефективної реалізації кредитної політики банку та забезпечення необхідного рівня до­хідності, платоспроможності й ліквідності банківської діяльності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)